ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Победили смо их онда, победићемо их опет

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 22. јула 2017.

Интервју Драгана Шутановца за НИН

У потрази за првим питањем за председника ДС Драгана Шутановца сетила сам се да смо последњи пут разговарали у телевизијском студију. Тако је испало да му на почетку поставим исто питање којим смо пре много година завршили интервју.

Шта је Ваш утисак недеље?

- Мој утисак деценије је чињеница да наша премијерка подноси извештај или даје стенограм о свом интервјуу "Блумбергу" амбасадору Руске федерације! Србија дефинитивно више нема самосталност и очигледно је да постоји потреба да се наш суверенитет преточи „на руке“ неким амбасадорима.

Шта је вероватније, да је то био захтев Русије, или Председника Србије?

- Русија је исувише озбиљна и достојанствена земља да би им пало на памет да тако нешто траже било коме. Али очигледно је коментар који је стигао из Русије био довољан да најмоћнији човек у Србији натера премијерку да оде на рукољуб и однесе тај стенограм. Покушао је да извади кестење из ватре, а успео је да потпуно дезавуише и Владу и себе и државу и све грађане. Сада је сасвим јасно да ову Владу воде искрени антиевропејци и неискрени европејци.

Да ли заиста сумњате у искреност Ане Брнабић у опредељењу за Србију у ЕУ?

- Да, мислим да су неискрени и председник и премијерка. Она је то показала и овим гестом, а претходно и својим експозеом у коме није поменула најважније европске вредности, а то су људска права. Ана Брнабић те вредности можда живи, али не разуме да те вредности нису доступне већини грађана Србије.

Да ли би било фер да добије својих 100 дана?

- Доста је бесмислено да се тражи нова шанса пет пута по 100 дана у пет година. Ана Брнабић је имала својих 100 дана. Иако верујем да она мој рад цени, јер сам 2010. године, између осталих и од ње добио признање НАЛЕДА као „Реформатор године“, нажалост не могу да узвратим истом мером. Њен рад као министарке задужене за локалну самоуправу одузео је општинама осам милијарди динара да би се у буџету приказивао лажни суфицит. То позитивно не могу да ценим.

Која именовања су Вас изненадила у реконструисаној Влади?

- Има више изненађења која су се десила протеклих месеци. И поред информација које сам имао нисам веровао да ће Братислав Бата Гашић да буде директор БИА. Након тога невероватна стварност је да Вулин постане министар одбране. Ипак, највише ме изненадило да је Ненад Поповић, маргинална политичка личност, лобиста за евроазијске интеграције, човек који нема ни странку нити политичку тежину, добио позицију министра. Искрено речено, изненађен сам и да председник СНС-а није показао храброст да се захвали министрима који нису добро радили свој посао.

Шта је по Вашим сазнањима позадина ротације Вулина у Министарство одбране?

- Постоје индиције да је у позадини бизнис који се тиче наоружања и војне опреме. Постоје и индиције да је Вучић тиме испунио сан Вулину који се ’90-их година добрано потрудио да избегне служење војног рока, да коначно уђе у Војску на споредни начин. Било би јако интересантно да народ зна како је успео да се ослободи служења војног рока у време када је то била обавеза за сваког војно способног мушкарца. Волео бих да знам с којим моралом ће са позиције министра да се обрати официрима и војницима које је политика у којој је он учествовао слала у ратове, знајући да је сам себе ослободио те обавезе. Што би Теофил рекао, он је један од оних „добровољних даваоца туђе крви“. Уз све то, ја не мислим да он има стручне способности да води једно такво министарство и то ће се брзо показати.

Шта сте то Ви имали, што нема он?

- Ја сам претходно седам година био председник, или заменик председника Одбора за одбрану и безбедност, годинама сам стицао знања у престижним међународним институцијама које се баве безбедношћу. За њега не знам да има било какво искуство са одбраном и безбедношћу сем дипломе коју је добио на Војној академији, на курсу Високих студија безбедности, на коме се никад није појавио, а на крају је добио диплому. Ту исту диплому је на исти начин добио и Синиша Мали и још неки.

