ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Бранислав Лечић: Гушењем медија нам убијају децу!

- A +
Бранислав Лечић, потпредседник Демократске странке (Фото: Курир) Београд, 6. августа 2017.

Интервју Бранислава Лечића за Курир

То не ради ниједна озбиљна власт, као ни човек који је свестан свог политичког задатка. Ми уместо тога имамо гушење и стрељање, који се врше прозивањем и таргетирањем. Ћутање није решење, то је пут у понижење, страх и ропство

Потпредседник ДС и глумац Бранислав Лечић оцењује пола деценије владавине напредњака, говори о најављеном унутрашњем дијалогу о Косову, уједињењу опозиције, злоупотреби државних институција у обрачуну власти с неистомишљеницима... Каже да је пет година на власти велики корак за Вучића, а два корака уназад за Србију. Једном речју, много је Вучића, а мало Србије.

Како видите причу председника Србије о унутрашњем дијалогу о Косову?

- То је његова удица за поделу одговорности, али може испасти само удица на коју ће се сам упецати, а онда ће га појести велика риба. Да би тог дијалога уопште било, мораће да се дефинише ко у њему учествује, ко и с ким прича. И то ће бити најважнији тест не само за Вучића него и за цело друштво. Биће то и Вучићев и наш Рубикон. А надам се да се сви слажемо да је Србија важнија од свих Вучића и домаћих и страних.

Да ли опозиција треба да учествује у том дијалогу?

- Опозиција за сваку врсту разговора треба најпре да постави услове, а један је свакако ослобађање медија и могућност да тај дијалог буде јавно доступан свима. Такође, мора да дође и до укидања оне врсте речника којим се власт досад обраћала опозицији. Опозицију морају уважити као другу страну власти и само у хармонији између позиције и опозиције тај дијалог може вредети. У супротном, то је унутрашњи монолог.

Шта треба да буду кључне теме разговора о Косову?

- У том дијалогу се, уколико буде озбиљан, морају узети у разматрање све опције, те разговарати о томе како да се поставимо не би ли као држава добили максимум, а то је, на првом месту, заштита наших грађана на Косову. Отцепљење Косова од Србије нико не може да се потпише, то је у супротности с нашим Уставом и законима, али сигурно да се може омогућити заједнички живот Срба и Албанаца.

Да ли вам се чини као да смо прешли на председнички систем власти где се преузимају дужности које председнику не припадају по Уставу?

- Ово постаје приватна држава. Никакав Устав неће „власника“ спречити да гази цвеће младе српске демократије.

Колико је Ана Брнабић самостална у улози премијера?

- Нико из тима „вође“ није самосталан, то је најнепожељнија ствар у његовој околини. Сувише је рано процењивати Ану Брнабић, али очигледно је, по Вучићевом понашању, да је она инстументализована.

Недавно је откривено како власт злоупотребљава безбедносне службе, попут БИА, у обрачуну с политичким противницима и неистомишљеницима. Колико је то опасно?

- БИА, полиција, војска, судови и друге институције од друштвеног и општег значаја морају да пробуде личну и професионалну одговорност и да не дозволе ниједној власти да крши људска, цивилизацијска и професионална правила. Стално треба имати у виду да је свака власт променљива и да ће некад одговарати сваки појединац, без обзира на то што ће се можда бранити тиме да га је власт натерала да поступа супротно Уставу и закону или да се пак бојао за своју егзистенцију. Озбиљна држава морала би да тражи одговорност свих који раде ван оквира професионалне одговорности.

На челу БИА је Братислав Гашић, који је функционер владајуће странке.

- Време је да БИА почне да размишља о опстанку државе и нације, а не да штити некога на власти. Па чак и да власт жели да је употреби за неке своје циљеве - а видимо да она има такве амбиције - људи унутар агенције морају да знају која је њихова функција у друштву. Власт која жели да приватизује државу и народ мора да буде спречена у томе. То је задатак БИА, али и других, попут ВБА, па на крају и свих честитих грађана. Није Србија ничија приватна прћија, ово је земља свих нас.

Да ли и ви имате утисак да су независне институције плански уништаване - правосуђе, тужилаштво, сада и институција омбудсмана?

- Наравно. Све институције су под притиском и то је толико очигледно да је већ постало смешно. Свака тоталитарна власт покушава да све зачепи како до јавности не би дошле информације које би могле да је дисквалификују или компромитују.

„Адрија медија група“ и њен председник Александар Родић последњих недеља су под страховитим притисцима власти. Зашто је власт толико брутална према медијима који је критикују и пишу о њиховим махинацијама и неиспуњеним обећањима?

- Дисонантни тонови узнемирују, терају на промишљање, буђење и предузимање корака ка некој акцији. Зато апсолутиста жели тоталну контролу - прво медијску, па институционалну и на крају личну. И зато је, као што видимо, спреман и лично да нападне. То је врхунац неосећајности, зато што кад с власти било кога прозовеш, ти ту особу постављаш као мету. То не ради ниједна озбиљна власт, као ни човек који је свестан свог политичког задатка, а то је ослобађање грађана. Но, ми уместо тога имамо гушење и стрељање, који се врше прозивањем и таргетирањем. А ко год ускраћује слободу штампе, мишљења и критике, он нам убија децу. Ћутање није решење, то је пут у понижење, страх и ропство.

(Извор: Курир; Разговарао: Бобан Каровић)

Повезане вести

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Драган Шутановац: ДС зна да води Београд

Београд, 10. децембра 2017.Председник Демократске странке говори за Данас о политичкој сцени, опозицији и власти "Размишљамо о томе да кампања, ако будем кандидат, крене са тог пашњака....
Бранислав Лечић, потпредседник Демократске странке (Фото: Данас, архива)

Лечић: Нећу се либити да тужим Вучића

Београд, 7. новембра 2017.Наиме, у интервјуу на ТВ Пинк, Вучић је, говорећи о демонстрацијама и Плишаној револуцији са почетка 90-их, рекао да је у то време марљиво учио спремајући испите и...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Грађани очекују да их заштитимо од терора ове власти

Београд, 5. новембра 2017.Интервју Драгана Шутановца за Курир Како теку преговори опозиционих лидера о груписању за београдске изборе? Да ли уопште има преговора? ...
Председник Демократске странке Драган Шутановац одговарао на питања грађана на Фејсбук страници Данаса (Фото: Данас)

Драган Шутановац: Србија је у ванредном стању пуних пет година

Београд, 4. новембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац одговарао на питања грађана на Фејсбук страници Данаса Мислим да је...
Шутановац: Опозицији крвна зрна мере они који су седели код Вучића на канабеу

Опозицији крвна зрна мере они који су седели код Вучића на канабеу

Београд, 23. октобра 2017.Председник Демократске странке говори за Данас о београдским изборима И Зоран Ђинђић је био градоначелник...