ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Време је за нову политику без непринципијелних коалиција

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото: www.alo.rs) Београд, 26. јуна 2017.

Интервју Драгана Шутановца за Ало

Драган Шутановац
, лидер демократа, у интервјуу за „Ало!” говорећи о предстојећим изборима у Београду истиче да је логично да опозиција иде у две колоне.

Он поручује да је Вук Јеремић, некадашњи функционер демократа, данас много ближи Дверима и додаје да га је изненадила кукњава Бошка Обрадовића након што је казао да Двери нису прихватљив коалициони партнер за ДС.

Предстоје нам избори у Београду, колико је реално уједињене опозиције?

- Мислим да се ствара заблуда о томе да евентуално јединствена листа свих опозиционих странака, покрета, појединаца и оних који желе да учествују у томе може да оствари више од 50 одсто. Морају да постоје јасна платформа, политика, идеја, визија и уз људе који то промовишу грађани ће гласати. Видим разне коментаре оних који немају проблем да предложе да неки који немају никакве везе са нашим ставовима уђу у ту колону. За нас није прихватљиво да будемо у коалицији са људима са којима немамо приближно сличне ставове.

Јасно сте рекли да за вас Двери нису прихватљив коалициони партнер.

- Изненађен сам начином на који је Бошко Обрадовић „закукао” у јавности. Фасцинантно ми је да помишља да може да прави коалицију са ДС-ом. Човек који се залаже да се женама онемогући да располажу својим телом, човек који Србију види у евроазијском простору, заглављен у 14. веку је помислио да може да буде наш предизборни коалициони партнер.

Да није можда Обрадовић то помислио зато што је бивши лидер ДС-а Бојан Пајтић позвао гласаче демократа да гласају за Двери и на тај начин се борио да ДСС и Двери уђу у парламент?

- Увек сам говорио да свака странка и свачији глас у изборном процесу морају подједнако да се поштују и да се онемогући било какво прекрајање изборне воље грађана, али сам и тада позвао бираче ДС-а да не послушају тадашњег председника ДС-а и да не гласају за Двери, већ да гласају за ДС. Мислим да је то био исправан став и резултати на изборима у ДС-у су то потврдили.

Да ли ваш став да Двери нису коалициони партнер за ДС може да подели опозицију у две колоне?

- Не знам зашто узимамо Двери као релевантан фактор, што не узмемо „Заветнике“, „Образ“… На последњим изборима, господин Обрадовић је од стране грађана добио минорну подршку за своју политику. Две опозиционе колоне су логичне. Сигуран сам да свако ко се бави изборном политичком математиком разуме да овде нема избора за градоначелника, овде су избори за листе и две колоне могу у коначном збиру да имају већи број мандата него да се удруже у једну која ће више људи одбити него што ће их привући. Верујем да у Србији морамо да отворимо нову страну политике на којој више неће бити места за неприродне и непринципијелне коалиције.

Ако Бошко није прихватљив, да ли је Драган Ђилас прихватљив?

- Са њим немам никакав контакт. Нисмо разговарали, не знам да ли уопште помишља да се кандидује и није ми тема у овом тренутку. Разговарам само са онима који желе да учествују на изборима и деле са нама вредности.

Са ким тренутно разговарате?

- Са Сашом Јанковићем, СДС-ом. Постоје и мање организације са којима одржавамо контакте, али немамо никакав договор.

Вук Јеремић најављује да ће формирати странку, да ли су могући разговори с њим?

- Мислим да је Јеремић у председничкој кампањи показао оно што ја говорим дуги низ година, а то је да је практично умерени десничар и да не припада корпусу бирачког тела које ДС негује. Желим му сву срећу, верујем да ће Бошко Обрадовић закукати уколико га Јеремић не буде узео у коалицију.

Хоћете да кажете да је Јеремић ближи Дверима него ДС-у?

- Са ставовима које је износио у току кампање за председника Србије дефинитивно јесте.

