lat

ДС Крагујевац: Желимо да знамо где је и како је Слободан


ПОДЕЛИТЕ:

Све што се синоћ десило после шесте протестне шетње у Крагујевцу најбоља је илустрација да и у нашем граду, баш као и у Србији не постоје или "не раде" институције. Са друге стране, случај привођења или хапшења шездесетшестогодишњег Слободана Стефановића, пензионера који је на протесту носио инсталацију вешала с лутком пензионера и поруком "Вучићу, врћи пензију или се бесим", најбоље показује због чега су важни локални медији и шта се све може десити уколико су грађани ускраћени за тачне и правовремене информације. Још једном наглашавамо да друштвене мреже, које су током прошле ноћи биле препуне полуинформација и дезинформација, нису медији и не могу да преузму улогу медија, па ни институција ове државе.

Градски одбор ДС захтева од Полицијске управе Крагујевац да обавести јавност да ли је и по ком основу приведен Слободан Стефановић, да ли му је позлило током саслушања и да ли су предузете све законске мере да му се обезбеди здравствена, али и правна помоћ, као и да ли му је омогућено да јави породици о месту на коме се налази. Такође, захтевамо и од Клиничког центра, здравствене установе свих Крагујевчана, да се огласи и саопшти да ли је на неком од одељења био збринут Слободан Стефановић и у каквом се здравстеном стању налазио.

Посебно је важно да нам Полицијска управа разјасни, уколико су њени службеници привели Слободана Стефановића, да ли су то учинили у складу са законом или су се можда на тај корак одлучили после објаве једног од крагујевачких напредњачких ботова на друштвеним мрежама, која нетачно сугерише о природи перформанса, па чак и обмањује јавност тако што поставља модификоване и прерађене фотографје на којима волшебно нестају слова са натписа на макети.

Без обзира на разлоге, ГрО ДС Крагујевац најоштрије осуђује привођење Слободана Стефановића, и захтева од ПУ Крагујевац да прецизно саопшти због чега је уопште привела јдног од учесника мирног протеста,Не пристајемо на атмосферу застрашивања и не можемо да жмуримо на чињеницу да се наши старији суграђани доводе у опасност не би ли послужили као пример како се власт у Србији данас опходи према слободно-мислећим људима.


Информативна служба Градског одбора Демократске странке Крагујевац

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