ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

ДС предложила промене Устава у области правосуђа

- A +
ДС предложила промене Устава у области правосуђа Београд, 2. јуна 2017.

Демократска странка предложила је данас измене Устава Србије у области правосуђа које, по речима председника Политичког савета Зорана Лутовца, треба да допринесу јачању суштинске независности судства и тужилаштва.

Лутовац је на конференцији за новинаре у просторијама ДС-а у Београду рекао да ће измене које предлажу бити доступне на сајту странке како би јавност могла да реагује и како би се нашло најбоље могуће решење за уклањање слабости и недостатака из актуелног Устава Србије.

Он је рекао да без независног правосуђа нема заштите људских права ни ваљаног политичког система неопходног у демократској држави.

"Устав не само да је најважнији правни акт него представља и друштвени уговор о томе какву заједницу градимо и изграђујемо. Зато су уставне промене ствар ширег консензуса и тичу се свих грађана Србије, а не уских интересних група", казао је Лутовац.

Како је навео, постојећи законодавни оквир оставља простор за непримерени политички утицај на правосуђе што је прва ствар коју треба отклонити.

"Уставне промене у правосуђу само су први корак ка промени уставног идентитета који би требало да се гради на правима и слободама грађана, на принципима владавине права, поделе власти, на систему ефикасне и контролисане власти и на облицима њене оптималне децентрализације", рекао је председник Политичког савета.

Наводећи да је према Акционом плану за Поглавље 23 предвиђено да до промене Устава из области правосуђа дође до краја ове године, Лутовац је рекао да је потребан план да ли ће се Устав мењати парцијално по областима или ће се ићи у свеобухватну промену.

Професор са Правног факултета Универзитета у Београду др Танасије Маринковић рекао је да се изменама које ДС предлаже из поступка избора судија искључује законодавна и извршна власт.

Њихов предлог је, каже Маринковић, да чланови Високог савета судства и Државног већа тужилаца више не буду ресорни министар правде и председник Обора за правосуђе Скупштине Србије чије су функције политичке.

Он је казао и да се у променама које предлажу истиче и персонална независност судија и тужилаштава, као и финансијска независност.

(Извор: Бета)

Преднацрт промена уставних одредаба о судству и тужилаштву (PDF фајл – 270KB)

Повезане галерије

Представљање предлога промене Устава за област правосуђа

02 јун 2017Председник Политичког савета Демократске странке Зоран Лутовац и ванредни професор Правног факултета др Танасије Маринковић су представили предлог измене Устава у домену правосуђа.

Повезане вести

Нова радна места за младе

Нова радна места за младе

Ужице, 4. јула 2017.Фондација Фридрих Еберт је у сарадњи са Фондацијом Љуба Давидовић у Ужицу организовала још један у низу разговора о сету закона о запошљавању младих који је у Скупштини Србије предложила...
Демократска странка

Демократска странка формирала радну групу за промену Устава

Београд, 16. децембра 2016.Демократска странка формирала је радну групу за израду предлога промене Устава Републике Србије. Демократска странка верује...
Демократска странка

Конституисан Политички савет Демократске странке

Београд, 6. децембра 2016.Политички савет Демократске странке (ДС) конституисан је на седници Председништва и чини га 11 чланова, а на његовом је челу Зоран Лутовац. За...
Кандидат за председника Демократске странке Зоран Лутовац (Фото: Н1, архива)

Зоран Лутовац – интервју за Време

Београд, 15. септембра 2016.Ауторски текст кандидата за председника Демократске странке Зорана Лутовца за недељник "Време" Демократска странка је губила три пута на парламентарним изборима од 2012....
Председник Демократске странке Бојан Пајтић у обраћању новинарима у Владимирцима (Фото: YT/DS)

СНС у Владимирцима крши Устав и остаје силом на власти

Владимирци, 7. септембра 2016.Изјава председника Демократске странке др Бојана Пајтића: Пре десет дана смењена је локална самоуправа овде у Владимирцима и већ...