ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Грађани очекују да их заштитимо од терора ове власти

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 5. новембра 2017.

Интервју Драгана Шутановца за Курир

Како теку преговори опозиционих лидера о груписању за београдске изборе? Да ли уопште има преговора?

ДС је апсолутно отворен за разговоре и надамо се да ће их бити што пре, јер смо чекали и у председничкој кампањи, чекамо сваки пут пред изборе. Немамо више луксуз да чекамо ни као држава ни као народ. Људи очекују од нас да будемо са њима и да их заштитимо од терора, људи желе програм, да им предложимо идеје како ће живети боље. Нико више не жели да гласа за “мање зло” и то је одлична вест. Ми ћемо бити бољи од Вучића и зато ћемо га победити.

Ко ће с ким на крају на изборе? С ким ће ДС?

Много важније од тога ко ће с ким је ко ће с чим пред грађане. Видимо већ дуже времена да су се поједине странке, покрети и појединци дефинитивно одлучили на индивидуалан излазак али нисам чуо ничија решења за проблеме. ДС ће ићи са најбољим програмом и најискуснијим тимом. Наш програм ће се фокусирати на људе и Београд као град будућности у коме ће постојати ефикасна и транспарентна администрација, пословно окружење за развој различитих послова, посебно ИТ технологија, јака социјална заштита која ће пружити подршку младим брачним паровима, родитељима чија деца иду у школу или вртиће. Исто тако, Београду су неопходне промене у саобраћају, комуналној полицији, урбанизму...

Како оцењујете могућност да Ђилас стане на чело опозиционе колоне?

Једино знам да је Ђилас рекао да се не бави политиком и тај став уважавам.

Уколико би Ђилас затражио подршку ДС, да ли бисте стали уз њега?

Мислим да је дошло време да Ђилас, као и многи други који су се политички афирмисали захваљујући ДС-у, стану уз Демократску странку јер једино она данас, као и пре скоро 20 година може да окупи и каналише енергију неопходну за промене. Свима је данас јасно: само јак ДС може да победи СНС. Сви остали експерименти су очигледно, унапред осуђени на пропаст. Уосталом, зато смо мета напада како власти тако и дела опозиције.

Да ли је Ђиласу минус што га је СНС месецима одржавао на власти после 2012.?

Иако сви мисле да је ДС потонуо 2012. године, ми смо те године освојили рекордну подршку. Тако да није СНС одржавао ДС на власти у Београду, већ грађани својим гласовима. Друго је питање да ли би за грађане и ДС било боље да смо тад сви отишли у опозицију.

Постоји могућност да са београдским буду и ванредни парламентарни избори. Да ли сте спремни за њих? Да ли ћете на њих сами или у коалицији с неким?

Покушај да рационално предвидимо шта ће Вучић урадити поводом још једних ванредних парламентарних избора осуђен је на пропаст. Али оно што је неоспорна чињеница је да су Вучићеви ванредни избори у протеклим годинама грађане Србије коштали преко 5 милијарди динара.

Свакако, као опозициона странка ми их прижељкујемо и спремамо се као да ће их бити. Верујемо да Вучић размишља о изборима само из разлога сакривања неспособности и неиспуњених обећања. Вучић се на изборима осећа комфорно јер мисли да ће уз невиђену медијску блокаду, огромне уцене, разне капиларне манипулације опет преварити грађане.

Ми смо, што стално понављамо, заиста отворени за разговоре са свима који деле наше вредности и који после тих избора ни у једном случају не би формирали владу са СНС, ни концентрациону, ни “владу националног спаса” нити било какву.

Да ли се чујете с Јанковићем?

Нажалост, као и многи људи који су га међу првима подржали, изгубили смо редован контакт осим када се сретнемо на неким састанцима. Не знам чијом кривицом али је свакако у том односу било много бабица, превише сујета, а највише разних људи чији интерес је од почетка био сумњив.

Р. Милојичић је питао у Скупштини да ли иза фирме која је откупила Гошин дуг стоји брат Ане Брнабић. Да ли можете нешто више о томе да кажете?

Више о томе треба да каже премијерка Брнабић, ми немамо детаљније податке од оних које смо изнели у скупштини, али след околности је веома чудан. Постоје основане сумње због којих Тужилаштво и надлежни органи морају да реагују. Нови власник Гоше је са Кипра, где се појављује фирма из Земуна, основана пре само месец дана која успева да откупи дуг у износу од 400 хиљада евра. Резултат те куповине су радници на улици и чињеница да је Гоша постала још једна жртва Вучићевог режима.

Садашња власт, док су били опозиција, критиковала Вас је да сте уништили Војску. Како бисте Ви сада оценили потезе министра Вулина?

О реформама које сам спровео са својим тимом у Министарству одбране, за које слободно могу да кажем да су највеће и најуспешније реформе једног система у Србији, најбоље је да говоре други, стручњаци, официри и запослени у систему. Они најбоље знају како је било пре, како у мом мандату, а како је од 2012. године до данас. Поносан сам на све што је мој тим урадио, пре свега по питању бољег материјалног и професионалног стандарда припадика ВС.

Међутим, оно што ми је посебно драго је да смо чврсто поставили систем, да ни разни Вулини не могу да га упропасте, на чему иначе здушно раде из њихове осионости и незнања.

Шта мислите о идејном решењу за споменик Зорану Ђинђићу?

Уметинички доживљај је увек различит и није могуће да сви буду задовољни и на исти начин доживе неко уметничко дело. Важно је да уметност подстиче дискусију у друштву, али у овом конкретном случају, није важно само идејно решење колико намера напредњака да оперу своју савест, али и рејтинг у делу бирачког тела у коме га никада до сада нису имали.

Морам да кажем да је опасна замена теза да ДС није желела постављење споменика Зорану Ђинђићу. Током десет година од убиства различите улице, тргови, платои су понели име првог демократског премијера Србије. Примера ради, ја сам предлагао да се аеродром у Сурчину назове по њему, по угледу на велике светске аеродроме, међутим тај предлог није наишао на подршку. Али свакако, формирана је и комисија за постављење споменика на чијем челу је била Горица Мојовић, одређена је и локација, али је нова власт овај пројекат стопирала.

(Извор: Курир)

Повезане вести

Демократска странка

Проглашена листа: ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД под бројем 4

Београд, 17. јануара 2018.Градска изборна комисија прихватила је вечерас листу ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД - Демократска странка, Социјалдемократска странка, Нова странка...
ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

Београд, 17. јануара 2018.Коалиција окупљена око Демократске странке, коју чине Социјалдемократска странка, Нова странка и...
Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Београд, 16. јануара 2018.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је на ванредној конференцији за медије да је пуцањ у Оливера Ивановића пуцањ у мир....
Демократска странка

Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке (16.01.2018)

Београд, 16. јануар 2018.Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке у уторак, 16. јануара 2018....
Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...