ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Милисављевић (ДС) са Националном коалицијом за децентрализацију о промени изборног система

- A +
Посланик Демократске странке Душан Милисављевић (Фото сервис ДС, архива) Београд, 13. септембра 2017.

Посланик Демократске странке (ДС) Душан Милисављевић подржао је иницијативу "Бирам кога бирам" Националне коалиције за децентрализацију о промени изборног система.

Он је са конференцији за новинаре у Дому Народне скупштине, где се састао с представницима коалиције, позвао и остале посланике да подрже иницијативу која, како је навео, треба да омогући већи степен одговорности посланика, равномерну територијалну заступљеност грађана у парламенту, адекватно присуство националних мањина и сразмерно присуство мање заступљеног пола у Скупштини.

- Садашњим изборним системом грађани практично не знају за кога гласају и ко су њихови кандидати за посланике - рекао је Милисављевић додајући да се у кампањи виде њихови шефови странака који својим ауторитетом добијају поверење гласача, али не и посланички кандидати.

Он је истакао да се залаже за промену актуелног система да би посланици, али и одборници у скупштинама општина били бирани именом и презименом и на тај начин имали одговорност према грађанима који су за њих гласали, а не да одговарају својим шефовима странака који су их ставили на изборну листу.

По његовој оцени, на тај начин би било омогућено да се кандидују људи доказани у својим професијама и који би се у Скупштини борили за интересе свог краја.

Иницијатива "Бирам кога бирам" покренута је још пре три године, а по речима Милисављевића, подршку јој је својим потписом пружило 20.000 грађана.

Представници Националне коалиције за децентрализацију најавили су да ће наставити дијалог са свим актерима на политичкој сцени ради постизања сагласности око броја изборних јединица и модела изборног система који је најбољи за грађане Србије.

Национална коалиција формирана је 2010. године и чини је 15 организација из 11 градова - Проактив Ниш, Медиа и реформ центар Ниш, Одбор за људска права Ниш, Стара планина Пирот, Тимочки омладински центар Зајечар, Одбор за људска права Неготин, Ресурс центар Мајданпек, Ужички центар за људска права и демократију, Урбан ин Нови Пазар, Едукативни центар Крушевац, Евроконтакт Крушевац, Рома центар Крагујевац, Ромски информативни центар Крагујевац, Кикиндски форум, Арс Нова Ваљево.

(Извор: Блиц)

Повезане вести

Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Хитна седница Одбора за одбрану и унутрашње послове због атентата на Оливера Ивановића

Београд, 19. јануара 2018.Изјава Балше Божовића, члана Одбора за одбрану и унутрашње...
Демократска странка

Проглашена листа: ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД под бројем 4

Београд, 17. јануара 2018.Градска изборна комисија прихватила је вечерас листу ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД - Демократска странка, Социјалдемократска странка, Нова странка...
ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

Београд, 17. јануара 2018.Коалиција окупљена око Демократске странке, коју чине Социјалдемократска странка, Нова странка и...
Демократска странка

Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке (16.01.2018)

Београд, 16. јануар 2018.Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке у уторак, 16. јануара 2018....
Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...