ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Лечић: Опозиција Вучићу служи за подгревање охолости

- A +
Бранислав Лечић, потпредседник Демократске странке (Фото: Данас) Београд, 07.10.2017.

Говори Бранислав Лечић, драмски уметник и потпредседник ДС

ДОС је пропустио шансу да направи потпуно модерну уређену Србију по свим европским и цивилизацијски важним правилима.

Енергија и визија за то је постојала, али нажалост није спроведена до краја јер је Зоран Ђинђић имао препреку да би то могао да уради. У датом тренутку препрека је био Коштуница, а касније и сам ДОС. Није обављена круцијална ствар која би потпуно променила климу у држави, а то је лустрација свих оних политичара, партија и њихових лидера који су сви заједно омогућили да Србија зађе у контаминирану зону. Наш посао деконтаминације би трајао јако дуго и још увек траје јер није обављена лустрација. Да су политички фактори које је требало лустрирати били одсутни десет година из политике ми бисмо са новим демократским снагама формулисали систем и друштво које је модерно и у складу са свим цивилизацијским правилима која и даље фале у Србији, наводи у разговору за Данас Бранислав Лечић, чувени драмски уметник и потпредседник Демократске странке, одговарајући на питање које су према његовом мишљењу највеће шансе које је коалиција ДОС пропустила након петооктобарских промена.

* ДС је недавно отпочела разговоре са грађанима широм Србије. Који су Вам најснажнији утисци са тих сусрета? Како бисте оценили стање у народу?

- Дефинитивно сам уверен да су грађани у непрекидном чекању да се деси нешто заиста квалитетно за цело друштво и за њих лично. Није реч само о повећању плата и стабилизацији већ о конструктивној и суштинској промени која би дала веру да је Србија заправо држава свих људи који у њој живе. Верујем да људима треба извесност да би могли да пројектују и своје способности и будућност своје деце. Људи морају да осете и да виде да брига политичара није за власт већ за државу и њене грађане. Стање у народу је такво да људи желе да се осете као део целине који својим радом и залагањем могу да допринесу стварању боље Србије. Грађани ће желети да живе у држави у којој виде постојање државне стратегије, која је ослонац сваком свом човеку и која континуирано ради на побољшању њиховог живота. Многи који оптужују наш народ то раде беспотребно, јер народ није „лош“ нити је он тај који је слаб и „не види“ већ је тај исти народ заморен лажима и обећањима која нису делотворна јер се све на крају претвори у превару и губљење времена. Људи су сити тога и потребна је суштинска реформа и само тада ће људи бити спремни да жртвују неко своје време и да уложе енергију у реализацију једне велике идеје. На нама који смо у јавном животу и у политици јесте да покажемо искрену и јасну мотивацију да смо спремни да радимо тај посао кроз лични пример.

* Могу ли, према Вашем мишљењу, предстојећи локални избори у Београду да уруше власт предвођену Александром Вучићем?

- Престојећи избори то могу само уколико опозиција одговори на позив Демократске странке за уједињењем. Вучић нас директно склања у ћошак и покушава да поништи наше постојање и постојање било ког начина размишљања које није његово. То не смемо да му дозволимо. Опозиција Вучићу служи за подгревање његове охолости и самоважности. Врло је јасно да је реч о озбиљној и јакој Вучићевој фрустрацији која се рефлектује на све људе који у Србији живе. Не очекујем подршку од Шешеља, нити од оних људи који у старту траже свој ослонац у постојећој подели карата па би се радо укључили и у ову власт уколико би им она отворила врата за остварење личних амбиција. Ситуација је заиста „или он или ми“. Али не у односу на Вучића лично, већ у односу према његовој политици и систему који мора из корена да се промени. Људи који су спремни да разговарају, договоре се и наступе заједно са заједничким циљем промене система у Београду, а касније и на републичком нивоу, једини могу да створе тај нови систем и нове услове за све у држави. Права победа демократије биће зидање новог система у нашој држави који је започет и замишљен давно, а увек преварен и недовршен.

*Говори се учестало да би бивши лидер ДС Драган Ђилас могао да постане заједнички кандидат опозиције за градоначелника Београда. Шта Ви мислите о таквој могућности?

