ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Циљ је промена режима и европски Београд

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 13. новембра 2017.

Сама чињеница да неко има идеју да ДС стоји позади и дели летке, лепи плакате и аплаудира је накарадна. Не постоји опција да икада више стојимо иза било кога - каже у интервјуу за "Блиц" лидер Демократске странке Драган Шутановац.

Он је тако одговорио на наше питање да ли постоји шанса да ДС на београдским изборима стане иза некадашњег лидера странке и бившег градоначелника Драгана Ђиласа.

- Имамо лоша искуства. Једина опција за нас је да станемо једни уз друге.

Да ли сте донели одлуку о наступу на београдским изборима? Зашто чекате да саопштите ко ће бити кандидат?

- Ми смо одговорни људи, а ово је одговоран тренутак. Одлуке не ломимо преко колена, већ у најбољем интересу за грађане. Верујте да ћемо на време саопштити своју одлуку, као што смо то учинили и у време председничких избора.

Хоћете ли ви бити кандидат?

- Странка захтева да пред грађане изађемо са својим кандидатом, најбољим тимом и јасном политиком. Тренутно радимо на програму, морамо да исправимо грешке из прошлости и понудимо нова решења.

Јесте ли о изборима разговарали с неким из опозиције, осим са Живковићем и са Тадићем?

- Вучић је увео праксу да се слика када год се види са неким. То је оптерећивање јавности и стварање представе да се нешто ради. Ми смо отворени за разговоре, то је оно што је тренутно најважније, поред избора у четири општине - Неготин, Пећинци, Костолац и Мионица.

Колико је реално да после свега направите договор са Јанковићем и Јеремићем о заједничком наступу?

- Политика је вештина која ствара одређену реалност. Али свакако, то питање није за нас већ за њих. Јасно је да је за ДС поред вредносних предуслова једини услов да нема сарадње са СНС. ДС је ледоломац идеја у данашњој опозицији, али и њена највећа мета јер смо апсолутно, сваким атомом снаге и времена посвећени променама. Озбиљно бављење политиком није хоби нити сме да буде било чији излет у тренуцима доколице, већ мора да буде мисија. Као што је то мисија ДС-а скоро 28 година, што доказује да ниједан појединац није већи од институције, у овом случају једне од ретких партија која је прошла тест времена и која је људима данас потребна као и пре 20 година.

Рекли сте да је време да Ђилас подржи кандидата ДС и тако се одужи странци. Да ли је било неких реакција после тога. Да ли вам се јавио?

- Било је бројних позитивних реакција, али није се јавио. Притом није ту реч само о њему, његово име ми је у том тренутку послужило као метафора, а мислио сам на све људе који су се политички и на сваки други начин афирмисали захваљујући ДС, а сад када су ван ДС-а волели би опет да управљају странком, а неки би и да је угасе. Немам разумевања за оне који су напустили странку, а све време се баве ДС-ом, али видим да добијају велики медијски простор.

Да ли сте разговарали са Шапићем? Да ли је можда сада време да се направи договор за сарадњу после избора?

- Са свима који не желе да сарађују са СНС разговараћемо након избора. Поштујем Шапићеву одлуку о самосталном изласку на изборе. Једино што не разумем је његов отклон од политике јер је градоначелник политичко место. Јасно ми је да је дистанцирање од политике и етикете "политичара" данас популарно, али Београд није корпорација, већ су Београд људи. Зато је Београду потребан политичар који ће бити одговоран њима, а не акционарима. Наравно, менаџерске, то јест, управљачке способности су неопходне. Као неко ко је водио највећи систем у земљи, то одлично знам.

Последње истраживање Фактора плус каже да сте на 6,7 одсто. Да ли сте задовољни?

- Моји сарадници најбоље знају да нећу бити задовољан ниједним резултатом докле год је СНС на власти.

Да ли очекујете и парламентарне изборе? Јесте ли спремни?

- Свака процена Вучићевих поступака која се базира на рационалности унапред је осуђена на пропаст. Чињеница да је више од пет година у кампањи иде у прилог и републичким изборима, али лично изражавам сумњу и сматрам да су бесмислени. Као највећа опозициона странка на националном нивоу, спремамо се и за републичке изборе.

Учествовали сте на скупу о промени Устава. Шта мислите о томе што се Јанковић и Пајтић жестоко противе таквим дебатама пошто на њима учествују и представници власти?

- Уколико имамо став о питању које је важно за државу и друштво, не значи да учествујемо у фарси од дијалога, као што то не чине ни невладине организације које организују ове скупове. Имао бих велики проблем када би ДС остао нем на најважнија државна питања. Од када водим ДС, желимо да повратимо етику одговорности коју је заговарао Зоран Ђинђић. Зато оно што је добро за друштво никада неће бити лоше за ДС. За грађане ће свакако бити добро да имају независно правосуђе.
Зато је ДС једини направио предлог промене устава у овој области. Јасно је да Вучић бежи од независног правосуђа јер уколико је оно независно, сви са теткама из Канаде ће одговарати. Са независним правосуђем неће бити могуће да се не испита нечија умешаност у светску аферу каква су "рајски папири" или да се заборави афера "хеликоптер"!

Извор: Блиц

Повезане вести

Демократска странка

Проглашена листа: ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД под бројем 4

Београд, 17. јануара 2018.Градска изборна комисија прихватила је вечерас листу ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД - Демократска странка, Социјалдемократска странка, Нова странка...
ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

Београд, 17. јануара 2018.Коалиција окупљена око Демократске странке, коју чине Социјалдемократска странка, Нова странка и...
Демократска странка

Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке (16.01.2018)

Београд, 16. јануар 2018.Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке у уторак, 16. јануара 2018....
Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...
Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Успех је једино смена Вучићевог режима

Београд, 14. јануара 2018.Размишљамо о томе да листу назовемо “Листа против Александра Вучића” јер је крајње лицемерно кад Вучић каже да ми не волимо Београд - каже у интервјуу за “Блиц”...