lat

Драгана Ракић: Јавно су признали да ме прате активисти СНС-а и да о мени имају подебели досије


ПОДЕЛИТЕ:

Данас: Сведочења опозиционих одборника широм Србије који трпе разне видове притиска од стране владајуће странке

„Од маја 2016. године, када сам изабрана за одборницу Демократске странке у Скупштини града Вршца, па до данас на мене се непрестано врше најразличитији притисци како бих одустала од опозиционог политичког деловања.

Ти притисци се врше на различите начине: преко претњи и застрашивања која ми Српска напредна странка, која је на власти у Србији, шаље преко одређених људи, преко медија који воде прљаву медијску кампању против мене, на седницама Скупштине града Вршца када ме јавно председник Скупштине Ненад Барош (СНС) вређа и прети отказом, на радном месту где сам изложена мобингу, као и преко подизања неоснованих тужби“, наводи се у изјави Драгане Ракић, одборнице у Скупштини града Вршца. И ова изјава је уврштена у доказни материјал који је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић предао члановима Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе у Стразбуру.

О свему шта доживљава Драгана Ракић је даље изјавила:

У периоду између завршених локалних избора (24. априла 2016), а пре него што ће се одржати прва конститутивна седница Скупштине града Вршца (16. маја 2016), позвана сам на састанак са Иваном Грујином, који ће 16. маја 2016. бити именован за саветника градоначелника града Вршца. Иван Грујин ми је рекао да је он јако добар пријатељ са Бранком Маловићем, високим функционером СНС, да Бранко Маловић и он имају о мени најлепше мишљење, да сматрају да сам једна веома паметна и способна жена која може пуно тога доброг да уради за свој град, да Српска напредна странка нема у својим редовима тако способне људе, а поготово жене, да је код њих „све шљам“ и да ми због тога Бранко Маловић нуди да бирам неку од највиших јавних функција у граду Вршцу. Грујин је дословно рекао: „Можеш да бираш шта желиш, једино не можеш да будеш градоначелница.“ Захвалила сам се на комплиментима и љубазно одбила њихову понуду, рекавши да сам чланица Демократске странке и да немам намеру да мењам политички дрес, да у животу имам све што ми је потребно и да ми од СНС не треба ништа. Овај разговор је вођен у присуству треће особе, заједничког познаника Ивана Грујина и мене, чији идентитет не желим да откривам, јер би то угрозило безбедност тог човека.

Након овог састанка и мог одбијања било какве сарадње са СНС-ом, неколико мојих познаника који су блиски Српској напредној странци преносе ми информације „да Бранко Маловић ради о глави мени и мом супругу“, да се „неће смирити док нас не уништи“. На моје питање да ли „уништење“ значи губитак посла или губитак живота нису знали да ми прецизно одговоре. Од једног члана Српске напредне странке чак сам добила добронамерно упозорење да одустанем од бављења политиком, јер они имају сазнања да су неки чланови СНС једном човеку у Вршцу који није желео да се учлани у СНС претили са: „Ти имаш дете – ми имамо гепек“, па они сматрају да то исто може и мени да се деси. Поводом ових претњи 13. априла 2018. у Београду сам одржала конференцију за медије и јавно проговорила о претњама којима сам већ две године изложена од стране актуелног режима у Србији.