Плашите ли се да ће Јеремић отети гласове ДС-у?

- Ако будемо много радили и доносили добре одлуке, не треба да имамо било какву бојазан нити од Јеремића, нити од било кога ко би хтео самоиницијативно да се кандидује, јер се промене, и у Београду и у Србији, никада нису десиле без ДС-а. Тако ће бити и убудуће.

Када већ то тврдите, подсетићу вас да ДС није имао свог кандидата на председничким изборима. Да ли можете себи да дозволите да немате кандидата и на београдским изборима?

- За разлику од многих лидера и странака, немам проблем да сузбијем свој его и ускостраначке интересе и да зарад интереса грађана подржим оног кандидата који може да освоји већи број гласова. Тај кандидат мора да води политику која је блиска политици ДС-а.

Зашто ви нисте кандидат ДС-а за градоначелника Београда?

- У овом тренутнку не размишљам о тој позицији, посвећен сам јачању странке и дефинисању јасне политике. Видећемо кога ћемо предложити за градоначелника, а свакако желимо да предложимо целокупан тим.

Не мешам се Јанковићу у посао

На изборима за шефа државе сте подржали Сашу Јанковића, да ли сте се покајали због тога?

- Нисам. Жао ми је што нисмо искористили све капацитете и што нисмо на прецизнији начин дефинисали политику која би била ближа грађанима и добила ширу подршку.

Покрет који је Јанковић формирао се суочава са великим проблемима, доста људи га је напустило. Они тврде да тај покрет нема јасан циљ, да ли је вама јасан циљ Јанковићевог покрета?

- Са Јанковићем сам у изузетно добрим односима. Не мешам се у његову кадровску политику. То су сада изазови за њега, такве изазове имају сви председници странака и на њему је да их превазиђе.

Предлагао сам Гогу Матковић

Зашто за време власти ДС-а нисмо добили жену на месту председника Владе?

- Године 2008. сам као тадашњи потпредседник ДС-а предлагао жену за коју сматрам да је много квалификованија, по резултатима је вероватно била најбољи министар у влади др Зорана Ђинђића. Ради се о Гоги Матковић.

Жалосно је што је Дачић у Влади

Председник Србије Александар Вучић предложио је да нова премијерка буде Ана Брнабић, како то коментаришете?

- Мислим да је као министарка показала изузетно лоше резултате. Да подсетим, локалним самоуправама је захваљујући њеном предлогу закона одузето око осам милијарди динара. Она је полупремијерка и полурешење, јер Вучић не жели да направи грешку коју је направио Томислав Николић и да постави било кога из СНС-а ко би му сутра евентуално био претња и угрожавао га на позицији на којој тренутно јесте у странци.

Да ли би Ивица Дачић био боља опција од Ане Брнабић?

- Био би много гора опција од Ане и мислим да је жалосно што је Дачић члан Владе и сама чињеница да ће он бити полупремијер иде у прилог томе да председник Републике Србије не схвата у каквим проблемима се Србија налази и колико је тешка спољнополитичка ситуација за државу и друштво.

(Извор: Ало)

Повезане вести

Демократска странка

Проглашена листа: ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД под бројем 4

Београд, 17. јануара 2018.Градска изборна комисија прихватила је вечерас листу ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД - Демократска странка, Социјалдемократска странка, Нова странка...
ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

ДА ОСЛОБОДИМО БЕОГРАД: Предата листа Демократске странке, СДС, Нова, Зелени

Београд, 17. јануара 2018.Коалиција окупљена око Демократске странке, коју чине Социјалдемократска странка, Нова странка и...
Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Београд, 16. јануара 2018.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је на ванредној конференцији за медије да је пуцањ у Оливера Ивановића пуцањ у мир....
Демократска странка

Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке (16.01.2018)

Београд, 16. јануар 2018.Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке у уторак, 16. јануара 2018....
Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...