ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Шутановац за Време: Доста је подела, Србија је и шајкача и лаптоп

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 4. маја 2017.

Интервју Драгана Шутановца за "Време"

Александар Вучић води најорганизованију и најбруталнију политичку странку у 21. веку и њега не могу победити нити ће га срушити кућни савети, покрети, грађански протести, њега може срушити неко с политичком артикулацијом, озбиљном политичком инфраструктуром на територији како Београда тако и целе Србије

Заказани интервју за „Време“ Драган Шутановац је морао да помери за 45 минута због састанка са Мартином Котхаусем из немачког министарства спољних послова који се тог дана видео и с Небојшом Стефановићем, министром унутрашњих послова Србије и Јадранком Јоксимовић, министарком евроинтеграција Србије. Ово је за неколико дана други званичник Немачке са којим се видео председник ДС-а. Котхаус се занимао за изборе, реформе у Србији, владавину права а разговарали су и о случају Савамала. Шутановац каже да је човек практично све знао о бесправном рушењу под фантомкама у овом београдском насељу.

„Имам утисак да Немачка прати дешавања у Србији а ДС је увек био њихов партнер, то се једно време изгубило, ми радимо сада да се партнерско поверење и врати. Последњих 6 месеци био сам на више међународних састанака. Постао сам и члан председништва Партије европских социјалиста. Враћамо ДС тамо где је био, у међународне токове, успостављамо сарадњу која се у последњих пет година урушила. То је подједнако важно и за Србију и за ДС“, каже на почетку разговора за „Време“ Драган Шутановац. Од 2012. године први је председник демократа који је политички преживео један Вучићев изборни процес. Осим што се странка није поцепала и он остао председник, последња истраживања (Фактор плус) показују да је и рејтинг странке скочио од парламентарних избора 2016. и сад је 8,3 одсто. Логистичка подршка Саши Јанковићу на коју су се свесно ограничили на овим изборима делује као добар потез. Приче о кишобрану и ко је ту коме више помогао ДС Саши Јанковићу или Саша Јанковић ДС-у сад више и нису важне - Саша Јанковић је био на Главном одбору ДС-а у суботу и захвалио се демократама.

Паљење аутомобила члана ДС-а у Оџацима оценили сте као још једно застрашивање у низу, какви су ваши утисци после недељних избора (23. април) на локалу у Зајечару и четири општине Косјерић, Оџаци, Ковин и Врбас?

Није се много тога новог догађало. Опет џипови, затамњени аутомобили, појавили су се на изборни дан у општинама из којих нису; усавршили су врсту притиска па су дошли с привременим таблицама, дакле не можемо знати ко је власник џипова. Данас више не прете хапшењима и измишљеним процесима, данас су наши људи на локалу у егзистенцијалном страху од губитка посла. Ново је уништавање нечије имовине, запаљен је аутомобил нашем кандидату за одборника Мирославу Илићу коме су прво запалили предњу леву гуму па кад је он то угасио и извадио акумулатор и онемогућио да дође до варничења онда је запаљен задњи део ауто. Полиција је установила да је све то због плинске боце. Плин сам по себи не може да се запали ако нема варничења значи да је неко иницирао да се то деси. Брзина МУП-овог саопштења да се ауто запалио сам од себе иде у прилог томе да они нису ни желели да истражују шта се десило.

Власт је усавршила тактику да на самом бирачком месту не буде кршења изборног процеса. У Врбасу су организовали аутобусе за превоз чланова странке који треба да гласају што није недозвољено уколико знамо ко је платио аутобусе, чији су аутобуси, да ли постоје на рачуну кампање средства за ту врсту трошкова али ако се ради о аутобусима неког јавног предузећа или неког превозника који за то није добио новац поставља се питање што би то неко радио за било коју странку, што нас опет води ка нерегуларности.

Није суштина у регуларности изборног дана, ако је све пре тога било нерегуларно.

Горан Јешић је недавно у емисији „Зоомирање“ (Време) казао да су због неадекватне контроле у самом дану избора председнички избори покрадени?