Да ли ову Владу разумете као прелазну, или планирану да испуни мандат?

- У овом тренутку мислим да ће ова Влада опстати што је могуће дуже и да мора да направи резултат јер после пет година грађани очекују испуњење бар неког обећања. Александар Вучић је сигурно свестан да постоји озбиљно разочарење и у делу бирачког тела СНС-а и међу његовим сарадницима који су се “знојили" у разним изборима да би сада дошла „нека Ана Брнабић“, то се видело и из изјава потпредседнице владе Зоране Михајловић. Очигледно, постоји озбиљан расцеп и зато мислим да он мора да пролонгира нове изборе и одложи непријатно изненађење резултатом који би освојио.

Ви ово причате три дана после истраживања које је објавио „Ипсос“ да је популарност Александра Вучића и СНС на историјском максимуму, у тренутку кад су ударни наслови - „Народ верује Вучићу а после ником“?

- Нисам видео истраживање ИПСОС-а, већ само оно што је један таблоид објавио. Њихов рад по систему “статистика наша дика, што пожелиш то и наслика” не бих да коментаришем. То смо већ видели, у неком другом филму када се предвиђала убедљива победа Тадића.

Исто истраживање показује да је ДС тако рећи на историјском минимуму од 4 посто?

- Истраживање друге агенције, које је званично објављено, говори да смо на 8%. Али ја се стварно не оптерећујем процентима, знам да имамо позитиван тренд, знам шта радимо и колико радимо, ко све долази у странку, како она расте, како се и колико ради на терену, разговара са људима.

Да ли сте разумели поруку коју је ових дана Светислав Басара послао опозицији о једина два избора која су вам преостала - „да пљунете Вучићу под прозор или да извршите колективно самоубиство, па онда да се жалите да вас је Вучић убио“?

- Ако би тако гледали онда је решење да угасимо странке у Србији и да званично признамо апсолутозам једног човека и суспендујемо демократију. Ја сам у Демократској странци од 1996., од тада па све до септембра 2000-те памтим идентичне поруке, разлика је што тада тема није био Вучић, него Слободан Милошевић, па смо га ипак победили. Постоје капацитети и победићемо поново.

Да ли чујете оне грађане који вам не поручују да укинете странке, већ да се склоните и да их препустите новим, непотрошеним и некомпромитованим људима? Да ли разумете оне бираче ДС који не могу да се сложе да је Кена (Радослав Милојичић) симбол данашњег ДС-а?

- Шта значи „да се склонимо“? Демократска странка је имала први пут непосредне изборе за сво руководство. Сви чланови ДС су гласали, могао је да победи ко год освоји већу подршку. Ја своје синове не учим да беже и да се склањау, него да буду бољи па да победе, а верујем да нисам једини који тако васпитава децу. А што се тиче компромитованих људи, ко је и како компромитован од оних који су тренутно у врху ДС?

Немогуће да не примећујете да се тема „пашњака“ и рецимо броја флаша попијеног пива у Смедеревској Паланци не скида са дневног реда, без обзира на све ослобађајуђе судске пресуде и демантије?

- А шта је гаранција да сутра неће о неком другом писати то исто? Да ли је могуће да очекујете да бирамо погодна руководства у односу на писања таблоида? Да ли таблоиди треба да одлуче ко је Вучићу најпожељнија опозиција? Да се о руководству ДС-а одлучивало по критеријуму кога не блате по новинама, Зоран Ђинђић не би никада водио ДС, пошто је он био највише нападан и блаћен. Мислим да треба да причамо ко је шта урадио, а не о коме се шта писало. Ако будемо дозволили да нам таблоиди бирају председнике опозиционих странака немам дилему да ће бити изабрани они који највише одговарају Вучићу да остане на власти за сва времена.

Да ли вам је Вучић некада нудио да играте за њега?

- У Вучићево име су ми понудили да напустим ДС и да са још једним другим човеком из ДС-а правим странку за коју ћу добити његову подршку. Једина часна ствар била је одбити ту непристојну понуду.

Са којим човеком?