Медијски линч

С обзиром на то да сам након свега још интензивније наставила са својим опозиционим политичким деловањем, као одборница у скупштини Града Вршца која јавно критикује лоше одлуке које доноси локална власт и као новинарка која пише критичке текстове, притисци уперени на мене су се појачали. Информативни портал www.evrsac.rs, који је под директном контролом СНС-а, креће у медијски линч и обрачун са мном и објављује неколико текстова пуних увреда, лажи, мизогиније, сексизма и дискриминације по разним основама, све са циљем да ме застраше и дискредитују по свим основама, и као политичарку, и као професионалца (ја сам библиотекарка запослена у Градској библиотеци у Вршцу), и као супругу и мајку. Чак је и мој супруг Горан Ракић, који није јавна личност и не бави се политиком, био у неколико наврата мета овог информативног портала и његовог таблоидног извештавања. Текстови су и даље доступни на сајту www.evrsac.rs. Поводом ових дискриминаторских и увредљивих текстова, обратила сам се Бранкици Јанковић, повереници за родну равноправност. У поступку који је покренут по притужби против информативног портала www.evrsac.rs повереница за заштиту равноправности дала је мишљење које је објављено 4. јуна 2018. године на званичном сајту повереника за равноправност а у коме је изнет став поверенице да је „портал evrsac.rs дискриминисао Драгану Ракић“. Повереница је истакла да је „овим текстовима, информативни портал evrsac.rs изнео идеје и ставове који су узнемиравајући и понижавајући и којима се вређа достојанство Драгане Ракић само због тога што је жена. На овај начин је створено понижавајуће и увредљиво окружење, чиме су прекршене одредбе члана 12 Закона о забрани дискриминације. Како главни и одговорни уредник информативног портала evrsac.rs. није поступио по препоруци ни након опомене, у законском року од 30 дана, повереница за заштиту равноправности, у складу са Законом о забрани дискриминације, о томе обавештава јавност“.

Информативни портал evršac.rs који се директно финансира из буџета свих градова и општина јужног Баната и после овог мишљења поверенице за равноправност наставио је са објављивањем увредљивих текстова на мој рачун.

Због свог политичког активизма, ја сам и на свом радном месту изложена мобингу од стране в. д. директора Градске библиотеке Весне Златичанин, чланице СНС. Дана 26. августа 2017. службено сам била присутна на коктелу у винском подруму „Недин“ у Гудурици поводом отварања туристичке манифестације „Златна гудуричка јесен“. На коктелу сам била позвана у својству библиотекарке Градске библиотеке у Вршцу, заједно са својим колегом Тамашом Фодором и в. д. директорком Весном Златичанин. У једном тренутку, на почетку коктела Весна Златичанин ми је пришла и рекла: „Имамо проблем. Ти Драгана мораш да напустиш коктел, јер градоначелница Вршца неће да уђе док ти не изађеш из просторије.“ Весна Златичанин је инсистирала да ја изађем из подрума и да напустим село Гудурицу, тј. да се сама вратим за Вршац. Овај разговор је вођен у присуству сведока, мог колеге библиотекара Тамаша Фодора. Након четири дана од овог догађаја, ја сам смењена са места библиотекара Завичајног одељења и распоређена на друго радно место. Због незаконитог премештаја на друго радно место тужила сам Библиотеку и тренутно водим судски спор пред Основним судом у Вршцу.

Говор мржње

На седницама Скупштине града Вршца, у чијем раду учествујем као одборница, веома често сам изложена најприземнијим увредама које долазе од стране СНС одборника, а у највећој мери од Ненада Бароша, председника Скупштине града Вршца. Говор мржње, претњи и омаловажавања којима сам константно изложена доживео је кулминацију на 9. седници Скупштине града Вршца која је одржана 20. 12. 2017. Тада је Ненад Барош, јавно за скупштинском говорницом, признао да активисти СНС прате моје понашање и кретање како у току радног времена, тако и ван радног времена. Барош је том приликом рекао да се прати с којим се људима састајем и ко ми помаже да се припремим за дискусије на седницама скупштине. Такође је јавно признао да се прати моја активност на друштвеним мрежама и да Српска напредна странка о свему овоме има подебели досије. Такође се у више наврата директно обратио в. д. директора Градске библиотеке Весни Златичанин, која је била присутна на седници и тражио од ње да ми да отказ уговора о раду. Овај говор Ненада Бароша за скупштинском говорницом доступан је у виду стенограмских бележака и видео-снимка који се налазе у Архиви Скупштине града Вршца. Веома сличан говор, пун лажи, увреда и застрашивања, председник Скупштине Ненад Барош је имао и на наредној 10. седници Скупштине града Вршца одржане 30. јануара 2018. године, о чему такође постоји стенограмски запис и видео-снимак који се чува у Архиви Скупштине града Вршца.

