ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Драган Шутановац: Србија је у ванредном стању пуних пет година

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац одговарао на питања грађана на Фејсбук страници Данаса (Фото: Данас) Београд, 4. новембра 2017.

Председник Демократске странке Драган Шутановац одговарао на питања грађана на Фејсбук страници Данаса

Мислим да је дошло време да Ђилас управо подржи странку помоћу које је својевремено постао градоначелник и захваљујући којој је Град вођен добро. Ђилас је рекао да се не бави политиком и ја тај његов став уважавам, то је његова одлука.

Овако потенцијално кандидовање и подршку Драгану Ђиласу на београдским изборима коментарише Драган Шутановац, председник Демократске странке, одговарајући на једно од готово 800 питања, која су грађани претходна два дана слали преко Фејсбук странице Данаса у оквиру рубрике "Интервју на мрежи".

Шутановац је рекао да нема лични, али ни лош однос са бившим градоначелником Београда. Грађане је још интересовало мишљење Шутановца о парламентарним изборима.

“Као опозиција, мислим да је добро да (парламентарних) избора буде, али исто тако мислим да услови за изборе нису на демократском нивоу”, одговорио је Шутановац. “Питање коалиција је озбиљно и разматраћемо га уколико дође до расписивања тих избора. Србија је у ванредном стању пуних пет година, а у таквом стању било какав покушај рационалне анализе потеза Вучића је у старту осуђен на пропаст.”

Тадић или Јанковић?

Једног читатеља је интересовало кога би Шутановац изабрао између Бориса Тадића и Саше Јанковића, када су избори за председника Србије у питању, а он је договорио да је “у односу на резултат који је остварен, Тадић био вишеструко бољи кандидат за председника. Али времена се мењају и ново време доноси нове кандидате.”

Лидер ДС на још једно од питања у вези са изборима за Београд одговорио је да је Председништво ДС донело одлуку да на изборе за Град изађе са својим кандидатом за градоначелника и у евентуалном социо-демократском, грађанском блоку. Кандидат је, каже у разговору са новинаром, познат, само још да он прихвати.

На питање једног од читатеља да ли мисли да је бављење политиком најгори посао и када планира да га напусти, Шутановац је одговорио је да је “нажалост, овај режим успео у свом пројекту. Да политику обесмисли, а политичаре огади људима. И то је и разлог зашто је Вучић и даље на власти.”

Књига Едија Раме

Први човек Демократске странке је морао да одговори и на неколико питања у вези са Косовом и актуелним дијалогом који је потекао од Александра Вучића.

“Унутрашни дијалог" је заправо дијалог Вучића са самим собом и ДС у тој фарси неће учествовати. За нас је једино право место за вођење таквог дијалога Скупштина Србије, у којој ми тренутно предлажемо 47 измена и допуна закона”, одговорио је Шутановац на Фејсбуку.

Такође, на захтев да коментарише став према Едију Рами и политици коју он води према Србима, лидер ДС је рекао да је управо добио књигу Едија Раме “Жртвовање”.

“Са њим (Рамом) ћу се сусрести на скупу социо-демократских странака у Сарајеву, средином овог месеца. За разлику од Вучића, нисам имао прилику да сарађујем ни са њим, ни са Тачијем ни са Харадинајем. Питање Косова свакако не може да се реши у Београду и наравно да они који су најодговорнији морају да траже адекватна решења. Сигуран сам да Еди Рама трага за решењима која би највише одговарала албанском народу, као што би и наши представници морали да се понашају на истоветан начин, што у овом тренутку није случај”, рекао је Шутановац, на шта је читалац коментарисао да председник странке ипак није одговорио директно на постављено питање.

Шутановац је још одговорио и да није за “лов на вештице”, којим држава прети неистомишљеницима, већ каже да је неопходно да политичари створе услове за рад правосудних органа. Због тога је ДС и предложила измене Устава у области правосуђа.

Један читалац је коментарисао да је ДС оставио Београд у дуговима и питао зашто онда сада критикују власт, на шта је Шутановац одговорио да је, сем једне године, од 2000. до 2012. године Србија увек имала позитиван раст.

“Доласком на власт Вучића два пута је (Србија) имала негативан раст БДП, а ове године ће завршити са најнижим растом у целом региону. То значи да Србија не само да заостаје за Европом, већ сада у привредном расту заостаје и за Македонијом, Босном, Црном Гором, па чак и Косовом”, рекао је лидер ДС.

Сатови и таблоиди

На бројна питања у вези са сатовима које поседује, одговорио је да су те гласине резултат таблоидног писања. Када је у питању информација о 300.000 на његовом рачуну у банци, Шутановац је рекао да је “информација о тој цифри злоупотребљена и као таква пласирана у јавности, без да је ико питао када је то било, како је то било, колика је позајмица”.

"Пласирање полуинформација је постао уносни занат у блаћењу политичких противника. Од формирања Савета за борбу против корупције, све време моја породица пријављује како приходе тако и имовинско стање и никада нико од тих агенција није имао ниједно питање", додао је Шутановац.

Једног читатеља је интересовало зашто није поднео оставку на место министра одбране када су за време његовог мандата погинули војници на вежби на Пасуљанским ливадама, а то је тражио од Вучића када је пао хеликоптер. Лидер ДС одговорио је се за тај догађај води судски процес, за разлику од случаја хеликоптер, у коме је обустављена чак и истрага.

“У свим војскама света се дешавају такозвани ванредни догађаји са смртним исходима, али се свуда води истрага и утврђује одговорност. Због тога сам сматрао да је непримерено да тадашњи премијер Вучић на прес конференцији пре истраге гласно говори како не да Лончара и Гашића”, додао је Драган Шутановац.

Први човек демократа је на неколико питања у вези са пензијама рекао да је смањење незаконито и обећао да ће ДС вратити пензионерима њихово стечено право. Када дођу на власт.

Конобарисање у Лондону

Грађане је интересовао и Шутановчев приватни живот и шта је радио у Лондону као млад, колики му је бакшиш био у кафићу у ком је био запослен. “1987. године сам радио у кухињи ресторана La Spiaga на Стандфорд Бруку, непосредно пред одлазак у војску током летњег распуста”, одговорио је он. “Бакшиш нисам добијао, већ сам био задовољан својом зарадом од које сам купио кенонов први аутофокусни фотоапарат. У жељи да се бавим фотографијом.”

(Извор: Данас)

Повезане вести

Демократска странка

Проглашена листа: ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД под бројем 4

Београд, 17. јануара 2018.Градска изборна комисија прихватила је вечерас листу ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД - Демократска странка, Социјалдемократска странка, Нова странка...
ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

Београд, 17. јануара 2018.Коалиција окупљена око Демократске странке, коју чине Социјалдемократска странка, Нова странка и...
Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Београд, 16. јануара 2018.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је на ванредној конференцији за медије да је пуцањ у Оливера Ивановића пуцањ у мир....
Демократска странка

Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке (16.01.2018)

Београд, 16. јануар 2018.Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке у уторак, 16. јануара 2018....
Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...