- Више није ни важно, нисам сигуран ни да ли је био злонамеран. Тада је увелико трајала кампања против мене и моје породице, па је у пакету понуде било и да ће да обуставе ваљање наших имена кроз канализацију њихових таблоида.

Да ли верујете да имате добру идеју како да СНС не остане на власти у Београду?

- Мислим да је за градске изборе добра идеја да опозиција наступи у две колоне.

Које две?

- Не желим да их дефинишем по странкама, мислим да једна колона треба да буде нека умерена десница, а да у другој окосница буде ДС са ПСГ уз друге са којима делимо вредности.

Да ли имате такав договор са Јанковићем?

- Имамо пријатељске политичке разговоре, близу смо коначног договора. Верујем да је извеснија могућност да након избора те две колоне имају већи број мандата у парламенту, него уколико буде једна, с тим што је исувише рано сада заузимати коначан став.

Да ли разумете да су грађани који су бесни на опозицију, љути и због тога што још нисте схватили да морате да се окупите и што живите у уверењу да то није „преша“, него тема за размишљање и лежерне разговоре?

- Када сам изабран за председника рекао сам да ћу учинити све да се сабирамо а не одузимамо, радим на томе интензивно и надам се да ћу у томе заједно са својим тимом и успети.

Да ли то значи да сте спремни да разговарате са Тадићем да се врати у странку?

(Смех на рачун конкретног питања) - Наравно да јесам.

Са Вуком Јеремићем?

- Вук Јеремић и Тадић не могу да се изједначе. Јеремић као и сваки други грађанин може да аплицира да се учлани у странку, то није спорно. Тадић је председник парламентарне странке и то није иста ствар.

А да ли то значи да сте спремни да разговарате и са Живковићем о повратку у ДС?

- Мислим да сам одговорио прецизно. Ни са једним појединцем који је напустио странку не бих водио разговор на ту тему. Тадић и Живковић имају парламентарне странке и са њима могу о свим темама да разговарам.

Онда је разговор могућ и са Чедом Јовановићем?

- Верујем да и у ЛДП-у има људи којима је политика ДС блиска, међутим није реално очекивати неку предизборну сарадњу.

Рекли сте да је „још прерано“ да се заузме коначан став да ли опозиција треба да наступи у једној или две колоне. Како то да је опозицији стално нешто “рано“ и да по правилу прекасно схвати да је закаснила да се договори? Зар не би било рационално да већ увелико знате и ко вам је заједнички кандидат?

- Ми прво морамо да направимо квалитетне договоре, па онда да видимо шта ко мисли ко би могао да буде адекватан кандидат за носиоца листе или евентуално будућег градоначелника. Кандидат ће свакако бити заједнички.

Београд мора да се води тимски, морамо да понудимо озбиљан програм и одговорне људе који могу да га спроведу. Није највећи посао бити градоначелник у Београду, као што ни у Влади није највећи посао бити премијер. Потребан је цео тим који ће Београд вратити људима.

Да ли постоји могућност да ваша колона стане иза Ђиласа?

- У овом тренутку ту могућност не видимо.

Зашто?

- Прво, уопште не знамо да он жели да се врати у политику и које су му намере.

Понављам питање - да ли бисте га подржали?

- Драган Ђилас је заједно са тимом ДС водио Београд доста квалитетно и изгубио београдске изборе. Зато мислим да треба да се тражи човек који ће да победи на изборима, а не да поново изгуби. Ђилас би био добро дошао да подржи тог кандидата и мислим да би то са његове стране било и највише фер, јер је и он својевремено изабран као градоначелник тако што га је неко подржао.

Да ли бисте се Ви кандидовали?

- Мислим да као председник странке имам задужења од Сурдулице до Суботице. Највећи део проблема ДС је у томе што су председници странака годинама били на неким другим позицијама, да ли председник Републике, да ли градоначелник, да ли председник покрајинске владе, а странка је остајала обезглављена. Мој пројекат је јачање странке, губитак власти је нешто што је уобичајено, али суноврат Демократске странке је последица тога што није вођена како треба.

