ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Шутановац кандидат за градоначелника Београда, Весна Ракић-Водинелић прва на листи

- A +
Шутановац кандидат за градоначелника Београда, Весна Ракић-Водинелић прва на листи Београд, 29. децембра 2017.

Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је данас да ће на изборима за Скупштину града Београда бити заједнички кандидат за градоначелника Демократа и Нове странке, док ће функционерка Нове Весна Ракић Водинелић бити носилац листе.

Шутановац је рекао да коалиција с Новом странком није тактика, већ да је то стратешка одлука, пошто ће заједно наступати на следећим парламентрним и општинским изборима.

Он је истакао да жели да се прошири коалиција ДС-а и Нове странке, али да нема сарадње са властима Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије. 

"Сигурно нећемо сарађивати с коалицијом која тренутно води Београд, већ са онима који су опозција. Ми желимо да направимо социјално одговорну, грађанску коалицију", казао је он.

Весна Ракић Водинелић је рекла да јој је драго што је на челу листе: "Избори у Београду су организовани тако да се гласа за листе, а онда већина бира градоначелника, ми имамо договор да Драган Шутановац буде кандидат за градоначелника, а ја сам носилац листе", одговорила је она.

Шутановац и Ракић-Водинелић су истакли да је "време да Београд и грађани добију јаког и поузданог партнера".

"Није време за предају, већ је време да у Београду победе идеје, ред и знање", истакао је Шутановац и указао да је главни град Србије најмање безбедан у Европи, после Кијева, да у Београд "владају корупција, нетранспарентно трошење новца, урбанистички и саобраћајни хаос".

По његовим речима, уместо покретача Србије, Београд је место јефтине забаве, и јефтине радне снаге, уз раст ризика од сиромаштва, јер има више од 20.000 бескућника.

Весна Ракић Водинелић је критиковала актуену власт јер су укинуте два основна права и идеје на којима се Београд развијао - слобода и социјална правда. "Упркос свему, Београд је европски град. Београд се развијао на темељима слободе - слобода мишљења, културног и уметничког стварања. Београд мора да буде културни центар, Београд као културни, а не као естрадни центар", рекла је Водинилић. По њеним речима, затајило се у остваривању другог идела - социјалне правде, јер постоје искључени и маргинализовани грађани.

"Идеја социјалне правде не значи само борбу против беде и сиромаштва и ми ћемо се залагати за социјаизацију града, да не буде искључених и маргинализованих", истакла је она. Додала је да школовање треба да буде бесплатно и квалитетно, и да Београђани не смеју да дозволе да учитељи и наставници буду плаћени мање него државни чиновници.
Навела је да се у Београду у последње време "толеришу најгоре, фашистичке идеје", а да се културна акција сматра "критичким мишљењем које треба сузбити".

На листи ДС-а и Нове странке, истакао је Шутановац, биће велики број истакнутих интелектуалаца, нестраначких људи, који ће промовисати реална решења "која Београд неће бацити у муљ".

(Извор: Агенције)

Повезане вести

Демократска странка

Проглашена листа: ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД под бројем 4

Београд, 17. јануара 2018.Градска изборна комисија прихватила је вечерас листу ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД - Демократска странка, Социјалдемократска странка, Нова странка...
ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

Београд, 17. јануара 2018.Коалиција окупљена око Демократске странке, коју чине Социјалдемократска странка, Нова странка и...
Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Београд, 16. јануара 2018.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је на ванредној конференцији за медије да је пуцањ у Оливера Ивановића пуцањ у мир....
Демократска странка

Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке (16.01.2018)

Београд, 16. јануар 2018.Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке у уторак, 16. јануара 2018....
Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...