ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Саопштења

Трипић: Дан људских права дочекали у мраку насиља

Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото архива) Београд, 10. децембра 2017.

Изјава Тамаре Трипић, потпредседнице Демократске странке:

Србија је ове године дочекала Међународни дан људских права окружена мраком страшних искустава партнерског, породичног и вршњачког насиља. Гушене и угушене медијске слободе постају саставни део живота у Србији, а људска права и достојанство сваког човека сан који нам ова и оваква власт убрзано убија.

Демократска странка најоштрије осуђује начин владавине Српске напредне странке и Александра Вучића јер она подразумева и суспензије права, суспензије законодавне и судске власти, притиске на судије и тужиоце, милионске накнаде које се исплаћују за неоснован притвор, притиске на медије, али и здравство и образовање, вербално насиље, физичке притиске и обрачуне, званичнике који по изјавама њихових бивших партнера преко везе одузимају децу након развода, воле новинарке које лако клекну или не расветле све околности око смрти хероја из хеликоптера.

У земљи у којој дете подигне руку на себе због немаштине са којом живи и на коју је осуђено, у земљи у којој се више верује у Деда мраза него у боље сутра, где је живот просечног затвореника пристојнији од живота великог броја пензионера, дан људских права је права опомена да смо достојни пристојног живота и елементарног поштовања и да нико нема права да нам то одузме.

Опширније...

ДС: Пресуда Младићу задовољење правде

Демократска странка Београд, 22. новембра 2017.

Демократска странка сматра да данас Србија коначно улази у завршну фазу поглавља званог Хаг и да је пресуда Ратку Младићу дуго очекивано задовољење правде и предуслов помирења.

Демократска странка сматра да је неопходно да се настави процес помирења у региону јер свакодневно видимо колико је овај процес нестабилан јер је само једна изјава довољна да га уруши. Истовремено позивамо све учеснике јавног живота да се уздрже од промовисања, оправдавања и ратно хушкачких изјава.

Србија и цео регион и данас се суочавају и живе последице ратних злочина деведесетих, а пресуда Младићу је важна јер скида љагу са Србије и њених грађана. Нови изазови су пред нама и време је да се коначно неке књиге затворе. Неоспорно је да ће много болних речи и догађаја остати у тим књигама али ми имамо обавезу према генерацијама које данас расту.

Опширније...

Кривична пријава против Ружића

Демократска странка Београд, Пећинци, 28. октобра 2017.

Извршни одбор Демократске странке поднеће кривичну пријаву против министра Бранка Ружића јер је приликом формирања привременог органа у општини Пећинци прекршио члан 86 закона о локалној самоуправи који налаже да се приликом формирања привременог органа води рачуна о политичком саставу распуштене скупштине.

Свих пет чланова привременог органа у Пећинцима су из редова Српске напредне странке, док нема ниједног представника опозиције. ДС у Пећинцима има пет одборника, а локална група грађана три.

Очигледно је реч о најгрубљем кршењу Закона које има за циљ да унапред припреми терен за изборне злоупотребе. Демократска странка овакве нити било какве друге злоупотребе неће допустити и бориће се да се предстојећи локални избори одвијају у законској атмосфери, за разлику од Српске напредне странке и режимских коалиционих партнера који су свесни да могу да освоје гласове само у атмосфери у којој се грађани застрашују, а опозицији ускраћује било какав простор за промоцију идеја и контролу предизборних припремних радњи.

Информативна служба ДС

Николић (ДС): Оштро осуђујемо говор мржње из СПЦ према женама

Председница Форума жена Демократске странке др Марина Николић (Фото: Александар Гирафон Живаљевић, архива) Београд, 26. октобра 2017.

Новоизабрана председница Форума жена Демократске странке др Марина Николић изјавила је да Форум жена Демократске странке оштро осуђује изјаве великодостојника Српске православне цркве, патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија Радовића.

Они су у различитим порукама изреченим у претходним данима за лошу демографску слику оптужили искључиво жене и означили их као главне кривце и једине одговорне за све мањи број деце који се у Србији рађа.

