ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Шутановац: Вучић производи проблеме, па глуми миротворца

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 11. августа 2017.

Председник Демократске странке Драган Шутановац сматра да је председник Србије Александар Вучић "разапет између прошлости и будућности, истока и запада, митова и реалности", па одређене ставове заузима у "зависности од расположења и тога с ким разговара". Такође каже да Вучић једну политику води унутар земље, а сасвим другу у иностранству.

Осврћући се на Вучићев позив на дијалог о Косову и одустајање од митова, Шутановац је, у изјави ФоНету, указао на "чињеницу" да је председник Србије ту тему отворио по повратку из САД.

"Више је него очигледно да је добио сугестију да је крајње време да почне да испуњава оно што је обећао", тврди Шутановац.

На другој страни, Вучић има потребу, према оцени Шутановца, "да задовољи један део свог бирачког тела и свог ега, не би ли поново подигао националну тему која се тиче неке националне будућности или националног спаса".

Шутановац најављену декларацију о очувању српске нације смешта у контекст дневне политике и мисли да је у функцији одвлачења пажње са економских проблема земље.

"Управо они који су и гурнули нацију у проблем, националисти, економске проблеме покривају темама националног спашавања", устврдио је Шутановац.

Реагујући на Вучићев став да је реч о "бенигном документу", Шутановац је мишљења да је по среди његова жеља да, и пре него што га је понудио јавности, "покаже како неће више подржавати или писати малигна документа".

"Не знам шта има у плану, али имајући у виду да се ради о човеку чија политика се своди на фразу 'док си део проблема, део си и решења', не би ме чудило да и та декларација буде део саплитања односа Србије у региону", рекао је Шутановац.

Подсећајући на случај "фрескама осликаног шинобуса", Шутановац је констатовао да је Вучић "човек који воли да производи проблеме и у свом окружењу и у региону, а онда те тензије спушта и себе представља као миротворца".

Према ставу Шутановца, "медени месец" међународне заједнице и Вучића "полако ишчезава", јер очекивана решења, "која је требало да буду имплементирана доласком националиста на власт у Србији, нису испостављена".

Шутановац "нема дилему" да Вучић "једну политику води у иностранству и према странцима, а другу политику унутар Србије".

"Овде је велики националиста који брине о националном питању, а нисам сигуран да такву исту политику спроводи и у иностранству", објаснио је Шутановац.

Додикове поруке модификација Милошевићеве политике

Поруку председника Републике Српске Милорада Додика о уједињењу Срба "свуда где је то могуће", Шутановац види као "модификовану поруку Слободана Милошевића да би сви Срби требало да живе у истој држави".

"Та порука довела је до разних балван револуција које су се обиле о главу, пре свега Србима", подсетио је Шутановац.

Он мисли да би Срби и сви који живе у региону требало да се уједине и нечему што се зове тржиште, економски напредак и поправљање односа са комшијама и упозорава да је "све друго пут у прошлост и спиралу пропадања".

(Извор: ФоНет)

Повезане вести

Александар Црквењаков (фото архива)

Црквењаков: Дачићеви радикални потези које диктира Вучић су пуцањ у ногу Србији

Београд, 21. августа 2017.Александар Црквењаков, председник одбора за спољну политику Демократске странке, изјавио...
Заменик председника Демократске странке Игор Салак (Фото архива)

Салак: Ружић је Дачићу оно што је Вулин Вучићу

Београд, 18. августа 2017.Заменик председника Демократске странке Игор Салак оштро је реаговао на квалификације Бранка Ружића који је опозицију назвао „петоколонашима“ и...
Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива)

Васин: Неморално оптуживати ДС за сарадњу са Вучићем

Нови Сад, 17. августа 2017.Једноставно је неморално оптуживати Демократску странку за сарадњу са Вучићем, узимајући у обзир шта су њени чланови претрпели од његовог...
Демократска странка

ДС: За слободно правосуђе, а не свађе у опозицији

Београд, 16. августа 2017.Демократска странка од свог настанка покреће иницијативе и нуди решења за проблеме у којима се грађани Србије налазе. Питање промена Устава је...
Драгољуб Мићуновић (Фото: www.dw.com)

Драгољуб Мићуновић: Земља контејнера и лептири око жишка власти

Београд, 14. августа 2017.Интервју Драгољуба Мићуновића за DW Опозиција мора да тражи шансу у подршци оних који су гурнути на дно друштва, каже...