Најновији вид притиска којим сам изложена јесте подизање тужбе против мене од стране Бранка Маловића. Наиме, Бранко Маловић, „координатор Српске напредне странке и угледан пословни човек“ како сам себе назива у поменутој тужби, сматра да сам га у тексту „Шта премијерка ради са шефом СНС јуришника?“, објављеног у дневном листу Данас 25. септембра 2018. године, увредила јер сам га назвала „новобеоградским кафеџијом“ и „бившим возачем у Министарству“. Сматрам да је тужба неоснована и да нема ничег увредљивог назвати некога „кафеџијом“ (Бранко Маловић је власник кафића „Домино“ на Новом Београду) и „возачем“. Тужба је поднета 11. октобра 2018, судски спор се води пред Основним судом у Вршцу, а тужилац Бранко Маловић на име накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове због повреде части и угледа тражи 500.000,00 динара. Сматрам да је циљ подизање овакве неосноване тужбе само још један од видова притисака којима сам изложена, а све због тога што нисам пристала да постанем чланица Српске напредне странке и што јавно износим своје политичке ставове који се разликују од ставова актуелне власти у Србији“.

Случајеви:

Александар Продановић: Пуцали су на моју кућу

Одборник сам Скупштине града Сремска Митровица у континуитету од 2000. године до данас. У периоду од 2012. до 2016. године био сам председник одборничке групе „Демократска странка – Борис Тадић“, а после цепања те одборничке групе председник одборничке групе „За бољу Митровицу“ која је била опозиција локалној власти (СНС, СПС, ДСС и гг „Вредна Митровица“). Као одборник и председник опозиционе одборничке групе за скупштинском говорницом сам оштро критиковао локалну власт на челу са градоначелником Браниславом Недимовићем, указивао на незаконитости у раду локалне самоуправе (појединаца из СНС-а и њима повезаних лица које сам поименце наводио) и постављао одборничка питања у вези с незаконитим радњама и дешавањима у граду, посебно везано за узурпацију пољопривредног земљишта у државној својини (узурпацију је потврдила Градска управа за пољопривреду у одговору на одборничко питање). Тиме сам на себе навукао гнев људи из структура власти СНС-а.

Након локалних избора 2016. године, када сам поново освојио мандат одборника, овог пута као носилац изборне листе „Уједињена опозиција Митровице“, око 3 часа ујутро

1. 06. 2016. године пуцано је на кућу у којој живим са породицом из аутомобила у покрету. Испаљена су 4 метка која су оштетила улазна врата, електро сандук, олук, фасаду, а један метак је прошавши кроз улазна врата завршио на зиду дневне собе.

То је била јасна мафијашка порука власти СНС-а да у наредном периоду за скупштинском говорницом треба да ћутим. Наравно да овај покушај застрашивања није успео и да сам и данас највећи критичар криминогене власти СНС-а.

Иако је полиција запленила снимке са камера за видео-надзор и у мојој и у околним улицама, где се јасно може пратити кретање возила и извршилаца, у извештају који је полиција доставила тужилаштву (у који сам имао увид преко адвоката) не помиње се ни марка, ни боја возила, а камоли идентификација власника. Јавно тужилаштво није поступало по предмету до данашњег дана, што је јасан знак опструкције поступка од стране полиције и тужилаштва и покушај да се чека док предмет не застари. Због непоступања упутио сам Отворено писмо Јавном тужилаштву и начелнику Полицијске управе Сремска Митровица, али без успеха.

У прилогу Вам достављам Уверење о пријављеном кривичном делу издатом од стране Полицијске управе у Сремској Митровици.