„Као прво и основно, жене су се избориле за право на одлуку о рађању, што је уставно право, и нико им то право не може одузети, нити им остваривање тога права сме оспорити.

Друго, за популациону политику одговорна је пре свега држава и њене институције, које имају за циљ доношење стратешких докумената, акционих планова, јавних политика и других аката, које ће спроводити с циљем побољшања демографске слике у Србији.

Треће, Србија је грађанска, секуларна држава у којој су сви њени грађани једнаки, и у којој се поштују закони и Устав Републике Србије, и која је јасно и недвосмислено одвојена од сваке религије, па и Српске православне цркве, без обзира на конфесионалну припадност већинског дела становништва.

Опширније...

ДС једногласно: На изборе са својим кандидатом

Демократска странка Београд, 18. октобра 2017.

Председништво Демократске странке на заједничкој седници са посланичким клубом донело је једногласну одлуку да Демократска странка на предстојећим београдским изборима наступи са кандидатом из својих редова.

Демократска странка остаје отворена за сарадњу са свим организацијама и појединцима који искрено верују да Београд поново може да буде град будућности, а да је за то неопходно сменити најлошију власт у модерној историји Београда.

Опсадно стање у граду које се не огледа само у разрованим улицама, саобраћајном колапсу већ и у уништеном здравственом систему, извргавању културе руглу, непоштовању потреба младих, тајним уговорима, нетранспарентности у раду, обавезују Демократску странку да на најозбиљнији и одлучан начин приступи решавању ових проблема јер је основа политике Демократа управо одговорност према сваком појединцу који живи у Београду и у нашој земљи.

Руководство ДС издало је налог локалним организацијама у Београду и у осам општина у којима ће бити одржани ванредни локални избори да се отпочну све предизборне припремне радње. Имајући у виду озбиљност економске и друштвене ситуације, узурпиране темеље државе и град под опсадом, Демократска странка сматра да нема изговора за одлагање припремних процеса за изборе који су прилика да се демонтира накарадни систем који је успоставила Српска напредна странка.

Информативна служба ДС

Поражавајуће статистике: У Србији највећа неједнакост дохотка у Европи

Демократска странка Београд, 17. октобра 2017.

Демократска странка је поводом Светског дана борбе против сиромаштва саопштила да је на основу релевантних параметара, Србија земља са највећом неједнакошћу у расподели дохотка у Европи у последње три године.

Растуће неједнакости представљају директну последицу високе стопе незапослености, великог броја људи који раде за минималну зараду и масовног сиромашења највећег дела друштва. У Србији расте и апсолутно сиромаштво, односно број оних који не могу да задовоље основне животне потребе, а ризику од сиромаштва изложено је више од четвртине грађана Србије (25,5%).

Опште сиромашење друштва последица је политике Владе која је због „фискалне консолидације“ ударила на стандард грађана смањујући зараде у јавном сектору и незаконито смањујући пензије, а да није донела ни једну меру смањења јавне потрошње. Ефекти такве политике данас су свима очигледни - најнижи привредни раст у региону, друштво сиромаши а владајућа каста се богати.

Опширније...

Демократска странка подржала Оливера Ивановића на локалним изборима на Косову и Метохији

Демократска странка Београд, 16. октобра 2017.

Председништво Демократске странке донело је једногласну одлуку да на локалним изборима 22. октобра на Косову и Метохији подржи Грађанску иницијативу „Србија, демократија, правда“ и њеног лидера Оливера Ивановића као кандидата за градоначелника Косовске Митровице.

Демократска странка се увек залагала за функционално и мирно решење косовске кризе, још од 1990. године. Не верујемо у митолошко вођење политике нити смо икада пристали да тргујемо људима и њиховим животима зарад лаких дневнополитичких поена. Позивамо све грађане који имају право гласа да устану у одбрану својих интереса, а не директора и шефова из Београда који им поручују шта им је чинити.

