ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Малиновић: Грађанима је доста обмана и понижења од стране Вучићевог режима

- A +
Председник ресорног Одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке, генерал у пензији Срето Малиновић Београд, 19. августа 2017.

Интервју Срете Малиновића за komentarpress.net

О кандидатима за градоначелника, колико сам упознат, није било разговора на органима странке, па тако ни о мени као могућем кандидату. Сигурно је да из странке са мном нико није о томе разговарао, па ни ти “поуздани извори” који су давали такве информације медијима, рекао је у разговору за komentarpress.net један од могућих кандидата за градоначелника генерал у пензији Срето Малиновић - стара снага Војске Србије и нова снага Демократске странке.

Ваше критике на рачун министарства одбране су снажније него критике остатка опозиције на рачун овог министарства. Ипак, новинари Вас никада нису питали, зашто је Драган Шутановац бољи министар одбране од Вулина и Гашића?

- Од 2012. године све што су урадиле летеће измене на месту министра одбране јесте симболичан довршетак раније започетих пројеката и исцрпљивање до изнемоглости свих потенцијала Војске и система одбране. По радном и материјалном стандарду и статусу припадника, у односу на све раније периоде, Војска никада није била у лошијем стању. То је довело до егзистенцијалних проблема који су узроковали већи одлазак људства из система одбране и протеста Војног синдиката на које нису у стању да одговорно и ефикасно реагују. Све се свело на демагогију и омиљену кованицу немоћних учесника - не таласај! Уз све то, после Гашића чијим намештењем за шефа БИА вређаш државу и епизодисте Ђорђевића, за министра доведеш Вулина, као да намерно вређаш борце и Војску! И ту није битно што он није служио војску, већ што је то избегао када је гинула његова и наша генерација, а пуна уста патриотизма! Свеједно, желим му да га прати успех у овом његовом цивилном служењу војног рока! Не ради њега, него ради Војске и интереса одбране! Посебно желим срећу наменској индустрији у наредном периоду!

Постоји ли неко у владајућим структурама за кога бисте рекли да је добар кадар за министра одбране?

- Човек који је разумео систем одбране на прави начин и желео да ствари постави на потребан и одржив ниво јесте господин Родић. На жалост система одбране и припадника Војске кратко је трајао! Такође, мислим или боље рећи имам неки осећај да би од понуђеног госпођа Јадранка Јоксимовић била најбоље решење за ту функцију. Када сагледам садашње стање и период министровања Д. Шутановца који је отклонио доста промашаја својих претходника и реформу система одбране привео крају, дође ми да му се извиним за нешто што сам му чак и дебело замерио! Уосталом, да не буде да браним Шутановца, нека направе анонимну анкету међу припадницима Војске о том и садашњем периоду, ако имају храбрости да се сударе са истином о себи и својим резултатима! А када погледате састав Владе и државне управе готово да сам сигуран да их више од пола не би прошло безбедносну проверу и просто се намеће потреба да се Законом обавезно предвиди и ближе уреди безбедносна провера свих изабраних лица и њихових најближих сарадника. То би држава која озбиљно води рачуна о својим националним интересима морала темељно урадити.

Када би Вас Саша Јанковић предложио за кандидата за градоначелника Београда, да ли би Вам била потребна сагласност Драган Шутановца?

- Веома поштујем господина Сашу Јанковића као човека и политичку личност која трпи ударе режимског агитпропа и истрајава у намери да се избори за вредности које делимо. Сигуран сам да он тако нешто никада не би предложио без заједничког договора, као што ни ја не бих тако нешто прихватио без сагласности и пуне подршке ДС и партнера.

Како коментаришете Јанковићев разлаз са ДС?

- Не желим на ово гледати као на разлаз, већ као на неспоразум међу патрнерима који деле исте вредности. Надам се и очекујем да ћемо у интересу политичке борбе за успоставу система вредности цивилизованог друштва превазићи ове тренутке слабости. То од нас очекују грађани којима је доста обмана, понижења и девастирања свега што су генерације у Србији деценијама стварале. То од нас очекују грађани који у изборима за град Београд виде шансу да се ослободимо окова погубне владавине овог режима који скупо плаћа јефтине кинеске играчке док се деца лече преко СМС, а народ преврће по контејнерима. То је прилика коју не смемо пропустити јер слободан Београд трасира пут повратку Србије себи и извесној будућности. Очигледно је да овакав политички амбијент погодује дезавуисању јавности, пласирању дезинформација и ширењу неповерења међу кључним факторима који могу угрозити режим Александра Вучића. Морамо показати отпорност, способност и снагу да се одупремо томе.

У политику сте ушли, кад сте отишли у пензију. Радни век сте провели у ратним дејствима или у припреми за борбу. На овим просторима политичка борба никад није била безазлена. Да ли сте приступили политичкој борби, зато што не умете да учествујете у безазленим борбама?

- Никада нисам помишљао, нити намеравао ући у овакву врсту борбе, али све оно што се дешава на политичкој сцени Србије никога ко држи до правих вредности које треба да одликују једно уређено друштво, не може оставити по страни. Тако сам и ја, после неких тешких и трагичних догађаја којима су челни људи режима својим поступцима обесмислили и обезвредили животе мојих колега ушао у политичку арену. Рекло би се да сам без своје намере буквално увучен у ову, како рекосте, нимало безазлену борбу. Као лично, породично и професионално остварен човек све што желим од ове борбе јесте амбијент у коме су достојанствен живот, етика и пристојност комуникације заштитни знак нашег друштва. Нисам у ово ушао да бих био опозиција мојој држави, већ свему ономе што нас вуче на дно или гура назад и спречава да напредујемо ка томе циљу. Ми смо добар и вредан народ, потребно је само да се пробудимо из колективне хипнозе јер време није наш савезник, а много смо га изгубили.

(Извор: komentarpress.net; Разговарао: Братислав Југовић)

Повезане вести

Демократска странка

Проглашена листа: ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД под бројем 4

Београд, 17. јануара 2018.Градска изборна комисија прихватила је вечерас листу ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД - Демократска странка, Социјалдемократска странка, Нова странка...
ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

Београд, 17. јануара 2018.Коалиција окупљена око Демократске странке, коју чине Социјалдемократска странка, Нова странка и...
Демократска странка

Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке (16.01.2018)

Београд, 16. јануар 2018.Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке у уторак, 16. јануара 2018....
Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...
Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Успех је једино смена Вучићевог режима

Београд, 14. јануара 2018.Размишљамо о томе да листу назовемо “Листа против Александра Вучића” јер је крајње лицемерно кад Вучић каже да ми не волимо Београд - каже у интервјуу за “Блиц”...