На председничким изборима је очигледно постојао проблем у контроли. ДС је преузела обавезу да контролише део бирачких места наравно са локалним активистима „Апела 100“ што је онда створило конфузију, а нажалост у неким деловима Србије нисмо имали адекватну контролу и могућост за манипулацију је свакако постојала. Верујем да је тога било. Да ли је та манипулација била толика да допринесе да Вучић победи тешко је проценити. Кад странци чују да је фолклор у Србији да се на појединим бирачким местима појави један члан породице који гласа за све чланове породице њима је то потпуно невероватно а то се дешава на југу Србије и у Санџаку.

Постигли сте бољи резултат од СПС-а у Зајечару. По Фактору плус ви сте тренутно на 8.3 одсто а СПС на 9.1 одсто.

Бољи смо генерално од СПС-а. Та истраживања, објављена јуче, прекјуче показују да је СПС у паду и да има мање од једног процента предности у односу на нас, и очекујем да се у наредним месецима и то истопи и да ДС буде друга по снази странка у Србији.

Мислим да водимо и унутарстраначку политику и дебату на један потпуно други начин. Ја сам први председник странке који свог главног противкандидата у странци није скрајнуо. Напротив, предложио сам да буде шеф политичког савета, мислим на Зорана Лутовца, то није била пракса у прошлости. Потпуно нови дух смо унели у рад странке а то је резултурало и бољом мотивацијом споља. Одлуке које смо доносили у протеклом периоду укључујући одлуку да подржимо Сашу Јанковића као и активности које имамо у парламенту су допринеле да наша странка почне да враћа поверење међу грађанима које је губила од 2012. Имамо нова учлањивања, учланило се више високих официра, а сад пензионера, Војске Србије у ДС, а подсетићу вас да је и Ђинђић рушио Милошевића са два генерала.

Саша Јанковић је дошао на Главни одбор ДС-а и рекао да очекује стратешко партнерство са ДС-ом, шта то конкретно значи?

Мислим да је јако добро што се Саша Јанковић обратио члановима Главног одбора ДС-а јер је велики број људи ту радио кампању а да га никада нису ни видели. То су људи из целе Србије. С друге стране ДС има свој пут, залажемо се 27 година за исту политику и ја дубоко верујем да ће покрет који дефинише Саша Јанковић бити покрет истоветних циљева. Можда ће имати неко различито решење у односу на проблеме у којима се Србија налази али верујем да то можемо да учинимо заједно, у синергији, бољим. Интересантна је потреба једног дела јавности да посвађа Сашу Јанковића и мене, тј. његов покрет у настајању са ДС-ом. Али морам да кажем да ми имамо висок степен разумевања, и верујем да ћемо проблеме решавати уколико до њих дође.

Оно што је чињеница, ДС је пре избора подржао Сашу Јанковића. Подржали смо га због вредности које је заступао. Те вредности, ипак, треба да реализује политика. Покрет је нешто сасвим друго и покрет може да буде наш партнер али, како рекох, морамо да сачекамо да се дефинише политика тог покрета у односу на круцијално важна питања која се тичу будућности и грађана и Републике.

ДС дакле неће бити члан покрета? Јесте ли разговарали о начину на који ћете наступити на београдским изборима и следећим парламентарним кад их буде? Хоћете ли имати заједничког кандидата за градоначелника Београда?

ДС неће бити члан покрета. Разговарамо о београдским изборима који су први следећи и који могу бити важни као и 1996. за рушење тада Слободана Милошевића, данас Вучића. Нисмо у овом тренутку дошли до персоналног решења. Још не знамо хоћемо ли ићи са кандидатом за градоначелника као таквим или ћемо ићи са тимом који би требало да понуди решења за све проблеме у граду јер један човек није у стању све да реши. Али о томе ћемо се договарати. Важно је да мотивишемо активисте и волонтере све оне који верују да Београд може да постане бољи град, да има боље руководство, у коме се не руши без закона као у Савамали пре годину дана, град истих права и истих могућности за све. Понудићемо програм који ће се базирати на најбољим искуствима које је ДС спроводио у Београду у времену кад смо руководили градом и кад је Београд био град будућности а она нису само из области комуналне већ и социјалне политике.

Појавиле су се, однекуд, и гласине, да ће се Драган Ђилас вратити у политику, као кандидат групе грађана за градоначелника?


У овом тренутку, не размишљам ко ће све бити кандидат, верујем да ће бити велики број кандидата у грађанској опцији, чак и више него на председничким изборима. Наш посао је прво да стабилизујемо ДС, да се учврстимо у Београду, дефинишемо јасну политику и онда ћемо да разговарамо са свима.