Горан Петровић: Отказ без икаквог повода

Од 15. јануара 2012. године у Дирекцији за планирање и изградњу Трстеник обављао сам послове руководиоца грађевинске механизације, руководиоца сектора за паркинг и послове техничког директора Дирекције за планирање и изградњу.

Од мог запослења 2012. до уручивања отказа 2017. године није постојала ниједна примедба на мој рад.

Сменом локалне власти и постављењем новог директора Дирекције за планирање и изградњу Трстеник са позиције Техничког директора 14. 2. 2017. године постављен сам на место Надзорног органа за хигијену и градско зеленило.

Само петнаестак дана након уручења решења о том премештају 3. марта 2017. године добио сам ново решење о новом премештају на место Координатор наплате заосталих потраживања. Тада ми је директор Зоран Радисављевић сугерисао да о свом останку у фирми разговарам са председником Скупштине општине Трстеник Герасимом Атанасковићем, који је претходно на директора Радосављевића вршио притисак да ми се уручи друго по реду решење о премештају.

Појашњења ради, место Координатор наплате заосталих потраживања је уведено једнократно како бих ја добио ту позицију, а затим неколико месеци касније и укинуто.

Како сам сматрао да председник Скупштине општине Трстеник ни на један начин не би смео да утиче и врши политички притисак на било ког радника одбио сам тај разговор и 21. новембра 2017. године уручен ми је отказ, са образложењем да се систематизацијом рада моје радно место укида.

Још једном напомињем да од мог запослења 15. јануара 2012. године па до 21. новембра 2017. године није постојала никаква замерка на мој рад нити се против мене водио било какав поступак о повреди радне дисциплине.

Узрок уручења првог и другог решења о премештају као и решења о отказу видим у чисто политичком разлогу, јер сам одборник у Скупштини Општине испред опозиционе Народне странке, написао је Горан Петровић, одборник у Трстенику.

Љубиша Тодосијевић: Нудили су ми новац да пређем код њих

Ја, доле потписан, Љубиша Тодосијевић, одборник СО Чајетина, под материјалном и кривичном одговорношћу дајем следећу изјаву:

Вршени су притисци на мене од стране чланова СНС-а да пређем за новац код њих. Пошто није успело, почели су разни притисци на мене и породицу, и једном је кулминирало тучом, где су нас напали због месне заједнице.

На Фејсбуку пишу свакакве лажи које и моја породица не може више да издржи, тврди Тодосијевић, одборник у СО Чајетина.

Милан Гајић: Нудили су ми посао за чланове породице

„Представници Српске напредне странке нудили су материјалну корист ако као одборник у Скупштини града Шапца престанем да подржавам политику странке Заједно за Србију коју води градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и придружим се Српској напредној странци.

Средином 2016. одборник Српске напредне странке у Скупштини града Шапца Марко Јанчић рекао ми је да могу да рачунам на сталан посао и посао за чланове породице ако пристанем да подржавам Социјалистичку партију Србије у локалном парламенту.

Након тога, представници Српске напредне странке поручивали су ми исто преко бројних познаника и чланова уже и шире породице.

Пред крај 2016. године био сам на састанку са господином Маловићем из Српске напредне странке, који ми је рекао да бирам три радна места која желим за себе и чланове породице и да напишем новчани износ који желим ако променим странку.

Након што сам одбио такву врсту понуде, нисам се састајао са доносиоцима одлука у Српској напредној странци, сведочио је Милан Гајић, одборник из Шапца.

Бранко Петронијевић: Одузет ми је ауто

Приликом регистрације аута који поседујем 10 година и уредно региструјем ауто ми је одузет, наводно на проверу која траје неограничено. Истовремено ми је одузето и друго возило, у власништву моје породице.

На ФБ се води кампања гнусних лажи о мени, мојој породици, да нам је општина/председник купила трактор који сам уредно платио у износу од 60%, изјавио је Бранко Петронијевић, одборник у Чајетини.

(Извор: Аутономија/Данас)

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