ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Шутановац: Немамо намеру да учествујемо у било каквом обрачуну унутар опозиције

- A +
Шутановац: Немамо намеру да учествујемо у било каквом обрачуну унутар опозиције Београд, 30. новембра 2017.

Једино странке могу да организују опозицију и промене власт, изјавио је лидер ДС Драган Шутановац и поручио да његова странка нема намеру да учествује у било каквом обрачуну унутар опозиције.

Каже да је неопходно да се проевропска опозиција окупи око оних који имају и инфраструктуру и људе, довољно памети и искуства, како би могла да успе на следећим изборима у Београду.

"Сваки раскол у било ком делу опозиције погађа и ДС, јер ће један број бирача отићи у апстиненцију и то је јако лоше", рекао је Шутановац. Сматра да је криза у Покрету слободних грађана нанела штету, пре свега покрету, али и свима у опозицији.

ДС се, каже Шутановац, ни на који начин не радује због кризе у покрету Саше Јанковића, мада, истиче, многи мисле да она иде у корист демократа, а он сматра да највише иде у корист управо СНС, односно лидера странке и председника Србије Александра Вучића. Наводи да је одлука ПСГ да прекине сарадњу са ДС лоша, али да ДС не може да утиче да се она промени.

Упитан о могућој кандидатури бившег страначког колеге Драган Ђиласа за градоначелника Београда и могућности да на изборима буде у коалицији са Сашом Јанковићем и Вуком Јеремићем, Шутановац каже да нема никакво коначно сазнање о Ђиласовој одлуци, те да се у овом тренутку бави искључиво програмом и планом ДС.

"Нико нас тренутно из опозиције не занима. Уколико не будемо могли да удружимо наше гласове пре избора, што је наша жеља, удружићемо их након избора, а онда ћемо видети заиста шта су реалне основе и на који начин град може да се води", наводи он.

Упитан ко је за ДС већа политичка конкуренција - Ђилас или Александар Шапић, Шутановац каже да је "највећа политичка конкуренција" ДС стање у Београду.

"Стање у Београду је тако катастрофално да морамо да направимо добар резултат да би се Београд поново дигао и био град будућности", каже председник ДС и додаје да му нико од поменутих није противник, већ искључиво систем, накарадни, како оцењује, који је креирао Александар Вучић.

"Ми смо се окренули пре свега ДС и грађанима. Радимо на изузетном програму за ревитализацију Београда, за сређивање како комуналног система, тако и социјалних проблема Београђана", наводи Шутановац.

ДС се, каже, свакако налази на испиту, али не мисли да ће странка нестати после избора у Београду. "Мислим да ће бити управо супротно, а то ће се документовати већ 24. децембра након избора у четири општине у Србији, где ћемо имати прилику да видимо да ли су истраживања која се пласирају у јавности зарад креирања јавног мњења истинита или су истинити гласови које ћемо добити у тим општинама", наводи Шутановац.

У сусрет Главном одбору странке, у суботу, у Шапцу, подсећа да су Председништво и Градски одбор донели одлуку да ДС на изборима у Београду наступа са својм кандидатом за градоначелника и са својом листом, али не открива са ким разговара о могућој коалицији на предстојећиом београдским изборима.

"До момента док се не договоримо, нећемо објављивати са ким разговарамо. Разговарамо са готово свима из опозиције који деле наш вредносни систем, а одлуку о кандидатури донеће Председништво странке и биће објављена на време", рекао је Шутановац.

Ако, каже, ДС успе да допре до сваког бирача учиниће све да добије подршку свих оних који воле Београд и желе у њему да живе на пристојан начин, а не "као сада", "у хаосу, у прљавом граду", у којем, како тврди, не функционише практично ниједан комунални систем".

Извесно је, наводи, да ће на листи ДС за београдске изборе бити готово све нови људи, велики број људи који су стручни из различитих области, али људи који разумеју политику и потребе грађана који живе у Београду.

"Све градове у свету воде политичари, али за разлику од ових који су данас на власти неопходно је да политичари уважавају струку и да не одлучују они шта, кад и где ће се радити, већ да људи који су запослени у секретаријатима и који имају дугогодишње искуство решавају комуналне проблеме", каже Шутановац.

Очекује договор опозиције на београдским изборима о више тема, наводећи да је контрола избора изузетно важна и да ће ДС дати допринос томе.

Волео би, каже, да се опозиција договори и око питања наступа у медијима, односно медијске заступљености, али и о "џентлменском ненападању".

"Мислим да после оволико година ми немамо шта лоше да говоримо једни о другима, треба да говоримо лоше о оном стању у којеме се грађани налазе због којег и они желе да се власт у Београду промени. Опозиција има више опција, али надам се да у тим опцијама нећемо бити противници једни другима, већ да ћемо коначно ако не пре, онда после избора заједно да градимо Београд будућности", рекао је Шутановац.

На питање ко ће по њему бити победник београдских избора, Шутановац каже: "Ко (из опозиције) ће имати већи број мандата или мањи, потпуно је небитно. Битно је да направимо синергију гласова и да успемо да направимо једну проевропску градску управу која ће град водити на начин који се воде градови у развијеном свету", рекао је Шутановац.

На питање да ли га погађа однос јавности према опозицији који је у последње време, судећи по коментарима, поготово на друштвеним мрежама, готово обесхрабрујући, Шутановац каже да разговара са многим грађанима и да није осетио такав однос јавности, на начин на који то неки истраживачи приказују јер су, додаје, грађани пре свега "бесни на власт" и имају жељу да се Београд промени.

"Чињеница јесте да опозиција данас није укрупњена, чињеница јесте да смо, када партикуларно делујемо, слабији него заједно, али не мислим да грађани имају нервозу у односу на опозицију. Можда су љути што се не окупљамо на начин на који би они желели, али мислим да су они пре свега бесни на стање у држави, друштву и Београду, а то све креирају Вучић и СНС", рекао је Шутановац.

(Извор: Танјуг)

Повезане вести

Шутановац у Неготину: ДС поуздан партнер људима, настављамо борбу

Шутановац у Неготину: ДС поуздан партнер људима, настављамо борбу

Неготин, 16. децембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је у Неготину да је Демократска странка стабилан, поуздан,...
ДС представио предлог Стратегије националне безбедности

ДС представио предлог Стратегије националне безбедности

Београд, 15. децембра 2017.Демократска странка представила је данас предлог Стратегије националне безбедности Србије. Као највеће безбедносне изазове са којима...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Згодно је бити министар Вујовић

Вршац, 15. децембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Зашто је посланик Балша Божовић (ДС) оптужен за нешто чега нема у скупштинском стенограму Баш је згодно бити министар у Влади...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Одсуство реакције је подршка фашистима

Београд, 14. децембра 2017.Народни посланик и члан Одбора за одбрану и унутрашње послове Балша Божовић захтева од министра унутрашњих послова Небојше Стефановића да...
Демократска странка

Јерков и Виденовић: Нека институције реагују, или ће бити јасно да подржавају фашисте

Београд, 13. децембра 2017.Народне посланице Демократске странке Александра Јерков и Маја Виденовић...