ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Стефановић: Брутални напади на заштитника грађана

- A +
Шеф посланичке групе Демократске странке у Скупштини Србије и потпредседник ДС Борислав Стефановић (Фото сервис ДС, архива) Нови Сад, 29. јануара 2015.

Потпредседник Демократске странке и шеф посланичке групе ДС у Скупштини Србије Борислав Стефановић оценио је да су закључци Одбора за контролу служби безбедности о наводним неправилностима у раду ВБА које је у јавност изнео заштитник грађана Саша Јанковић "срамни", те да су уследили у атмосфери "политичке хајке на заштитника грађана".

Он је у емисији "Један на један" РТВ-а казао и да верује "да се Александар Вучић ипак неће упустити његову смену", јер би, како сматра, "сакупљање потписа за смену Јанковића ојачало и опозициони фронт у Србији".

"Заштитник грађана Саша Јанковић је брутално нападнут пред телом које га је бирало, што је само показало да је он човек од интегритета и да штити интересе грађана. И када би тај човек био жртва Александра Вучића, то би дефинитивно ојачало фронт слободномислећих људи", верује Стефановић.

Борислав Стефановић, који је и шеф посланичке групе ДС у Скупштини Србије, критиковао је вођење парламента, наводећи да се шиканира опозиција, да им се не дозвољава да говоре, да се опомињу само посланици опозиције, али не и владајуће странке, да се закони доносе по експресној процедури...

"Већина диктира атмосферу у парламенту и политичку културу, а сви смо видели да је радикалски речник ових дана користио и функционер СНС Игор Мировић", навео је он.

Стефановић је истакао да се над ДС врши политички прогон, те да је то постало уобичајено и "реалност у којој живимо", али да представници међународне заједнице, односно ЕУ, на то не реагују јер имају друге приоритете.

"Нарушавају се закони, људска и грађанска права, уводи се цензура... И на нама је да грађанима Србије на то укажемо и докажемо да је тако. Неће нама слободу донети нико до нас самих", рекао је он.

Објашњавајући иницијативу коју је покренуо у погледу дефинисања нових програмских опредељења ДС, Стефановић је казао да је реч о социјалдемократским идејама које је изнео у склопу дебате о програму странке, а које су усмерене у правцу социјалне једнакости.

"Мој циљ је да после 25 година вишестраначја, али и промашаја и лутања, грађанима вратимо једнакост, социјалну правду, антифашизам, друштво које неће бити роб ниједне банке...", истакао је он.

Додао је и да је убеђен да програм који он предлаже може да се оствари у Демократској странци.

Он је оценио да су актуелне мере штедње "катастрофално решење" и усмерене на најсиромашније слојеве становништва.

"Те мере требало би да су усмерене на најбогатије и на партијске кадрове СНС који су запослени у јавном сектору на измишљеним радним местима, а који све нас коштају 600 милиона евра...", навео је Стефановић.

Борислав Стефановић је додао и да је циљ ДС да раде супротно од Вучића, односно неолибералне политике коју, како каже, премијер заговара, иако су се, како је навео, показали погубни ефекти такве политике и у земљама западне демократије.

(Извор: www.rtv.rs)

Повезане галерије

Борислав Стефановић: Брутални напади на заштитника грађана

29 јануар 2015(Нови Сад, 29. јануара 2015) Потпредседник Демократске странке и шеф посланичке групе ДС у Скупштини Србије Борислав Стефановић оценио је да су закључци Одбора за контролу служби безбедности о наводним неправилностима у раду ВБА...

Повезане вести

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Посао напредног гласача

Крушевац, 21. септембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Чим одабрани изађу из аутобуса, поред снажних момака који су ту ваљда да им понесу непостојећи пртљаг, чекају их симпатични водичи, који ће им...
Народна посланица Демократске странке Александра Јерков (ФоНет, архива)

Јерков поводом Врањских: СНС није благонаклона према медијима који критикују

Београд, 20. септембра 2017.Посланица Демократске странке (ДС) Александра Јерков изјавила је да није "никаква тајна" да...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац писао европским институцијама: Упаљен аларм за заштиту медијских слобода

Београд, 19. септембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац у својству члана председништва...
Демократска странка

Девастатори здравства из СНС поново на делу

Београд, 18. септембра 2017.Ресорни одбор за здравство Демократске странке реаговао је на оптужбе Српске напредне странке да „ДС критикује бесплатне превентивне прегледе грађана“ и...
Демократска странка

Предизборно мерење притиска

Београд, 18. септембра 2017.Ресорни одбор за здравство Демократске странке реаговао је на спровођење превентивних прегледа у клиничким центрима и општим болницама и указао да овако организоване акције указују на...