ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Вучић је једини кандидат напредњака за градоначелника

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 1. октобра 2017.

Интервју Драгана Шутановца за Блиц

Напредњаци ће покушати да прикрију првог на листи, па ће Александар Вучић бити први, други, трећи и сто десети - каже у интервјуу за “Блиц” Драган Шутановац.

Лидер Демократске странке истиче да је председник Србије и лидер СНС свој најбољи кандидат.

- Вучић је свестан да нико унутар СНС не може да добаци ни 10, 15 одсто, а не да победи. Врло прецизно ће кроз своје медије водити кампању на себи.

Уколико име Александра Вучића не би стајало на листи, колико би процената имали?

- Бар упола мање него с њим. Али мислим да ће и с њим имати мање него што очекују.

Јесте ли ви спремни за децембар?

- Демократска странка се још од председничких избора спрема за градске, хватамо залет организационо, спремамо јасну политику са акцентом на социјалну политику, јер сматрамо да су Београд пре свега људи, а тек онда бетон, асфалт, арматура, Београд на води. Очекујем да ће организационо и политички странка бити спремна за изборе у децембру или када год они били.

Какве су шансе да избори буду преломни и да се начне Вучићева власт?

- Велике су шансе, питање је само да ли ће сви представници опозиције то да схвате као шансу и да ли ћемо у разговорима доћи до заједничког решења, што би довело до резултата, а онда и до велике прилике да се на темељу тога прелама чак и републичка власт, као што смо имали примере 90-их година у време Милошевића.

Докле се стигло са преговорима опозиције?

- Тренутно испред ДС преговоре води Градски одбор, разговарамо са свима за које сматрамо да су опозициони, тешко је предвидети ко ће какав став имати, али ми смо отворени за сарадњу и желели бисмо да направимо квалитетан договор и презентујемо квалитетну политику.

Да ли разговарате са Вуком Јеремићем, Сашом Јанковићем...?

- У скорије време нисам разговарао са опозиционим лидерима. Према нашем статуту Градски одбор је задужен да разговара око коалиција, а Председништво странке даје сагласност. Очекујем да се у наредном периоду обаве квалитетни разговори и да имамо врло скоро и коначан став.

Зар не мислите да се касни, децембар само што није?

- Мислим да се касни. Нажалост, поремећај односа између Покрета слободних грађана и ДС је нешто што, према мени, није требало или није смело да се догоди. То је довело до одређене конфузије и у бирачком телу и у нашим односима, али видећемо како ће да се реши.

Да ли остављате простор да упркос начину на који сте се разишли с Јанковићем, наставите сарадњу?

- Исувише дуго се бавим политиком да бих затворио било која врата. Сматрам да су грађани Београда многи већи интерес од неког личног утиска било чијег на политичкој сцени.

Нисте много причали о разлозима прекида сарадње. Како сада тумачите потез Јанковића?

- Прави разлог не могу да дефинишем, то је питање за другу страну. Имамо јасан став у односу на ову власт и у односу на Александра Вучића. Ми смо странка која је највише страдала под овим режимом, тако да било какво алудирање на нашу сарадњу са СНС је бесмислено.

Шта је интерес ПСГ да изађу с таквим саопштењем?

- Не могу да тумачим њихове интересе. Посвећен сам ДС-у и немам времена за анализе, тим пре што оне не би довеле до неког решења.

Јесте ли се од тада видели са Јанковићем?

- Јесмо, али нисмо отварали тему наше сарадње. Мислим да је боље да прође неко време, па да онда разговарамо.

Да ли ДС има кандидата за градоначелника?

- Има више оних који би могли и да воде град и да буду први на листи. Чињеница је да се не бира градоначелник него листа и инсистирам да ДС представи целу поставу за сва места у градској власти. Садашња власт не може да одржава оно што смо ми направили.

Могу ли листу да носе генерал Малиновић, Александар Црквењаков или Тамара Трипић?

- И они би могли да раде тај посао, али наглашавам да не постоји ниједан човек на свету који може да буде квалитетан градоначелник ако нема адекватан тим. Сви градоначелници који су били успешни, а који су долазили из ДС су имали одличне тимове који су били управо из странке. И ја, као министар сам се ослањао на људе који су у својим пословима били најбољи. Ја сам био само менаџер и први међу њима.

Да ли размишљате о неком нестраначком или неком другом кандидату који није део ДС?