Да ли сте спремни да на београдске изборе изађете под једнако непостојећим условима као што сте изашли на парламентарне?

- За шта хоћете да се изборимо? Да се изборимо за то да таблоиди буду објективни? Како да тражим услове за равноправну медијску заступљеност ако РТС каже да београдски избори нису тема за њих, јер је РТС национална и да евентуално можемо мало да се појавимо у Београдској хроници? То је немогуће.

Шта је могуће?

- Могуће је и морамо да се изборимо да бирачки спискови буду уредни, да контрола буде максимална и да нема могућности да неко покраде вољу бирача. Али дубоко верујем да у Београду можемо да организујемо максималну контролу и да уколико дође до кршења изборног процеса свима буде јасно да је то урађено.

Шта ћете ви да понудите Београђанима јаче од приче колико кошта фонтана и колико ће коштати јарбол, која их очигледно много не потреса?

- То јесте наш проблем. Није довољно викати "Уа, Вучићу"!. Ја сам убеђен да и добар део његових бирача док га слуша како им годинама обећава да ће им за две године живот бити бољи, виче испред телевизора - "Уа, Вучићу"! Али сам исто тако убеђен и да неће гласати за нас док им не понудимо озбиљан план и програм. Зато смо у Парламенту понудили 25 измена и допуна закона у пар месеци и намеравамо да до краја године допунимо са 50-ак конкретних решења за различите проблеме. Само тако можемо да добијемо подршку грађана, наше поруке морају да се разликују од оних које стижу са навијачких трибина.

Ових дана су Пајтић, а потом и Саша Јанковић изашали са иницијативом да се телевизији "Пинк" одузме национална фреквенција, да ли подржавате такву идеју?

- Мислим да "Пинк" није једини медиј којем би требало да се преиспита начин функционисања, употребе или злоупотребе националне фреквенције. Мене много више боли стање на РТС-у, него шта ради "Пинк". РТС би морао да буде српски ББЦ а не културнији ПИНК. Тамо је преостала једна емисија у којој се као сучељавају политички противници, по правилу два режимска функционера са једним опозиционим, а новинарка носи бубу у уху и добија сугестије која питања треба да постави. Сигуран сам да приватни власник који купи националну фреквенцију има обавезу да поштује минимум интереса грађана те нације да буду информисани.

Како тумачите политичку позадину отворених писама власника ТВ “Пинк“?

- Када Вучић кине, његови чауши одмах добију упалу плућа. Када он изговори једну тешку реч ,сви схвате да је време да се поваде мотке и да се туче по противнику. Вучић је сада очигледно у неком проблему, тај проблем се тиче и политике и финансијских интереса, али и сукоба унутар СНС, а његови медијски сарадници се такмиче ко ће да се покаже боље на том широком бојном пољу.

Ако би вам данас неко понудио опкладу и рекао: „Опустите се, нема дилеме да ће СНС поново да „развали“ на градским изборима, ко год да буде његов има ко да буде ваш кандидат“, шта бисте рекли?

- Он ће покушати да „развали“, потрошиће енормну количину новца, злоупотребиће све функције које постоје у држави, учиниће све да сачува власт у Београду. Али мислим да и даље постоји шанса да се победи. Дакле, да водимо овај разговор у јуну 2000., била би иста прича како ће Слоба да „развали“, па Слоба није развалио. Ствари се преокрећу преко ноћи. Победили смо их онда, победићемо их опет.

(Извор: НИН)

Повезане вести

Демократска странка

Проглашена листа: ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД под бројем 4

Београд, 17. јануара 2018.Градска изборна комисија прихватила је вечерас листу ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД - Демократска странка, Социјалдемократска странка, Нова странка...
ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

Београд, 17. јануара 2018.Коалиција окупљена око Демократске странке, коју чине Социјалдемократска странка, Нова странка и...
Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Београд, 16. јануара 2018.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је на ванредној конференцији за медије да је пуцањ у Оливера Ивановића пуцањ у мир....
Демократска странка

Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке (16.01.2018)

Београд, 16. јануар 2018.Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке у уторак, 16. јануара 2018....
Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...