ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Министарство финансија, супротно закону, узима паре градовима

- A +
Градоначелник Београда Драган Ђилас у обраћању медијима након састанка са градоначелником Суботице Модестом Дулићем (Фото: www.subotica.com)Суботица, 21. августа 2013.

Градоначелник Београда Драган Ђилас изјавио је да је Министарство финансија и привреде, супротно донетом Закону о ребалансу буџета, одузело локалним самоуправама у Србији средства која им припадају на основу пореза на изнајмљивање некретнина и пословних простора и да ће се због тога обратити председнику Скупштине Србије.

Након састанка са градоначелником Суботице Модестом Дулићем, Ђилас је изјавио да ова средства по закону припадају локалним самоуправама, јер амандманом једног посланика владајуће већине њихово одузимање није усвојено приликом гласања о ребалансу буџета.

"Пре десетак дана министарство финансија је почело ретроактивно да нам узима паре од јуна и да наставља даље, позивајући се на закон који каже да порез од капитала припада Републици. То је јасно извргавање одлуке Скупштине Србије и ја ћу се тим поводом обратити и председнику Скупштине, јер ако су посланици о нечему гласали, онда то треба и да се поштује", рекао је Ђилас новинарима у Суботици.

Он је оценио да се ради о средствима која "у данашње време нису уопште мала", рекавши да су ребалансом буџета градови и општине већ остали без "огромних средстава".

С тим у вези, Драган Ђилас је навео да је приликом ребаланса буџета, изменама пореских прописа, Београду одузето 15 одсто прихода у овој години.

"Градови и општине су често жртве високе политике. Баш по закону о ребалансу, кроз заједницу локалних самоуправа, постигли смо консензус да то не треба да се усваја, али су владајуће партије то донеле, па су и њихови председници општина и градоначелници морали да подрже. То нису добре ствари", рекао је Ђилас.

Градоначелник Београда Драган Ђилас у обраћању медијима након састанка са градоначелником Суботице Модестом Дулићем (Фото: www.subotica.com)Он се по том питању залаже да се "ствари врате у нормалу", односно да се омогући "људима који воде општине и градове да располажу средствима и одговарају својим суграђанима".

"Принцип децентрализације је врло прост. Дате паре локалу, ако их људи троше на прави начин — грађани ће поново за њих гасати, ако их погрешно троше – гласаће против њих. Ако су те паре проневерили – биће ухапшени. То је једноставан систем", сматра Ђилас.

Драган Ђилас је рекао да себе сматра "једним од највећих заговорника децентрализације целе Србије" и додао да то подразумева и децентрализацију "централне касе" јер, по његовој оцени, "без финансијске децентрализације и преношења надлежности нема никаквог смисла".

"Ја сам то радио и у време претходне Владе. Немојте мислити да причам само за време ове Владе. И тада сам са неким министрима имао већи степен разумевања, а са неким баш и нисам имао разумевања за своје захтеве", рекао је Ђилас.

Ђилас и Дулић су се сагласили да Србија треба да узвоји закон по којем ће се први људи градова и општина бирати директно.

Градоначелник Београда боравио је данас у првој посети Суботици. Главне теме разговора са градоначелником Суботице Модестом Дулићем, осим проблема насталих изменама пореских прописа и децентрализације, биле су унапређење сарадње и размене искустава по питању решавања проблема са којима се суочавају ова два града.

Дулић је Ђиласа упознао са стратегијом привлачења страних инвестиција, подсетивши да пре три године Суботица није имала ни квадратног метра земљишта намењеног инвеститорима, да би сада у њој пословале или граде капацитете неке од реномираних светских компанија. С тим у вези, Дулић је најавио да ће за два месеца италијанска Калцедонија отворити производни погон, а да ће аустријски Сваровски отворити две фабричке хале и запослити 900 радника.

Такође је представљена намера Суботице да у наредној години крене са изградњом аква-парка, а у том правцу Дулић је затражио подршку Београда за бољу промоцију Палића као туристичке дестинације.

Разговарало се и о могућности удруживања овдашњих пољопривредних произвођача и њиховом заједничком наступу на београдској Велетржници.

(Извор: Танјуг)

Повезане вести

Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић (Фото: www.sumadijapress.co.rs, архива)

Радослав Милојичић: Влада дала новац општинама за куповину гласова

Београд, 15. новембра 2017.Посланик Демократске странке Радослав Милојичић оценио је да је "скандалозна одлука" Владе Србије да локалним...
Демократска странка

Кривична пријава против Ружића

Београд, Пећинци, 28. октобра 2017.Извршни одбор Демократске странке поднеће кривичну пријаву против министра Бранка Ружића јер је приликом формирања привременог органа у општини Пећинци прекршио члан 86 закона о...
Демократска странка

ДС Чукарица: Промоција књиге Веселина Шљиванчанинa увреда за Чукарицу

Београд, 13.10.2017.Општински одбор Демократске странке Чукарица се придружује апелу Иницијитаве младих за људска права поводом...
Демократска странка

Честитамо свим грађанкама и грађанима Србије Светски дан достојанственог рада.

Београд, 7. октобар 2017.Достојанствен рад, кроз захтев за пристојну зараду, заштиту здравља и безбедности на раду,...
Милош Стојадиновић (Фото: www.zajecaronline.com)

Милош Стојадиновић: За вртиће НЕМА ПАРА, али има 5 МИЛИОНА за кума Бошка Ничића!

Зајечар, 1. октобра 2017.Милош Стојадиновић, председник Градског одбора Демократске странке и одборник Коалиције...