- Не. У овом тренутку разматрамо своје кандидате, и не само поменуте. Уколико се појави неко за кога бисмо поверовали да може тај посао да ради квалитетно, да препознаје проблеме грађана, да има искуство у вођењу великих система, нисмо априори против тога.

Шта мислите о повратку Драгана Ђиласа?

- Он је један од оних који су водили град испред ДС, који је имао одличан тим и који је направио одличан резултат. Нису ми познати његови планови и он сам је рекао да још размишља. Када буде одлучио, разговараћемо.

Како коментаришете неке оцене да су Ђилас и Шапић Вучићеви “тројански коњи”?

- Не бавим се тим коментарима већ нашом кампањом.

А да ли мислите да је неко убачен да учини Вучићу?

- Мислим да ће на овим изборима бити изненађујуће велики број листа. Немам дилему да ће добар део њих бити суфинансиран од стране режимских странака. Подсетићу вас да смо на Врачару имали званичну жуту патку “Не давимо Београд” и неколико фејк паткица чији је задатак био да збуне бираче. Знајући људе који планирају кампању за град испред СНС, сигуран сам да ће то да се деси и сад.

Да ли вам делује убедљиво Синиша Мали кад каже да највероватније неће бити кандидат?

- Мали и кад је искрен не делује убедљиво. То је најнеубедљивији градоначелник Београда икад. Остаће упамћен као такав. Свакако није убедљив ни када говори да је ДС оставио јавни дуг од преко милијарде када званични државни органи то демантују јер и поред великих капиталних инвестиција и бројних социјалних програма јавни дуг није био ни упола толики.

Александар Вучић сматра да је бољи од Бранка Пешића.

- Вучић је себе упоређивао са Титом, Малог с Бранком, само не знамо ко је Крцун.

Шта би према вашем мишљењу био успех ДС на градским изборима?

- Смена ове власт у синергији са више или са једном листом.

Ако говоримо о процентима, да ли бисте били задовољни да ДС самостално освоји осам или девет одсто?

- Двоцифрени проценат је успех у ситуацији у којој, по извештајима, ДС у електронским медијима постоји само по негативном, у ситуацији опште блокаде могућности наступа на јавном сервису, блокаде рачуна...

Годину дана је прошло од како сте дошли на чело ДС. Који је ваш највећи успех, а шта нисте успели да урадите од зацртаног?

- Странка се стабилизовала, сви Главни одбори које смо имали први пут од 2012. године јачају јединство унутар странке. По први пут странка од 1992. године нема ниједног председника општине осим у Параћину. Имам прилику да ме угости премијер Македоније, да ме угости помоћник државног секретара САД, функционери странака у региону или на европском нивоу, али немам могућност да путујем у Србији и да ме прими неки председник општине. Поред тога, блокада рачуна која постоји годинама отежава рад. Много тога сам планирао. Неке ствари нисам успео да урадим, један део из објективних или субјективних околности, али и даље се борим. Свакако, поносан сам што је већина обећања из унутарстраначке председничке трке испуњена за мање од годину дана.

(Извор: Блиц)

Повезане вести

Шутановац у Неготину: ДС поуздан партнер људима, настављамо борбу

Шутановац у Неготину: ДС поуздан партнер људима, настављамо борбу

Неготин, 16. децембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је у Неготину да је Демократска странка стабилан, поуздан,...
ДС представио предлог Стратегије националне безбедности

ДС представио предлог Стратегије националне безбедности

Београд, 15. децембра 2017.Демократска странка представила је данас предлог Стратегије националне безбедности Србије. Као највеће безбедносне изазове са којима...
Демократска странка

ДС Пећинци: Претње кандидатима за одборнике

Пећинци, 12. децембра 2017.Општински одбор Демократске странке у Пећинцима обавештава јавност да се прави терор власти над локалном организацијом Демократске странке и житељима...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Драган Шутановац вратио награду „Најевропљанин“

Београд, 12. децембра 2017.Драган Шутановац, председник Демократске странке, вратио је награду „Најевропљанин“, коју је добио у 2010. години за успешно спроведену реформу...
Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Драган Шутановац: ДС зна да води Београд

Београд, 10. децембра 2017.Председник Демократске странке говори за Данас о политичкој сцени, опозицији и власти "Размишљамо о томе да кампања, ако будем кандидат, крене са тог пашњака....