Нисте разговарали са Драганом Ђиласом о томе?

Не, нисмо разговарали о томе. Искрено бих волео да имамо једну листу у Београду која би била листа за бољи Београд и која би подрзумевала учешће свих оних који нису задовљни начином на који СНС и СПС руководе градом.

Антисистемски дух протеста на улицама градова Србије је константа. Како сте ви схватили протесте?

Повући ћу паралелу с Америком. У САД су се догодили избори на којима је победио Трамп који је добио готово три милиона мање гласова. После су такође кренуле демонстрације предвођене многим јавним личностима у Америци. Упоредо се води дебата како да Демократска странка ојача и победи Трампа на следећим изборима. Они који су изашли на улицу против естаблишмента као таквог имају свест о томе да Трамп не може да се победи без учешћа америчке Демократске странке. Мислим да је иста ствар и у Србији. Демонстрације као такве смо подржали и поздравили. То је бунт против општег стања за које ми већ пет година говоримо да је јако лоше. Већина захтева који су изнети, идентични су захтевима ДС у парламенту. Штета што се та енергија није појавила пред изборе, мислим да бисмо тада имали референдумску атмосферу. Било би добро да је артикулишемо на београдским изборима и да је претворимо у политичку победу а не да буде само манифестација незадовољства.

Важно је нагласити да Александар Вучић води најорганизованију и најбруталнију политичку странку у 21. веку. Александра Вучића не могу победити нити ће га срушити кућни савети, локалне организације, грађански протести, њега може срушити неко с политичком артикулацијом, озбиљном политичком инфраструктуром на територији како града тако и целе Србије. И то је чињенично стање. Што пре то схватимо биће нам лакше да у ту борбу уђемо. Антиестаблишмент је потпуно природан за младе људе. Али без јасног заједничког циља, свесни или не, радићемо у корист своје штете, у корист Александра Вучића.

Захтеви Протеста су се временом проширили, од смена људи у РИК-у, РЕМ-у и РТС-у, до захтева за смену Вучића, радничка права, департизацију…

То је део списка свих неправди које су направљене грађанима Србије у протеклих пет година, а на којима је ДС инсистирао у парламенту. Морам да кажем да смо ми у Скупштини Србије били против оваквог Закона о раду, ако говоримо о радничким правима која сада захтевају демонстранти. Ми смо били жестоко против тог Закона чак и жешће од синдиката који треба да заступају раднике. А сад неки синдикални лидери замерају студентима што нису подржали синдикате кад се расправљало о Закону о раду. Кад говоримо о Маји Гојковић, пре три године сам у парламенту Србије расправљао о томе да ли је она достојна да води парламент, наш однос према њој је константа, није достојна. И што се РЕМ-а тиче, поднели смо парламенту иницијативу за смену чланова РЕМ-а. Кад је реч о лажним дипломама, тражити у 21. веку да се дипломе стичу поштеним радом и учењем а не плагирањем и куповином, само говори на којој се странпутици Србија налази.

Помињете Закон о раду против којег сте били у Скупштини. Али, политику „све инвеститорима а радницима пелене“ у Србији је почео ДС на челу с Борисом Тадићем. Вучић је само жестоко наставио ту политику. Врпцу чувене фабрике „Јура“, прослављене по опхођењу према радницима у Србији, пресекли су Борис Тадић и Млађан Динкић.

Можемо да анализирамо време до 2012. године кад су просечне плате и пензије биле више, кад су порези били нижи, када акциза на струју није постојала и кад су животни трошкови били нижи а животни стандард био бољи. Чињеница је да се ДС-у не заборавља ниједна грешка док све оно што је урађено добро, то је природно и нормално. ДС је наследио Србију којој је држава дуговала 18 пензија, 24 дечија додатка и остала социјална давања, 15 милијарди марака старе девизне штедње, Језду, Дафину, имала 300 милиона евра девизних резерви и 600 кг неких наркотика у банци, просечну плату 50 марака, ван УН, Савета Европе, под санкцијама... У међувремену девизне резерве су нарасле на 11 милијарди, плате су са тих 25 евра (50 марака) дошле на 380 евра у наше време, ПДВ је био 18 посто, данас је 20 посто, порез на добит 10 посто данас је 15 посто, порез на имовину је данас вишеструко већи него што је био. Ако анализирамо оно што је учињено од 2000. до 2012. сигурно ћемо наћи пропусте, ја од тога не бежим, али ми је жао што се све не ставља у прави контекст. При том, ја не водим ДС Бориса Тадића. Водим потпуно нову Демократску странку која има и нов однос према проблемима.

