ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

ДС представио предлог Стратегије националне безбедности

- A +
ДС представио предлог Стратегије националне безбедности Београд, 15. децембра 2017.

Демократска странка представила је данас предлог Стратегије националне безбедности Србије.

Као највеће безбедносне изазове са којима се земља суочава ДС наводи одсуство спровођења Бриселског споразума, промене у Македонији, мигрантску кризу и регрутовање џихадиста у региону.

Представљајући предлог стратегије на конференцији за новинаре у Београду, председник ДС-а Драган Шутановац казао је да је у питању кровни документ о општедруштвеној и појединачној безбедности грађана који је последњи пут усвојен у Србији 2009. године.

"Србија је пре осам година први пут донела Стратегију националне безбедности а од тада се много тога променило. У свету постоји пракса да се овакви документи доносе знатно чешће а пошто живимо у безбедносно динамичном региону, крајње је време да се редефинишу изазови и реална стања", казао је Шутановац.

Наводећи да ће ДС објавити предлог Стратегије националне безбедности на својој интернет страници, Шутановац је позвао заинтересоване да се укључе у јавну расправу о том документу и допринесу да се допуни новим детаљима.

"Када завршимо јавну расправу, позваћемо остале опозиционе странке да нас подрже како бисмо тај документ уврстили на дневни ред скупштине, иако не очекујем да ће то СНС дозволити", рекао је Шутановац.

Он је казао да је Влада Србије пре годину дана почела рад на изради нове стратегије али да резултата још нема.

ДС представио предлог Стратегије националне безбедности "По нашим сазнањима, нешто се ради али не постоји заинтересованост да се озбиљне ствари решавају и усвајају стратешки документи. Ми не желимо да чекамо већ нудимо решења", казао је Шутановац додајући да предложени документ "ни на који начин не представља сарадњу Демократске странке са режимом".

Наводећи да је реформа сектора безбедности један од предуслова приступања Србије Европској унији, заменик председника Одбора ДС-а за одбрану и безбедност Петар Радојчић казао је да предлог Стратегије националне безбедности треба да подстакне органе власти да убрзају процесе које су на том плану покренули.

"Израда таквог стратешког документа је сталан процес у коме је потребна континуирана евалуација јер се безбедносни изазови стално мењају. Зато је недопустив кампањски приступ у изради Стратегије националне безбедности", рекао је Радојчић.

По његовим речима, предлог Стратегије националне безбедности указује на повезаност безбедносних ризика и немогућност било које појединачне државе, укључујући и Србију, да се самостално суочи са њима.

"Иако војно неутрална земља, Србија треба да има координисан партнерско-савезнички приступ решавању безбедносних изазова", казао је Радојчић додајући да је предлогом стратегије предвиђено и укључивање приватног сектора безбедности у државно-јавни, као и изградња безбедносне културе друштва.

(Извор: Бета)

Преузмите:

Стратегија националне безбедности Републике Србије, предлог
(PDF фајл – 790KB)

Образложење предлога Стратегије националне безбедности Републике Србије
(PDF фајл – 695KB)

Повезане вести

Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Хитна седница Одбора за одбрану и унутрашње послове због атентата на Оливера Ивановића

Београд, 19. јануара 2018.Изјава Балше Божовића, члана Одбора за одбрану и унутрашње...
Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Београд, 16. јануара 2018.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је на ванредној конференцији за медије да је пуцањ у Оливера Ивановића пуцањ у мир....
Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...
Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Успех је једино смена Вучићевог режима

Београд, 14. јануара 2018.Размишљамо о томе да листу назовемо “Листа против Александра Вучића” јер је крајње лицемерно кад Вучић каже да ми не волимо Београд - каже у интервјуу за “Блиц”...
Шутановац са пољопривредницима у Гроцкој: Три мере за оживљавање аграра у Београду

Шутановац са пољопривредницима у Гроцкој: Три мере за оживљавање аграра у Београду

Београд, 14. јануара 2018.Драган Шутановац, председник Демократске странке и кандидат за градоначелника...