ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Срето Малиновић: Ђорђевићеве и Диковићеве изјаве су увреда за сва војна лица

- A +
Председник ресорног Одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке, генерал у пензији Срето Малиновић Београд, 2. јуна 2017.

Председник одбора за одбрану, безбедност и ванредне ситуације ДС Срето Малиновић реаговао је на изјаве министра Ђорђевића и начелника генералштаба Диковића о стању војног школства у време мандата Драгана Шутановца и рекао да су њихове изјаве увреда за сва професионална војна лица која су радила, школовала се и усавршавала на Универзитету одбране.

Оценио је да је овој власти остало само да се служи неистинама како би оправдала неуспехе у вођењу државе и довођења система одбране, стандарда и статуса припадника Војске на најнижи ниво у историји војске у Србији.

„Обрадовао сам се када сам видео да помоћник председника Владе за послове одбране Зоран Ђорђевић чита и НИН. Међутим, иако је завршио Високе студије безбедности и одбране, он показује да не разуме ни тематику ни систем одбране у који је очигледно залутао. Тврдње Ђорђевића о неверификованим дипломама, нетранспарентном финансирању и недефинисаним статусима усавршавања представљају увреду за сва професионална војна лица која су радила, школовала се и усавршавала на Универзитету одбране. Дипломе ових установа су вредне и цењене управо онолико колики рад стоји иза њих, а сви знамо колика су била одрицања и труд иза сваке појединачне дипломе. Сасвим сигурно немерљиво већи од њихових сумњиво стечених диплома.“ - изјавио је Срето Малиновић, председник одбора за одбрану, безбедност и ванредне ситуације ДС.

Генерал авијације у пензији реаговао је и на тврдње начелника генералштаба Љубише Диковића и рекао да он наставља да брани неодбрањиве потезе ове власти како би на сваки начин одгодио пензионисање.

„Иако би требало да представља својеврсну институцију у овој земљи, начелник Генералштаба наставља да нас непријатно изненађује импутирањем неспособности младим официрима који су завршавали школовање у време док је министар одбране био Шутановац. После хеликоптерске трагедије у којој је трагикомично 'одстатирао у кукурузу', нетактичног односа према захтевима и руководству Војног синдиката, генерал Диковић је искористио и ову прилику да покаже како му је улога команданта одбране насипа била с правом додељена.“ - закључио је Малиновић и додао да ће ДС упркос свему наставити са предлозима за јачање система одбране, изградњу оперативних способности Војске Србије, а посебно за побољшање материјалног стандарда и статуса свих запослених у систему одбране.

Додатне информације:

Реформа војног школства покренута је 2008. године када је Министарско упутство постало основно нормативно полазиште за акредитацију Високе школе академских студија ВМА. Висока школа ВМА у Београду је добила уверење о акредитацији 24. априла 2009. године од Комисије за акредитацију и проверу квалитета, а Министарство просвете им је издало дозволу за рад 22. маја 2009. године. Формирањем Универзитета одбране, ова установа мења назив у Универзитет одбране, Војномедицинска академија - Медицински факултет након чега добија и нову дозволу за рад од Министарства просвете и науке 04. јуна 2012. године. Паралелно са тим процесом, Универзитет одбране је од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета акредитован 30. априла 2010. године, основан Одлуком Владе Републике Србије 24. фебруара 2011. године, док је Министарство просвете и науке издало дозволу за рад овој установи 31. маја 2011. године.

Информативна служба ДС

Повезане вести

Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Хитна седница Одбора за одбрану и унутрашње послове због атентата на Оливера Ивановића

Београд, 19. јануара 2018.Изјава Балше Божовића, члана Одбора за одбрану и унутрашње...
Шутановац са грађанима: Склонићемо криминалце са улице, Београд ће бити безбедан

Шутановац са грађанима: Склонићемо криминалце са улице, Београд ће бити безбедан

Београд, 4. јануара 2018.Председник Демократске странке и кандидат за градоначелника Београда Драган Шутановац...
ДС представио предлог Стратегије националне безбедности

ДС представио предлог Стратегије националне безбедности

Београд, 15. децембра 2017.Демократска странка представила је данас предлог Стратегије националне безбедности Србије. Као највеће безбедносне изазове са којима...
Петар Радојчић, генерал-потпуковник у пензији и заменик председника Одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке

Непоуздан систем заштите у ванредним ситуацијама

Београд, 5. децембра 2017.Ауторски текст Петра Радојчића за Нови магазин Србија још није успоставила поуздан систем заштите и спасавања у ванредним ситуацијама и...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Нема никаквог прислушног центра ДС

Београд, 29. новембра 2017.Председник ДС Драган Шутановац каже да нема никаква сазнања да је ДС икада учествовала у стварању или да је имала неку паралелну службу безбедности. ...