ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Без посла 100.000 људи, да би земљу поклонили тајкунима

- A +
Председник Покрајинске владе Војводине и председник Демократске странке Бојан Пајтић (www.vojvodina.gov.rs, архива) Нови Сад, 29. децембра 2015.

Председник Демократске странке Бојан Пајтић назвао је недавна хапшења у полицијској акцији Резач политичким прогоном неистомишљеника и навео да искуство показује да ће већина привредених бити ослобођена.

"За три и по године је ухапшено више од 100 чланова ДС-а, многи су ослобођени, донете су само четири пресуде и све су ослобађајуће", указао је он.

Пајтић је критиковао данас усвојени Закон о пољопривредном земљишту, наводећи да ће због њега више од 100.000 људи у Србији остати без посла, а да ће земља коју су они обрађивали припасти тајкунима.

Лидер демократа рекао је да ће Демократска странка у јануару опозиционим партијама предложити изборну сарадњу, али под условом да се сви обавежу да након избора неће улазити у власт са Српском напредном странком.

Хапшења политички прогон неистомишљеника

"По свакој правној дефиницији је реч о политичком прогону, када се у исти кош стављају људи који су починили бенигна дела, малтене прекршаје, заједно са онима који се терете за тешка кривична дела, при том су та дела међусобно неповезана и почињена у периоду од више од 10 година, медијски се сви проглашавају за чланове некакве хоботнице, а једино што је им заједничко, барем већини, јесте да се везују за једну политичку странку", навео је Пајтић у емисији "Прави угао" на Радио-телевизије Војводине.

Он је додао да никако не тврди да су сви привредени невини.

"Али искуство нам говори да ће већина бити ослобођена. Борислава Новаковића су ухапсили када се рушила парламентарна већина у Скупштини Војводине и данас, две године касније, он је ослобођен тако што је тужилаштво одустало од даљег гоњења", истакао је Пајтић.

Бојан Пајтић је нагласио да је Европска комисија већ критиковала домаће правосуђе указујући да се често, поготово кроз медије, не поштује претпоставка невиности осумњичених а наводе тужилаштва да су хапшења обављена истовремено баш по препоруци ЕК назвао је "веома бруталном лажи".

"У нашој јавности је данас могуће изјавити буквално све и остати жив. Наравно, да се крши презумпција невиности, не постоји цивилизована земља у којој министар полиције каже да су неки људи заједно одговорни за штету буџету од 100 милиона евра, а притом се ради о потпуно различитим случајевима", рекао је он и додао да сви грађани Србије морају имати право на правично суђење, без обзира на партијску припадност.

Лидер ДС-а је рекао да је очито да је власт злоупотребила институције јер се већина људи који су ухапшени раније сама одазивала на разговоре у тим предметима, да нису могли да утичу на сведоке јер поступци трају већ дуго и да услед тога није постојала опасност од бекства, те да је јасно да нису морали да буду хапшени на начин на који је то учињено.

"Тиме је борба против корупције у овој земљи потпуно обесмишљена и дуго је нико неће схватати озбиљно", нагласио је Пајтић.

Он је одбацио оптужбе из СНС да је злоупотребио институције тиме што је, како је речено, у Покрајинској влади правио страначки скуп који се бавио хапшењима, наводећи да је Влада морала да изабере новог известиоца о буџету, пошто је секретар за финансије Зоран Радоман био међу приведенима.

Пајтић је навео да се не могу поредити актуелна хапшења са хапшењем потпредседника СНС-а Горана Кнежевића у време док је на власти био ДС.

"Кнежевић је тада био члан ДС, дакле ми нисмо ђутуре хапсили представнике опозиционих странака, како се то сада ради", додао је Бојан Пајтић.

Он је навео да се у целом случају ради о "људским животима а не кромпирима" и о бројним породицама које ће бити уништене.

"Мислите на децу тих људи, на њихове жене. И то све зато што министар полиције Небојша Стефановић, који би сам требало да буде у затвору због плагијата, премијеру уместо новогодишњег поклона носи 80 глава", устврдио је Пајтић.