Ја сам и у време Бориса Тадића предлагао пореске реформе које су требале да послодавце онемогуће да третирају своје запослене као робове.

Србија у којој радник има један евро по сату није Србија какву хоће да гради ДС. И то јавно кажем и то не самозато што смо се вратили социјал-демократским принципима. Али, морам да кажем још нешто. Србија неће бити богата ако не буде богатих појединаца. Није спорно богатство појединаца ако се то богатство остварује услед равномерне расподеле у односу на учинак свих оних који учествују у стварању добити и додате вредности, што тренутно није случај. Због тога смо предложили измену пореског система у којем би се порез на добит фукционално везивао с просечном платом у компанији, па уколико је просечна плата у компанији минимална а власник има добит онда би плаћао већи порез на добит јер су ту добит остварили запослени а не само он. И обрнуто, што је већа плата запосленом, била би дата могућност да порез на добит буде нижи, дакле, уколико су запослени срећни, онда је срећан и газда, па је срећна и држава. А ситуација коју сте ви навели је потпуно обрнута. Нисам водио тај ресор у влади али могу делимично да имам разумевања за ту појаву јер јер је била у време између 2008. и 2012. када је била највећа светска економска криза још од тридесетих година прошлог века. Тада је довести инвеститора у Србију било много теже него данас. Помоћ инвеститорима је свакако разумљива али не тако да се инсталира робовласнички однос и да се запосленима деле пелене на четири сата.

На који начин је могуће да се изборите у парламенту за неке неопходне предуслове за следеће изборе?

Они који су на власти уколико су искрено посвећени европским интеграцијама подржаће уставне промене које ће ДС предложити врло брзо. По тим уставним променама правосуђе ће бити независно и о томе разговарам са свим званичницима који долазе у Србију. Шокирани су чињеницом да у Србији правосуђе зависи од законодавне и извршне власти. С друге стране, тешко је одговорити на то питање када, рецимо ДС предложи измене закона по којима се одузима оружје насилницима у породици а већина у парламенту тај предлог одбије. Даље, ДС предложи измену и допуну закона по којем крађа беба не застарева као кривично дело, а већина и то у парламенту опет одбије, као што одбије и предлог да се деци чији родитељи не раде омогући бесплатан превоз, уџбеници и ужина у школи и све то након самоубиства младића у Молу који се самоубио јер није имао новац за превоз до школе. Кад то скупштинска већина одбије онда се види да је то једна безосећајна власт према друштву, према грађанима ове земље. Многи предлози које смо имали у парламенту односили су се директно на грађане и побољшање квалитета живота. Нама је живот на првом месту. А владајућа коалиција је све одбијала. У таквим релацијама тешко је говорити о томе шта можемо у парламенту у ситуацији у којој смо на прошлим изборима добили мали број посланика. И у ситуацији у којој је председница парламента, Маја Гојковић, за чију је смену поднета иницијатива, демонстрирала директну зависност законодавне власти од одлуке премијера, прекинувши седницу парламента пред председничке изборе у координацији с премијером. То је потпуна негација парламентаризма. Она је рекла у парламенту да ће ту иницијативу ставити на дневни ред за следећу седницу, ја сам то чуо. Али они могу све. Могу то и да одбију. Било би важно да имамо расправу о томе, без обзира на исход гласања, било би важно да Србија чује ко је на челу парламента.

Кад је почињена изборна крађа 1996. године то је био директан повод за студентске демонстрације те године, али и за грађанске протесте које је предводила Коалиција Заједно. Ни тада студенти нису хтели да се мешају с политичарима па су шетали у подне, а грађани предвођени Коалицијом у три поподне. Биле су то целодневне променаде. Јесте ли са Сашом Јанковићем разговарали о могућности да организујете своје протесте налик митингу у предизборној кампањи?

Разговарамо о свему. Мислим да је то тешко изводљиво док трају ови протести. Мислим да би нас можда погрешно и разумели. Суштина је да се и тим људима на улици и онима који нису на улици, а незадовољни су и против су постојећег режима понуди јасна политичка алтернатива, не кроз политичке личности него кроз јасан политички програм промена. И ми управо на томе и радимо.