Терор и страховлада који су уведени у српским срединама на Косову кулминирали су у последње време када се бацају бомбе и пале кола опозиционих функционера. Такозвана „Српска листа“, односно огранак Српске напредне странке на Косову и Метохији, тежи апсолутној доминацији и контроли над свим акпектима живота Срба на Косову, по сваку цену. У пуном капацитету се вратила радикалска реторика о „издајницима“ у виду скандалозне изјаве Марка Ђурића да они који нису за СНС, односно Српску листу, против су Србије и српског народа.

Опширније...

Честитамо свим грађанкама и грађанима Србије Светски дан достојанственог рада.

Демократска странка Београд, 7. октобар 2017.

Достојанствен рад, кроз захтев за пристојну зараду, заштиту здравља и безбедности на раду, родну равноправност на раду, је услов за остварење достојанства личности.
Данас је у Србији достојанствен рад реткост и борба за остварење принципа достојанственог рада делује многима као нереална у држави у којој власт тржиште рада види искључиво као поље за остваривање интереса послодаваца. Огроман је број људи који раде за минималне плате, изложених разним облицима угрожавања личног достојанства и интегритета, о чему сведоче последњих година и извештаји заштитника грађана и других независних институција. 


Демократска странка сматра да се морају очувати достигнућа вишевековне радничке борбе за радна права и да данашње реформе не смеју ићи ка све већој флексибилности послодаваца и све мањој заштити радника. Демократска странка се и до сад залагала за очување достигнутих права радника устајући против измена и допуна Закона о раду 2014.година којим су радна права и права у вези с радом значајно умањена. Данас видимо да најављени позитивни ефекти тих измена у правцу веће запослености нису остварени. Напротив, сведоци смо да је међу онима који се сматрају запосленима све већи број оних који раде “на црно”, на привременим и повременим пословима, без плаћених доприноса за пензијско и здравствено осигурање… 

Демократска странка ће, кроз сарадњу са синдикатима и невладиним организацијама, наставити да се бори за законе којима се штите радници, као и запослени у јавним службама, и да осуђује примере кршења радничких права.

Информативна служба ДС

Девастатори здравства из СНС поново на делу

Демократска странка Београд, 18. септембра 2017.

Ресорни одбор за здравство Демократске странке реаговао је на оптужбе Српске напредне странке да „ДС критикује бесплатне превентивне прегледе грађана“ и саопштио да СНС невешто покушава да избегне одговоре на питања зашто је у колапсу примарна здравствена заштита и зашто противно уредбама и законима хирурзи раде посао изабраног лекара.

Истовремено, Демократска странка поставља питање СНС-у и њиховом министру Лончару где је скоро 30 милиона евра зајма које је Србија добила од Међународне банке за обнову и развој за унапређење ефикасности и квалитета јавног здравља у земљи.

Сведоци смо да од унапређења здравственог система нема ништа и да иза Вучића и Лончара неће остати ништа од здравства у нашој земљи. Режим СНС-а је и овај систем довео до краха, а јавност зна да је СНС једино врло ефикасно „решио“ питање кадрова у здравству, тако што их је све послао у иностранство.

Информативна служба ДС

Предизборно мерење притиска

Демократска странка Београд, 18. септембра 2017.

Ресорни одбор за здравство Демократске странке реаговао је на спровођење превентивних прегледа у клиничким центрима и општим болницама и указао да овако организоване акције указују на популизам и предизборне активности без законског и стручног утемељења.

У земљи где се најчешће обољева и умире од превентабилних болести, превенција и благовремено лечење морају да буду приоритет и саставни део рада изабраних лекара у домовима здравља.

Међутим, спровођењем ових акција у клиничким центрима и општим болницама добили смо још једну потврду хаотичног стања у коме се налази наш здравствени систем.

На овај начин деградирани су изабрани лекари, постојећи нивои здравствене заштите, као и јасно дефинисане услуге које се пружају на одређеном нивоу здравствене заштите.

Опширније...