lat

Бојкотом смо вратили СНС и СРС у природни загрљај


ПОДЕЛИТЕ:

Горан Ћирић, шеф посланичког клуба Демократске странке, за Данас

Нашу свакодневицу чине брутални, опасни и некултурни иступи Војислава Шешеља, који слави или призива смрт својих неистомишљеника.

Одбијање разговора у условима када се језик мржње несметано промовише и претвара у политичке поруке, није само одраз наше политичке културе и поимања суштине парламентаризма, па и нормалности, већ нужна одбрана од нечега противном човечности и разуму – каже за Данас Горан Ћирић, шеф посланичког клуба Демократске странке, у парламенту Србије, поводом полемика у јавности да ли је неучествовање у пленарном раду парламента исправан начин политичке борбе.

Уз подсећање да је ДС доследно инсистирала на поштовању закона и тражила од председнице парламента да се Војиславу Шешељу укине посланички мандат, Горан Ћирић истиче да је игнорисање оправданих захтева довело до ескалације вербалног и сваког другог насиља.

„Мимикријом ова власт то покушава да прикрије, умањи или кривицу пребаци на опозицију. Чињенице су неумољиве и подупиру тезу која се могла чути да је Шешељ једино био опозиција Демократској странци“, истиче Ћирић.

„Одлуку о бојкоту пленарних седница Скупштине донели смо у настојању да откријемо праву суштину најважније институције у Србији, да оголимо осовину на којој почива актуелна власт. Садашњи састав и сам рад приказује безидејност владајуће коалиције и дају за право одлуци коју смо донели. Нисмо следили диктат, већ дали одговорни и промишљени одговор“, рекао је Ћирић на питање Данаса да ли ДС преиспитује одлуку о бојкоту.

Наш саговорник наводи да су посланици из редова опозиционих странака три године покушавали аргументима, предлозима, амандманима да оживе дебату у немогућим условима. „Међутим, власт очито је трајно опредељена да генерише мржњу, поделу и сукобе, ускраћујући права неистомишљеницима“, каже Ћирић и указује да се преко суспензије парламента од стране председнице у предвечерје председничких избора олако прешло у јавности.

„Управо су такви поступци отворили врата за сва дешавања која су уследила, од претњи народним посланицима, скандалозног говора мржње Вјерице Радете, етикетирања посланика и позива на линч. До брутализације језика и понашања дошло је због благонаклоног односа владајуће коалиције“, закључује Ћирић.

„Одлуком о неучествовању ми смо СНС и СРС вратили у природно стање, у нераскидив загрљај, ви сада не можете да видите разлике у идејном и идеолошком деловању ове две странке“, наводи шеф посланичког клуба ДС и истиче да је Демократска странка увек била на најжешћем удару острашћених екстремиста и противника демократије.

„Постоји мноштво разлога и повода да се било ко из власти одреди и осуди поступања Војислава Шешеља, како се то не догађа, јасно је да он наличје лица ове и овакве власти. Демократска странка је наводила и правно-формалне разлоге који обавезују Мају Гојковић да покрене поступак да санкционише лидера радикала и укине му посланички мандат. То се није нашло ни на дневном реду, што сваки разговор о природи и искрености позива на дијалог чини проблематичним, упитним и неискреним. Војислав Шешељ најављује да ће поновити дела за која је већ правоснажно осуђен, пише и другима прети прогонима, депортацијом и злочином против човечности, зато посланици Демократске странке не желе да седе у скупштинским клупама и сведоче о некажњивости таквих дела“, закључује Горан Ћирић.

Власт је дубоко антиевропска

„Ми живимо у партијској држави, клијентелистичкој економији. Никакво заклањање иза декларативног опредељења за европске вредности не може променити чињеницу да је ова власт дубоко антиевропска. Овај режим је потпуно урушио институције. Политички систем је само теоријски појам. Скупштина служи као својеврсни ријалити у коме се нескривено спроводи насиље. Да ли је режим иједним гестом исказао тежњу да стање истински промени? Сем што је стање произвео, режим на сваку критику одговора појачаном репресијом“, наводи Горан Ћирић.

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