ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Шутановац за Бету: Опозиција у две колоне које неће сарађивати са СНС

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 4. јула 2017.

Интервју Драгана Шутановца за Бету

Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је у интервјуу за агенцију Бета да ту странку на предстојећим локалним изборима у Београду првенствено занима сарадња са странкама које су подржале Сашу Јанковића на председничким изборима, али да је уверен да ће им се придружити још неке странке које деле исте вредности као ДС.

Шутановац истиче да је уверен да ће "права опозиција у Београду изаћи на две листе које неће сарађивати са СНС након ових избора".

"Остали су већ унапред најавили могућност сарадње са СНС и мислим да је очигледно да то није опозиција, већ нека врста тројанских коња који би требало да одузму гласове опозицији и омогуће садашњој градској власти да евентулано допуњена њима, настави да функционише. Оно што могу да кажем јесте да ДС сигурно неће сарађивати са СНС и да ће то бити основа нашег удруживања у основу демократске опозиције", оценио је председник ДС.

Говорећи о спекулацијама да би заједнички кандидат опозиције на изборима у Београду могао да буде некадашњи председник ДС и градоначелник Беграда Драган Ђилас, он је одговорио да "није видео да се Ђилас игде изјаснио ће се кандидовати, да нема никакав контакт с њим и да не зна који су његови планови".

Председник ДС је оценио да су мале шансе да уз локалне изборе у Београду буду расписани и ванредни парламентарни избори.

Председник Србије Александар "Вучић је свестан да ће избором Брнабић морати да понуди и нека решења и да учини максимум да направи квалитетнијим живот у Србији него што он то сада јесте. Мислим да би му била погрешна рачуница ако се определи да повеже те изборе, јер ће то бити прилика да га победимо и у Београду и у Србији", нагласио је председник ДС.

Он је оценио да је први утисак који оставља формирање Владе коју предводи Ана Брнабић да "сама чињеница да је у влади човек који је изузетно високи лобиста за руске интересе у Србији, Ненад Поповић, говори да Влада прави одређене заокрете у политици и да је састављена од људи који су искрени антиевропејци и неискрени европејци".

"Приметио сам да су поједини амбасадори похвалили избор Ане Брнабић на место премијера, али је чињеница да већина, укључујући ту и копремијера Ивицу Дачића, не дели вредности које заступа ЕУ и за које ми сматрамо да би требало да се спроведу у Србији. Дакле, ово је Влада која је окренута на две стране, разапета је између Истока и Запада и то распеће ће највише коштати грађане Србије", убеђен је први човек демократа.

Шутановац наводи и да је Србија добила дуалног премијера оличеног у две особе на једној функцији.

"Чак и у дану када је Ана Брнабић званично предложена, послате су поруке од председника Вучића, а затим и од потпредседнице СНС Зоране Михајловић да ће премијерка бити задужена само за економска питања, а за вођење политике Ивица Дачић. Добијамо дуалног премијера два у једном или један у два и они ће бити само извођачи радова који ће стизати са Андрићевог венца. Председник Републике нам је јасно рекао да ће кршити Устав, у којем пише шта је посао премијера који води политику владе и који представља владу, а очигледно је да тога у овој ситуацији неће бити", нагласио је он.

Дигитализација и савремене технологије су свакако важне за Србију и у савременом свету доприносе модернизацији, наводи лидер ДС, али додаје и да је "чињеница да премијерка Брнабић у експозеу није ниједну реченицу посветила животу обичног грађанина, животном стандарду најнижим платама у Европи, враћању пензија и плата, стању институција, поштовању закона и правној држави".

"Разочарала ме је реторика Ане Брнабић у парламенту, јер је то била реторика Александра Вучића. Она је на блед начин покушала да дезавуише и парламент и грађане тврдњама како су Влада и држава били на ивици банкрота и како се враћају стари дугови, а да није признала да су дугови повећани за скоро десет милијарди више за последњих пет година, да су повећани сви порези, уведене акцизе на струју и да је Србија земља у којој се ради за један долар на сат. У тој ситуацији, ставити нагласак на дигитализацију је потпуно неразумевање стања ствари на терену и неразумевања потреба грађана Србије", рекао је Шутановац.

Он је истакао да је ДС подржала Бриселски споразум у нади да ће он донети брзо решење проблема за све грађане Косова и Метохије, али да, "на жалост, пет година слушамо оптужбе и са једне и са друге стране у жељи да се тај споразум не имплементира".

"Потписали су га људи који сада разговарају у Бриселу а и један и други су кочничари тог споразума. Политика Владе у последњих пет година да 'ако сте део проблема, онда сте део решења' није добра. Подсетићу да смо пре више месеци на Косово послали осликани шинобус који је путовао девет сати до административне границе. Свих тих девет сати смо наводно имали велике тензије, а онда се појавио Вучић који је те тензије решио а направио проблем грађанима Србије који живе на Косову јер се тамо етаблирала јединица полиције РОСУ. Од њих не очекујем никакво решење, очекујем да и даље пливају на таласу националне политике која подиже тензије и мислим да не доносе добро својим грађанима", рекао је Шутановац.

Када је реч о најављеним разговорима о променема Устава на које је позвао председник Вучић, он је навео да је ДС прва поднела иницијативу измене дела Устава који се тиче правосуђа, да је то надстраначка тема коју треба одвојити од разговора о поштеним изборним условима.

"Највећи проблем у Србији је лош Устав захваљујући коме имамо потпуно зависну законодавну власт од извршне власти и која на жалост не доноси увек одлуке по законима, по праву и правди. Потреба за поштеним изборним условима којих нема од 2014. не бих директно стављао у везу са разговорима о промени Устава. Ту не би требало да правимо грешку коју смо већ једном направили", рекао је председник ДС и додао да би ти разговори требало да се воде на нивоу експерата који се баве уставним правом.

(Извор: Бета)

Повезане вести

Александар Црквењаков (фото архива)

Црквењаков: Дачићеви радикални потези које диктира Вучић су пуцањ у ногу Србији

Београд, 21. августа 2017.Александар Црквењаков, председник одбора за спољну политику Демократске странке, изјавио...
Председник ресорног Одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке, генерал у пензији Срето Малиновић

Малиновић: Грађанима је доста обмана и понижења од стране Вучићевог режима

Београд, 19. августа 2017.Интервју Срете Малиновића за komentarpress.net О кандидатима за градоначелника, колико сам...
Народни посланик Демократске странке Горан Јешић (Фото: Данас)

Јешић: Вучић не може бити градоначелник Београда

Београд, 19. августа 2017.Интервју Горана Јешића за Данас Не мислим да наша комуникација има било какве везе са одлуком Саше Јанковића око сарадње са Демократском...
Заменик председника Демократске странке Игор Салак (Фото архива)

Салак: Ружић је Дачићу оно што је Вулин Вучићу

Београд, 18. августа 2017.Заменик председника Демократске странке Игор Салак оштро је реаговао на квалификације Бранка Ружића који је опозицију назвао „петоколонашима“ и...
Председник ресорног Одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке, генерал у пензији Срето Малиновић

Срето Малиновић: Непријатно сам изненађен одлуком ПСГ

Београд, 17. августа 2017.Председник ресорног Одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке, генерал у пензији Срето Малиновић: ...