Закон о пољопривредном земљишту ће оставити тешке последице

Бојан Пајтић је оценио да ће данас усвојени Закон о пољопривредном земљишту оставити тешке последице, наводећи да су амандмани које је усвојила владајућа већина само козметичке природе и да они суштински не мењају закон.

"Половина пољопривредног земљишта у државном власништву ће се поклонити тајкунима, а без посла и средстава за рад ће остати између 11 и 15 хиљада породица у Војводини које је обрађују. То је 50, 60 или 70 хиљада људи, а у централној Србији их је барем још 30 или 40 хиљада који ће тако остати без посла", навео је Пајтић.

Он је позвао председника Србије Томислава Николића да не потпише тај закон.

"Председник је одговоран према свим грађанима, али је овде посебно одговоран јер су многи од тих људи гласали баш за њега. Својим бирачима отимају хлеб од уста", истакао је Пајтић.

"Буџет 700 динара по глави становника Војводине"

Бојан Пајтић је изјавио да је данас усвојени буџет Војводине, због одлука владе у Београду, драстично смањен и указао да је он мањи од годишњих давања републичког буџета Јат ервејзу или Железари Смедерево.

"Буџет Војводине мањи од дуга који је Скупштина Србије данас, једном једином својом одлуком, опростила Србијагасу", навео је Пајтић уз оцену да је тиме обесмишљена аутономија Војводине.

"Толико је мали буџет да он по глави становника износи око 8.000 динара годишње, односно 700 динара месечно, за све програме у здравству, просвети, екологији, култури...", казао је он.

На питање да ли му је сада жао што закон о финансирању Војводине није усвојен у време док је ДС била на власти на републичком нивоу, Пајтић је одговорио да је тада била много боља ситуација, "имали смо много већи буџет, а много мостова, хиљаде километара путева и стотине километара насипа је изграђено у Војводини и кроз републичке програме".

"Није то однос само према Војводини, тако је и према локалним самоуправама у целој Србији. Све се концентрише према централној власти, према једном човеку који при том не зна шта би с тим новцем", додао је Пајтић.

Понуда опозиционим странкама за сарадњу

Бојан Пајтић је истакао да ће ДС у јануару опозиционим странкама понудити сарадњу са циљем стварања социјално одговорне Србије, али под условом да сви потпишу декларацију да неће учествовати у власти са СНС.

"Ми ћемо први то потписати", рекао је Пајтић.

Он је одбацио медијске наводе да је склопио савез са Либерално демократском партијом пред изборе и да се још чека Социјалдемократска странка како би се тако освојило 15 одсто гласова бирача у Војводини.

"ДС сама има толику подршку у Војводини", навео је он и додао да војвођанске демократе већ дуго година имају одличну сарадњу са покрајинским одбором ЛДП-а.

(Извор: www.rtv.rs)

Повезане галерије

Бојан Пајтић: Без посла 100.000 људи, да би земљу поклонили тајкунима (29.12.2015)

29 децембар 2015(Нови Сад, 29. децембра 2015) Председник Демократске странке Бојан Пајтић назвао је недавна хапшења у полицијској акцији Резач политичким прогоном неистомишљеника и навео да искуство показује да ће већина привредених бити...

Повезане вести

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

ДС наставио парламентарну офанзиву: 24 анкетна одбора о аферама СНС

Београд, 18. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да је ДС предала у процедуру Народне скупштине 24...
Демократска странка

ДС Војводине: СНС власти да прекину са издавањем земље на штету војвођанских пољопривредника

Нови Сад, Зрењанин, 17. новембра 2017.Одборници СНС и њених коалиционих партнера у Скупштини града...
Демократска странка

ДС Пећинци: Осуђујемо упад разбојника у кућу опозиционарке

Пећинци, 17. новембра 2017.Демократска странка Пећинци најоштрије осуђује синоћни упад три наоружана непозната лица у кућу Јелене Грујић, председнице ОО...