- Ђилас је сасвим сигурно био одличан градоначелник и заједно са тимом Демократске странке је учинио велике ствари за наш главни град. У ДС има више појединаца који би могли да се нађу на овом месту и да тај посао обављају одговорно и у интересу грађана. Моје лично мишљење је да визионарске и менаџерске способности Драгана Шутановца указују да би он био заиста озбиљан градоначелник Београда. Наравно, реч је о мом личном мишљењу, јер о томе нисмо разговарали.

* Сматрате ли да би опозиција била на губитку или би јој ишло наруку ако наступи у "једној колони" на београдским изборима?

- Суштина је да заједно превазиђемо препреке и велики зид који је пред нама. Тај зид је коалиција на власти и Александар Вучић. Након тих избора биће много лакше дефинисати политичку сцену и политичку оријентацију сваког од учесника на потенцијалној заједничкој листи – ко је више за либерални капитализам, а ко више за социјалну правду. Тек победом над СНС ће бити могуће јасније идеолошко профилисање јер је пред нама данас једна тоталитарна власт и опозиција чији се скоро сви лидери боре да нађу себе у овим околностима. Наравно, када говорим о једној листи, говорим о грађанској и демократској листи, јер за нас нису прихватљиви радикални десничари чија је политика једнако погубна као Вучићева, само на други начин.

* Како оцењујете актуелне радове на бројним локацијама у престоници Србије. Поједини то тумаче као "предизборно шминкање града".

- Свакако је реч о шминкању. Најружније од свега је што се оно дешава само пред изборе. За оволико година у Београду нису урадили ништа, већ су само укинули све програме за грађане и привреду које је тим Демократске странке успешно инсталирао и који су суштински поправили живот великог дела Београђана. Посебно ми је жао што начином на који ради ова градска власт, грађани добијају утисак да свака власт жели да замаже очи и покаже шарену лаж људима. Користим и ову прилику да поручим да нисмо сви исти и да ће ДС радити на суштинској промени Београда јер су за нас овај град људи. Због тога ћемо дати све од себе да инфраструктурне, естетске, културне и све друге промене у Београду буду константа, а не изненађење. 

Нема културног без демократског развоја

* Како видите актуелну ситуацију на културној сцени Србије?

- Културна сцена Србије је увек повлачила последице од политичке ситуације и то никада није било одвојено. Само стабилне и јаке демократске државе могу да се похвале да су у културолошком смислу, али и у културној инфраструктури, достигли неку самосталност, те да људи из културе могу да утичу на политичко биће државе у којој се та култура збива. Они на власти се са својом културом пројектују и на културну сцену и Београда и целе Србије. Степен културе може да се чита преко тога. Људи из културе се повлаче или се у ствари труде да се додворе власти да би могли да обављају свој посао. Често у таквим околностима нема креативних намера већ се све своди на пуко преживљавање. То је тужна слика наше културне сцене данас. Култура у тим околностима не поседује ни стратегију развоја без обзира колико савршено она може да се стави на папир. Политика и културни развој једне државе су оштро и директно повезани. Нема културног без демократског развоја државе, само у тој синергији имамо могућност да култура постане стабилна и одржива.

Извор: Данас

Повезане вести

Горица Мојовић (Фото сервис ДС, архива)

Пара има само за мегаломанске спектакле

Београд, 13. децембра 2017.Ауторски текст Горице Мојовић за Данас Буџет за културу 2018. мањи је за 360 милиона динара у односу на прошлогодишњи * Само за годишњице Миланског едикта и...
Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Драган Шутановац: ДС зна да води Београд

Београд, 10. децембра 2017.Председник Демократске странке говори за Данас о политичкој сцени, опозицији и власти "Размишљамо о томе да кампања, ако будем кандидат, крене са тог пашњака....
Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото архива)

Трипић: Дан људских права дочекали у мраку насиља

Београд, 10. децембра 2017. Изјава Тамаре Трипић, потпредседнице Демократске странке: Србија је ове године дочекала Међународни дан људских права окружена мраком...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Појединци из врха градске власти присуствовали рушењу у Савамали

Београд, 6. децембра 2017.Посланик Демократске странке (ДС) Балша Божовић изјавио је да су рушењу објеката у београдском...
Шутановац: Немамо намеру да учествујемо у било каквом обрачуну унутар опозиције

Шутановац: Немамо намеру да учествујемо у било каквом обрачуну унутар опозиције

Београд, 30. новембра 2017.Једино странке могу да организују опозицију и промене власт, изјавио је лидер ДС Драган...