ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Божовић: Млади да се побуне

- A +
Божовић: Млади да се побуне Београд 11. октобра 2017.

Млади у Србији треба да се побуне и направе од ове земље место по својој мери, изјавио је посланик Демократске странке Балша Божовић и упозорио да Србију напушта најперспективнији део друштва.

Чињеница је да млади у Србији лоше живе и да немају могућност да се запосле и развију све своје потенцијале и једино решење је побуна да би се изборили за своја права. Ово је њихова земља, а не земља било којих политичара и странака.

Они морају да од овог друштва направе место по својој мери, изјавио је Божовић новинарима пред почетак конференције "Да знање остане у Србији" у организацији Фондације Фридрих Еберт у сарадњи са Фондом Љуба Давидовић.

Најперспективнији део друштва одлази из земље, а без младих смо земља без било какве будућности и зато смо покренули пројекат да скренемо пажњу на горући проблем незапослености младих који у огромној мери сваке године напуштају Србију, рекао је Божовић.

Ако предложите закон у парламенту и борите се да на дневни ред ставите јако важну тему, а та тема никако не долази на ред јер владајућа већина сматра да то није важно за Србију, онда је то порука младим људима да се побуне и узму ствар у своје руке, рекао је он.

Предлог закона о запошљавању младих је очајнички потез да задржимо младе у Србији и он је само први корак који отвара хиљаде других проблема које морамо да решимо да друштво буде уређено да би млади људи могли да искористе своје потенцијале.

Божовић је рекао да је истраживање ОЕЦД показало да је прошле године из Србије отишло 59.000 људи, а да се ове године очекује да то уради више од 70.000.

Одлазе сви образовни нивои, а они најобразованији и најспособнији од средње школе добијају стипендије великих светских компанија које очигледно више воде рачуна о потенцијалима младих у Србији од владе, рекао је он.

Директорка београдске канцеларије Фридрих Еберт Штифтунга Урсула Кох Лаугвиц је изразила задовољство што су се на конференцији окупили посланици, представници државних служби и млади да расправљају о теми која је једна од најважнијих у Србији и у другим земљама.

Она је оценила да је добро што је неко одлучио да почне да решава проблем миграције младих стручњака и несклада између образованог система и потреба тржишта рада.

Посланица ДС Александра Јерков је рекла да решавање проблема запошљавања младих захтева друштвени договор, додајући да то није проблем за власт или опозицију нити дневно политичка ствар.

Према званичној статистици 34,9 одсто младих је незапослено, рекла је она и додала да економисти упозоравају да највише забрињава чињеница да велики број млаих тражи посао дуже од шест месеци.

Кључ решења је као и увек у финансијама, рекла је она и додала да се нацртом закона о запошљавању младих уводе олакшице у плаћању доприноса за послодавце код запошљавања младих људи.

Стручњаци сматрају да би увођење таквих мера коштало државу 50 милиона евра, али би тако 50.000 младих дошло до запослења, рекла је Јерков.

(Извор: Данас)

Повезане вести

Демократска странка

Изборне конференције Демократске омладине, Форума пензионера и Форума жена ДС

Недеља, 22. октобар 2017. - БеоградИзборне конференције Демократске омладине, Форума пензионера и Форума жена Демократске...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Београд који је некада помагао свима данас моли за помоћ за основне потребе

Београд, 21. октобра 2017.Изјава Балше Божовића, председника Градског одбора ДС Београд: Београд је до пре пет година...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац за Инсајдер: Недопустиво је да осуђени ратни злочинци предају младима

Београд, 19. октобра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац каже за Инсајдер да је потпуно...
Демократска странка

Поражавајуће статистике: У Србији највећа неједнакост дохотка у Европи

Београд, 17. октобра 2017.Демократска странка је поводом Светског дана борбе против сиромаштва саопштила да је на основу релевантних...
Народна посланица Демократске странке Александра Јерков на заседању Интерпарламентарне уније (Фото: www.flickr.com/inter-parliamentary-union)

Јерков изабрана у Комитет за људска права

Санкт Петерсбург, 15. октобра 2017.Народна посланица Демократске странке Александра Јерков изабрана је за чланицу Комитета за људска права парламентараца у Интерпарламентарној унији. Комитет...