lat

Демократска странка најоштрије осуђује напад на Роме у Лесковцу


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка најоштрије осуђује напад хулигана на житеље ромских насеља у Лесковцу и захтева хитну и ефикасну реакцију државе и надлежних органа не само на идентификовању и адекватном кажњавању починилаца, већ и на санкционисању подстрекача, као и свих који су допринели ширењу агресије и мржње у друштвеној свакодневици.

Насиље у протеклим недељама над мањинским групама и појединцима поприма алармантне размере. Нису спорадичне појаве, усамљени примери и инциденти без последица. Нетолерантност, непостојање друштвеног дијалога, загађена медијска сфера и недостаци образовног система, на које смо указивали, последично стварају предуслове за испољавање свих ретроградних појава. Стереотипи, предрасуде и незнање који се лансирају у таблоидима и за политичким говорницама стварају штетну и погубну климу у којој обрачун постаје метод. Инситутуције морају да се ангажују значајније и пошаљу јасну поруку да су национализам, шовинизам и расизам неприхватљиви у Србији. Не желимо земљу у којој нема безбедности за све њене грађане, у којој су пријављени облици насиља само врх леденог брега, где се и деца у школама почињу делити.

О каквом достигнутом степену демократизације говоримо када смо сведоци да разуларене групе несметано палицама витлају и прете од Борче до Лесковца. Није на жртвама насиља да се изборе са свим пошастима и сами извојевају победу у нечему што сви заједно морамо надвладати. Зато захтевамо да сви са више одговорности и храбрости, свакодневно раде на спречавању свих појавних облика антицивилизацијског понашања и деструктивног деловања и осуде најодговорнији за ескалацију, они који га пропагирају и њиме се служе.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