ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Београд на води је приватни пословни подухват настао насиљем над урбанизмом

- A +
Александар Црквењаков (фото архива) Београд, 2. октобра 2017.

Александар Црквењаков, шеф ресорног одбора ДС за спољну политику, говори за Данас

* Ја сам Савамалац, и знам да тај део обале никада није имао то зашећерено и страно име "Променада", већ му је назив Трај-ла-ла. Таман се сада таквим маниром и гради * Црквењаков је става да би ДС и Покрет слободних грађана Саше Јанковића и те како требало да сарађују

Александар Црквењаков, шеф ресорног одбора ДС за спољну политику, и према писању медија један од могућих кандидата ове странке за првог човека главног града, за Данас каже да не зна колико су озбиљне информације да био он могао бити кандидат за градоначелника ДС.

"Искрено речено - ни ја не знам. Чуо сам, као и Ви", каже он.

На питање да ли би прихватили одлуку странке да то будете, уколико до тога дође, одговара да је питање хипотетичко и да ће на њега одговорити када, и ако икада, буде конкретног повода.

За бившег градоначелника Драгана Ђиласа, о којем се такође спекулише да би могао да буде кандидат опозиције, наводи да се сада види колико је Београд изгубио његовом сменом.

- Мислим да се на мусавом и зарозаном Београду данас најбоље види колико је изгубио његовом сменом. А он је, опет, настављао оно започето у време његовог претходника, исто из Демократске странке, Ненада Богдановића. Додајмо томе и период у коме је Зоран Ђинђић био градоначелник, нажалост кратак, али пун значајних стратешких иницијатива, и биће јасно да допринос Демократске странке развоју Београда заслужује сјајан белег у његовој савременој урбаној историји - указује он.

С обзиром на то да су разговори и договори опозиционих представника око наступа на предстојећим градским изборима у току, Црквењаков је става да би ДС и Покрет слободних грађана Саше Јанковића и те како требало да сарађују. Упитан да прокоментарише реакцију Јанковића на то што је ДС спремна да са свима па и са председником државе разговара о изменама Устава, он каже да му се чини да су владајући медији једва дочекали да спор и неразумевање амплификују до конфликта који би требало да потврди раздор и одсуство синергије у опозицији.

- Никада нисам био за то да радимо у корист заједничке штете - каже он. А на питање треба ли после става Јанковића да прекида сарадњу са ДС, странком која га је подржала на председничким изборима, да се настави сарадња, он наводи: "Још како! У питању су сродне политике и још ближи интерес."

Као архитекту по образовању, који је написао неколико књига о Београду, питали смо га треба ли будући градоначелник Београда да настави пројекат изградње Београда на води. Он одговара да се боји "да је политичким инжењерингом тај пројекат извучен из ингеренција Београда, иако му је у срцу".

- То је, претежно, приватни пословни подухват настао насиљем над урбанизмом и законима. Шта се ради с децом која се роде у таквој средини? Па, помогнете им да одрасту у добре, пристојне људе... Ја сам, иначе, Савамалац, и знам да тај део обале никада није имао то зашећерено и страно име "Променада", већ му је назив Трај-ла-ла. Таман се сада таквим маниром и гради - наводи наш саговорник.

Упитан очекује ли изборе у децембру имајући у виду радове по целом граду, он каже да не верује да ће избори чекати завршетак козметичких радова.

- Знајући да је требало скоро годину да се поплоча плато код "Победника"; да је била потребна година да се калдрма на Косанчићевом венцу врати на место... нисам склон да поверујем да ће београдски избори чекати на финализацију градске козметике - наводи он.

На питање иде ли Вучић у правцу решавања питања Косова или не, он одговара да не иде он сам.

- Не иде Вучић сам. Иду кључни страни фактори, све држећи Вучића за врат - сматра Црквењаков, који је и бивши амбасадор Србије у Бугарској.

Упитан зашто су демократе критиковале одлуку да косовски Срби уђу у Владу Косова на челу са Харадинајем, ако је то знак који Запад очекује од Србије у циљу нормализације односа и решавању питања Косова, да ли Србија не треба да сарађује са ЕУ, пре свега Немачком, и да ли то можда сматра слепим слушањем наредби, он каже да "нико паметан не може игнорисати економски и политички значај Немачке".

- Ипак, мислим да би се разликовао њен дијалог с независним, слободномислећим политичарем, од разговора са сопственим чедом. Став Демократске странка је, поводом подршке Харадинајевој влади, био врло јасан: у преговорима је било најважније разговарати о платформи за Србе на Косову. Шта су они добили заузврат? Српска листа је била у позицији да помогне људима који на Косову живе, а уместо тога помогли су само себи и својим страначким колегама тако што су представници СНС на Косову добили пар министарских и помоћничких места. Тако озбиљно питање не треба да служи никоме за ухлебљење - истиче Црквењаков.

Он подржава спољну политику Србије која настоји да одржи добре односе са Америком, Русијом, Кином и ЕУ, али додаје да ЕУ мора да буде на почетку, да се зна шта је приоритет.

- Иначе, таква политика није наш "патент", иако је наши политичари, за унутрашњу употребу, представљају као нешто специјално, правећи, потом, себи проблем да то морају да објашњавају на спољном плану. Грчка има много развијеније односе с Кином него што су наши, а Бугарска с Русијом, а не видим да за то морају да се правдају - закључује Александар Црквењаков.

РТС талац Скупштине

Упитан како као бивши генерални директор РТС види позицију и улогу РТС на медијској сцени последњих година, он каже да је његова позиција последица одсуства воље свих политичких снага да му се трајно реши питање финансирања. "РТС је талац Скупштине. Невоља РТС-а је што се мери кроз Информативни програм, заборављајући на његов значај културне и просветне институције", сматра Црквењаков.

(Извор: Данас)

Повезане вести

Шутановац у Неготину: ДС поуздан партнер људима, настављамо борбу

Шутановац у Неготину: ДС поуздан партнер људима, настављамо борбу

Неготин, 16. децембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је у Неготину да је Демократска странка стабилан, поуздан,...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Згодно је бити министар Вујовић

Вршац, 15. децембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Зашто је посланик Балша Божовић (ДС) оптужен за нешто чега нема у скупштинском стенограму Баш је згодно бити министар у Влади...
Горица Мојовић (Фото сервис ДС, архива)

Пара има само за мегаломанске спектакле

Београд, 13. децембра 2017.Ауторски текст Горице Мојовић за Данас Буџет за културу 2018. мањи је за 360 милиона динара у односу на прошлогодишњи * Само за годишњице Миланског едикта и...
Демократска странка

ДС Пећинци: Претње кандидатима за одборнике

Пећинци, 12. децембра 2017.Општински одбор Демократске странке у Пећинцима обавештава јавност да се прави терор власти над локалном организацијом Демократске странке и житељима...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

За ким звони скупштинско звонце

Крушевац, 11. децембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Српска напредна странка свесно унижава парламент у очима јавности Као посланик у Народној скупштини Србије у три мандата, детаљно...