lat

Александра Јерков: Потребна је боља власт, али и боља опозиција


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју Александре Јерков за Блиц

Број слика: 2

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

Договори о уједињењу демократа у велику Демократску странку иду у правом смеру, биће финализовани у наредних неколико недеља, јер у Србији мора да постоји јасна демократска и европска алтернатива Вучићевој диктатури.

Ово у интервјуу за ускршњи "Блиц" каже Александра Јерков, потпредседница Демократске странке.

- Диктатору Вучићу су пуна уста Европе док у земљи ствара криминални систем и промовише вредности попут оних у појединим азијским или јужноамеричким деспотијама. Европску алтернативу могу створити само они који ће се бескомпромисно, без калкулација и доследно борити за вредности модерног света, за модерну, развијену и демократску Србију у ЕУ. То су људи који ће се окупити у великој и новој ДС.

Ко би могао да буде лидер те нове организације? Да ли себе видите на том месту?

- Грађанима Србије треба да обезбедимо миран, безбедан и достојанствен живот у модерној и демократској земљи у којој постоји владавина права. То је циљ. Да бисмо то остварили потребан је снажан кредибилитет новог руководства. Сигурна сам да сазрева једна нова генерација политичара, не само у ДС већ и у целој Србији. Нови, образовани, способни и храбри људи који су спремни да се одрекну 10 или 15 година свог живота и посвете их Србији. Србији је потребна боља власт, али и боља опозиција. Зато сам уверена да ће бити великих генерацијских искорака у целој земљи. Грађани очекују не само нове појединце, већ нове генерације политичара.

Колико сте активни када је реч о протестима?

- Подржавам протесте и учествујем активно у њима. Подржавам и оне протесте који се дневно паралелно јављају као реакција грађана на напредњачку пљачку, бахатост и насиље који се дешавају широм земље. Цела Србија се буни. Протести су важни јер огољују Вучићеву диктатуру. Осоколили су се људи и у оним најмањим местима где је мрак диктатуре најгушћи. Грађани су устали и рекли да не пристају на понижења, лажи, лоповлук и насиље диктатуре. Грађани су рекли „не“ диктатору и трговцу људским душама, Александру Вучићу. Познајем људе у Србији. Честит смо ми народ. Не плашимо се за себе већ за своје ближње. Зато су се људи и побунили. Неће да им синови и кћери одлазе из земље, да им се деца лече СМС-овима, да им родитељи раде прековремено само да би покрили основне месечне рачуне. Виде они да само мали круг у врху државе живи добро, док сви остали живе лошије. Грађани неће више да преживљавају, већ хоће да живе. Колико год је порука са протеста послато режиму, исто толико их је послато и онима који су били на власти. Свако ко се бави политиком треба врло пажљиво да чује грађане и да их послуша. Протест је дао на знање да никада побуњени грађани неће дозволити да на власти буду они који обмањују, варају, потцењују и ниподаштавају грађане. Доста је било популизма, сада треба да се заврну рукави и да се поспреми Србија од оволиког нереда. То је порука протеста.

Јесу ли протести успешни?

- Ми смо рекли да Србија заслужује поштене изборе. Верујем да Вучић не може да победи на фер и поштеним изборима. Зато смо се бацили на посао моје колеге посланици и ја и направили измене и допуне закона за 20 предлога ЦРТА, који грађанима гарантују поштене изборе. Такође ћемо тражити да тужилаштво буде слободно и независно како би покретало истраге сваки пут када диктатор и његово окружење прекрше закон. Дакл,е нема више уцењивања и куповине гласова. Ту нема преговора са Вучићем и Мајом Гојковић, да будем кристално јасна. То је наш ултиматум. Усвојите ове законе и ми ћемо изаћи на изборе, нећете да их усвојите- ми не излазимо на изборе. Једноставно.

У сукобу Николе Која са Бошком Обрадовићем, на чијој сте страни?

- Не разумем потребу неких политичара да се дуре и вређају у комуникацији са људима који су овим протестима дали свој лични интегритет, ауторитет и који су тиме омогућили да они трају више од пет месеци у сто општина и градова у Србији. Политичари из опозиције морају да схвате да су грађани с правом незадовољни и кивни и на диктатора и на оне који су већ били на власти, да многе ствари нису биле добре и да се такве грешке више не смеју понављати. Ако хоћемо да градимо бољи и праведнији систем, и ми треба да будемо бољи.

Да ли из ове перспективе мислите да је напуштање парламента била добра одлука?

- У моменту када је донета, то је била једина могућа одлука. До ње се није дошло преко ноћи, она је резултат дугогодишњих покушаја да дођемо до тога да парламент представља место на ком се води дебата, доносе закони и, најважније, контролише власт. Наш посао је да представљамо грађане, да будемо њихов глас на месту на ком се доносе одлуке и зато је бојкот увек последње решење. Српска напредна странка је покушала од парламента да направи седницу главног одбора СНС, а не дом свих грађана, обесмислила га је и ставила у џеп Александра Вучића и нисмо желели да будемо саучесници у том кршењу устава, закона и урушавању институција.

Да ли бојкот скупштине штети ДС-у? То је било место где сте се видели, где су вас људи видели.

- Скупштина је постала место за најгоре увреде. За претње. За линч многих мојих колега. Скупстина која припада режиму, а не грађанима није више народна већ Вучићева. На нама је да нађемо и други начин да нас људи виде и чују, а да извршимо притисак да се на дневном реду нађу закони који ће грађанима омогућити да слободно, без притисака и уцена, изађу на слободне и фер изборе. Закони о поштеним изборима су начин да се ослаби диктатор.

Вучић не може да победи на поштеним изборима

Да ли очекујете ванредне изборе?

- Нема избора више када хоће Александар Вучић. Грађани хоће поштене изборе. Вучић их избегава јер зна да не може да победи на поштеним изборима. Оно што је јасно јесте то да под овим условима у којима се јавне функције и фондови злоупотребљавају, медији контролишу, а грађани терају да гласају за владајућу странку, на њима нико осим Вучића и оних који га подржавају неће учествовати.

Шешељ Креатура промашеног живота

Какав вам је осећај кад у скупштини прођете поред Војислава Шешеља?

- Ратни злочинац је схватио по чему ће га памтити синови и Србија. Зато је нервозан и зато ми прети. Много горе од претњи мени да ћу остати без косе јесу његове претње да ће људи остати без глава јер су друге вере, нације или политичког уверења. Та креатура промашеног живота, која сеје мржњу и зло и чија је политика унесрећила више стотина хиљада људи, осуђеник за ратни злочин не може да буде народни посланик по законима Србије. То му омогућава његов политички наследник, Александар Вучић. Тужила сам Шешеља за монструозне увреде на мој рачун и претње. Не бојим га се. Али ако ми се несто догоди, одговоран за то ће бити Александар Вучић.

(Извор: Блиц)

ПРАТИТЕ НАС

СТОП МЕДИЈСКОМ МРАКУ!

Преузмите бесплатну
мобилну апликацију са Play Store или App store продавнице

КАТЕГОРИЈЕ