lat

Демократска омладина о проблемима образовног система у Србији


ПОДЕЛИТЕ:

Првог септембра почиње нова школска година за све ђаке у Србији, а са њом пристижу стари проблеми који већ годинама урушавају образовни систем у нашој држави.

Број слика: 3

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Тренутно стање у школству не нуди никакав подстицај младима да уче да би остали у својој земљи, већ се школовање свело на успутну станицу до пута у иностранство.

Када говоримо о елементарним условима за школовање, они су доведени под знак питања. Основно образовање се у Србији води као бесплатно, али сви смо сведоци да оно кошта, и то сваке године све више. Сваке године цене уџбеника расту, па тако данас за комплет књига, родитељи за једно дете морају да издвоје и преко десет хиљада динара. Заједно са књигама, расту и све остале цене на тржишту, па родитељи долазе у немогућу ситуацију да обезбеде својој деци све што им је потребно за предстојећу школску годину. Осим уџбеника, свим ђацима је потребна додатна школска опрема у виду ранчева, свески, школског прибора, као и гардероба и обућа који су неизоставни део опремања.

Осим материјалних услова, ђаци у Србији се суочавају и са застарелим системом образовања, што није ништа мањи проблем. Довољно је рећи да се неки од предмета изучавају већ педесет година на исти начин, и ако се свет око нас свакога дана развија и унапређује. Модернизација система школовања готово да не постоји.

Држава на том пољу не ради ништа и свесно допушта да се многе науке потпуно запоставе услед губитка интересовања код ђака за њихово изучавање. Разлози за то су многобројни, али свакако највећи проблем представља то што данас у Србији само пар занимања након завршеног школовања нуди шансу за посао. Сви остали су принуђени да након завршене средње школе уписују факултете који им отварају врата одласка у стране земље како би се изборили за сопствену егзистенцију.

У Србији је све више факултета, а све мање знања. Куповина диплома покушава дати пример средњошколцима да не морају да се труде како би сутра имали неко звање, што доводи до катастрофалних последица по наше друштво. Они који желе да уче, одлазе из земље, они који би диплому и посао без учења, учлањавају се након завршетка школе у странку и на тај начин виде излаз за проблеме у којима се налазе.

Ако држава не почне да мисли и решава круцијалне проблеме у школству, ускоро ће то исто школство дотаћи дно и биће јако тешко систематски га опоравити у будућности. Држава која има новца да прави национални фудбалски стадион, мора имати онда новца и за бесплатне уџбенике, јер образовање мора бити на првом месту свих нас.

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