ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

„Патриоте“ против хероја

- A +
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива) Вршац, 4. октобра 2017.

Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас"

Прелепљивање имена улице Тот Фрица у Избишту без реакције власти

Група младих људи окупљена око удружења „Алтернатива“ који за себе кажу да су студенти Правног факултета у часовима доколице бавила се анализом имена улица у Србији. Тако су дошли до „скандалозног открића“, да „више од стотину улица широм Србије, носи име злочинаца, кољача, осведочених фашиста и нациста“. Ове младе српске патриоте са мањком знања из историје, а вишком самопоуздања и слободног времена своје откриће објавиле су у тексту „Нацисти имају улице“ који су пре десетак дана пренели поједини српски медији и друштвене мреже. Читајући надаље овај чланак сазнајемо да једна од улица која срамоти српски народ и чије име под хитно треба мењати јесте улица Тот Фрица у банатском селу Избишту. Наиме, ови млади истраживачи тврде да једна од главних избиштанских улица носи име озлоглашеног нацисте Тот Фрица, министра наоружања у Хитлеровој влади. Испадоше тако Избиштанци, потпуне историјске незналице, јер ево, већ деценијама се рађају, живе и умиру у овом селу које, наводно, слави Тот Фрица, једног од најближих Хитлерових сарадника.

Активисти удружења „Алтернатива“ нису остали само на речима. Они су таблу са латиничним натписом „Улица Тот Фрица“ прелепили ћириличним „Улица Јована Стерије Поповића“. Иако су акцију незаконитог прелепљивања имена улице извели усред бела дана, без фантомки, и притом се фотографисали и те слике поставили на свој сајт, нико их у томе није спречио, нити позвао на одговорност.

Ове младе српске патриоте су отишле и корак даље. Боравак у вршачкој општини искористили су да градоначелници Вршца предају писмени захтев да се улица Тот Фрица у Избишту што хитније преименује у улицу Јована Стерије Поповића. „Ово је само први корак, нећемо стати док све улице у Србији не понесу називе великана на које сви можемо да будемо поносни“, мудро поручују алтернативци.

Ни највеће банатске лоле и шаљивџије нису могле да смисле несланију шалу па да Избиште, село које је дало чак три народна хероја у Другом светском рату и које је својевремено због изузетно бројног чланства у КПЈ стекло надимак „Мала Москва“ ставе на стуб срама, јер нису на време уочили грешку, па уместо да улицу назову по неком великом Србину, они јој дадоше име, ни мање ни више, него по једном од највећих фашистичких злочинаца.

Истина је да Избиштанци нису нимало погрешили када су једну од главних улица у свом лепом селу назвали „Улица Тот Фрица“. У историјској грађи Комунистичке партије Војводине, постоје документи који говоре како је Фридрих Тот из Избишта стрељан у ондашњем Бечкереку (данашњем Зрењанину) 31. јула 1941. године. Наглашено је да његово херојско држање током зверске полицијске истраге може да послужи као пример другим комунистима. Дакле, Тот Фриц није никакав Хитлеров министар, већ Избиштанац, антифашиста, херој, комшија за понос, који се пуком игром случаја исто зове и презива као озлоглашени нациста.

Осим још једног покушаја да се историја избрише гумицом и кратком памећу, да се укине сведочанство да су у Банату пре Другог светског рата више од 200 година сложно живели Немци, Срби, Мађари, Чеси и многи други, да су се међусобно поштовали, волели, венчавали, делили исте вредности, па и заједно гинули у борби против фашиста, Избиштанце боли и ћутање локалне вршачке власти која до дана данашњег није демантовала срамне натписе у медијима који су унели велики немир међу житеље овог мирног банатског села у коме још увек има живих потомака Фридриха Тота. Градско руководство кога чине искључиво кадрови Српске напредне странке није се потрудило ни да скине налепнице које су незаконито прелепљене преко табле „Улица Тот Фрица“. Нико од градских званичника није устао у одбрану „Мале Москве“, родног места Жарка Зрењанина, херојског села које је дало немерљив допринос у антифашистичкој борби током Другог светског рата. Поражавајуће је то, да чак ни чланови савета Месне заједнице у Избишту (иначе сви су чланови СНС), од којих је један, веровали или не, ожењен праунуком Тот Фрица није смео да се огласи по овом питању „јер му је одгоре речено да ћути и да не таласа“.

Док нагађамо о разлозима зашто се некадашњи прелепљивач назива улица, а данашњи председник Србије лично заинтересовао за овај случај, остаје нам застрашујуће сазнање о суноврату скоро свих вредности у које смо веровали. Поражени смо открићем да антифашизам није изнад дневне политике. Актуелна власт у Вршцу понижава све своје грађане чекајући инструкције из Београда, јер не зна како да реагује. Зар антифашизам има алтернативу?

И тако је Избише своју 73-годишњицу ослобођења у Другом светском рату, 2. октобра дочекало без имена Тот Фрица, човека који није Србин, али који је волео ово село и своју отаџбину више него многе данашње српске патриоте набилдованих мишица. И зато је још већа брука садашњих потомака једног слободарског народа, јер не смеју ништа да ураде док неко „одгоре“ то не дозволи. Па чак ни да уклоне незаконито прелепљивање имена једног хероја и антифашисте. Чак ни толико.

Ауторка је одборница ДС у Скупштини Града Вршца

(Извор: Данас)

Повезане вести

Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Београд који је некада помагао свима данас моли за помоћ за основне потребе

Београд, 21. октобра 2017.Изјава Балше Божовића, председника Градског одбора ДС Београд: Београд је до пре пет година...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Суђење Павлу и Гаврилу је прогон

Београд, 17. октобра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је на скупу подршке студентима Павлу Терзићу и Гаврилу Вучетићу, да је дошао „и као родитељ и као...
Демократска странка

Поражавајуће статистике: У Србији највећа неједнакост дохотка у Европи

Београд, 17. октобра 2017.Демократска странка је поводом Светског дана борбе против сиромаштва саопштила да је на основу релевантних...
Демократска странка

Демократска странка подржала Оливера Ивановића на локалним изборима на Косову и Метохији

Београд, 16. октобра 2017.Председништво Демократске странке донело је једногласну одлуку да на...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Милиони динара за мржњу

Вршац, 16. октобра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Опозиционе политичарке поново на удару локалне власти у Вршцу због политичког деловања Уколико сте жена која живи у малој средини и имате своју...