Казали сте после председничких избора да политика коју сте понудили није била довољно мотивишућа и да је то оно што можете себи да замерите. Будите конкретнији.

Ја сам у кампањи за председника ДС-а са својим тимом дефинисао да странка мора да се мења и да мора да прилагођава решења за проблеме у којима се грађани тренутно налазе. Програм странке постоји, није споран, али он је стратешки програм. Са Сашом Јанковићем смо понудили стратешка опредељења Србије која на дневно-политичком нивоу тешко комуницирају са грађанима: владавина права, правна држава, поштовање закона, независне институције, све то би требало да буде нешто природно, а грађани то тешко да разумеју у ситуацији у којој се човек обеси у Гоши зато што нема новац за карту да одведе дете у школу. Политичка понуда мора да допре, да буде јасна и последњем грађанина који се пита зашто му је фрижидер празан. Не разуме он ту правну државу, он отвори фрижидер и каже човече струја ми је прескупа а фрижидер празан. Ми нудимо решења како да се тај фрижидер напуни. С друге стране, направили смо грешку која се у нашем друштву повремено реактивира, о њој сам причао и на Главном одбору, а то је била потреба међу неким активистима да се раздвоје „грађани“ од „народа“. То у Србији каква јесте значи раздвајање Београда од остатка Србије. Човек из Љига, Бруса, или Косјерића, он се не осећа прозваним кад му кажете „грађанин“, он је „народ“ или „мештанин“. Нису такве поделе потекле ни од Саше Јанковића ни од ДС-а, то су били самоиницијативни потези по друштвеним мрежама.

И напад на „крезубу Србију“ је одатле потекао?

Да, то је тек потпуно неразумевање за оно шта је Србија данас, са најнижим стандардом у Европи. Србија је крезуба цела. Имали зубе, немали, крезуби смо. То је нешто што није било добро у кампањи. Као што су беспотребно дочекани на нож сви потписници Прогласа 650 за Вучића који је требало да буде контрапроглас Апелу 100. Да се разумемо, мислим да је срамотно да професори Универзитета потписују апел за Вучића а да су најближи сарадници Александра Вучића људи који су купили дипломе и плагирали докторате. Срамотно је да људи који предају на факултету заговарају куповину диплома, одобравају плагирање доктората, то су људи које плаћамо из својих џепова да школују нашу децу.

Али се исто тако питам због чега су нападнути на друштвеним мрежама један Милош Шобајић, или Циле Маринковић или Бранко Коцкица или Бобан Марјановић који су подржали Александра Вучића? Мислим да то није био добар начин, ту има људи који су успешни, који чак и не живе у Србији, не живе од Вучића, нити од помоћи коју им даје Влада и требало је покушати доћи до њих, сазнати зашто је то тако, придобити их, објаснити, а не вређати и нападати. Свачије је право да подржи кога жели. О томе треба размислити за неке будуће изборе, ником не држим лекције. Дакле, требало би размислити на који начин се обраћамо грађанима, народу, шајкачи и људима који немају зубе јер рецимо немају новца за протезу. Србија, какву је ја видим, је и шајкача и лаптоп. И зашто је за неке шајкача симбол примитивне Србије а шкотски килт је баш супер?

(Извор: Време)

Повезане вести

Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Београд, 16. јануара 2018.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је на ванредној конференцији за медије да је пуцањ у Оливера Ивановића пуцањ у мир....
Демократска странка

Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке (16.01.2018)

Београд, 16. јануар 2018.Локације и време прикупљања потписа за листу Демократске странке у уторак, 16. јануара 2018....
Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...
Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Успех је једино смена Вучићевог режима

Београд, 14. јануара 2018.Размишљамо о томе да листу назовемо “Листа против Александра Вучића” јер је крајње лицемерно кад Вучић каже да ми не волимо Београд - каже у интервјуу за “Блиц”...
Шутановац са пољопривредницима у Гроцкој: Три мере за оживљавање аграра у Београду

Шутановац са пољопривредницима у Гроцкој: Три мере за оживљавање аграра у Београду

Београд, 14. јануара 2018.Драган Шутановац, председник Демократске странке и кандидат за градоначелника...