ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Шутановац за Блиц: Ићи ћемо међу народ и понудити решења

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 30. априла 2017.

Интервју Драгана Шутановца за "Блиц"

Покрет Саше Јанковића прво треба да се формира, да дефинише јасну политику и да понуди решења за проблеме грађана па ћемо онда видети да ли смо конкуренти или можемо да правимо синергију - каже у интервјуу за “Блиц” председник ДС Драган Шутановац.

Након одлуке да на председничким изборима подржи Јанковића, Демократској странци је, тврди, скочио рејтинг.

- ДС од Нове године има пораст популарности, а одлука о подршци Јанковићу је учврстила наше бирачко тело. Следећи корак јесте да направимо шири захват и коначно достигнемо двоцифрени проценат.

Како се прави шири захват?

- Најједноставније могуће, треба ићи међу народ. Нису довољне друштвене мреже, чак ни медији. Пре неколико дана сам био у Аранђеловцу, па у Пећинцима и то је једини прави начин. Да се с људима разговара, да знају да знате за њихове проблеме и да им понудите неко решење.

Хоћете ли заједно са новим покретом изаћи на београдске изборе?

- Видећемо који је могући облик сарадње, али она нужно не значи да имамо једног кандидата за градоначелника.

Јасно вам је да ће ту листу неко морати да носи.

- О томе ћемо дебатовати. Подсетићу вас да је СНС на последњим изборима у граду победила тако што је понудила тим. Можемо да придобијемо гласове ако понудимо тим и позиције. Не мислим да постоји један човек који може самостално да води град.

Јесте ли чули коментаре да уколико не понудите кандидата за градоначелника, а нисте имали ни председничког кандидата, то онда значи да немате људе за кључна места?

- Да вас подсетим, 2000. године ДС је подржала Војислава Коштуницу, 1996. године Зоран Ђинђић није био кандидат за градоначелника него је након избора практично проглашен. Та врста размишљања ме не оптерећује.

Током председничке кампање ДС се није видела, хоће ли се то променити за београдске изборе?

- Договор је био да у кампањи за председника наша партиципација буде другачија. За градске изборе морамо да понудимо конкретну политику, од комуналне до социјалне и то ће морати да буде фронтално са свих страна, није довољно нудити правну државу, поштовање закона, институција, јер је то нешто што се подразумева.

Шта вам је следећи циљ?

- Смена актуелне власти у Београду била би сасвим довољна мера да кажемо да смо задовољни. Та власт, која руши град, која не разуме социјалне проблеме грађана, а прави музичку фонтану, није власт какву Београђани заслужују.

Јесте ли причали са Драганом Ђиласом о сарадњи на београдским изборима?

- Нисмо се дуго видели.

Ко ће бити нови премијер?

- Не бих да саветујем Вучића. Србија је пет година у некој тензији, чекању, некад унутар коалиције, некад унутар СНС, некад међу грађанима. Србија стоји у месту са притиском 200 са 100, то је начин функционисања Александра Вучића. До пре неку годину је пола Србије чекало кад ће бити ухапшено, а данас пола Србије чека да ли ће властодршци из СНС да их отпусте с посла.

Да ли мислите да ће са градским бити и парламентарни избори?

- Мислим да су тренутно мање шансе да следеће године буду и парламентарни избори. Одужиће се то док они на власти не процене да су им потребни. Следи нам врло важна ствар ако смо искрено посвећени ЕУ - Србија мора да мења Устав у делу који се тиче независног судства. Ако Вучић жели да буде проевропски политичар мораће да приступи томе и сад је питање када ће до тога доћи.

Зашто посланици ДС нису бојкотовали парламент?

- У први мах, била је прича да протестима не требају странке, да треба што пре да се закаже скупштина, да се тражи смена Маје Гојковић, смена РЕМ-а. Кад смо дошли у фазу да смо покренули ту инциијативу да имамо више од 32, 33 потписа за то, сад је питање што смо у парламенту. То је позорница на којој ми једино можемо да будемо под неким светлом и наш излазак из парламента не би мотивисао све опозиционе странке да изађу, а ми бисмо већ после 15 или 20 дана били прозвани зашто смо поднели иницијативу да Маја Гојковић буде смењена, а нема нас када се расправља на ту тему. Да не говорим да би рекли како посланици узимају плату, а не раде. Свако треба да ради свој посао. И у Америци су били протести, и никоме није пало на памет да каже ”хајде конгресмени и сенатори напустите конгрес и сенат зато што смо ми незадовољни тиме што је Трамп постао председник са 3 милиона мање гласова него Хилари”.

Ко организује протесте?

- Немам ту информацију. Имам симпатије за протесте који се одвијају, али начин на који се то ради није добар и то неће нашкодити Вучићу онако како бисмо сви желели. Мора се поставити јасан циљ, али и алгоритам доласка до њега.

Да ли за 1.мај роштиљате или га другачије обележавате?

- У земљи у којој радници раде за евро на сат, човек би на улицама очекивао више милиона људи. Али то наслеђе из времена комунизма у коме се 1. мај користи да би се заузела што боља позиција за роштиљање на Кошутњаку, показује да ништа нисмо разумели. Чињеница да имате синдикално организовање само у јавним предузећима, али не и у приватним компанијама иде у прилог томе да прича о правима радника у Србији још није пустила корен.

(Извор: Блиц)

Повезане вести

Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Шутановац: Пуцањ у Оливера Ивановића је пуцањ у мир

Београд, 16. јануара 2018.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је на ванредној конференцији за медије да је пуцањ у Оливера Ивановића пуцањ у мир....
Демократска странка

СДС подржао Шутановца: Наставља се уједињење опозиције

Београд, 15. јануара 2018.Социјалдемократска странка и њен председник Борис Тадић подржали су данас кандидатуру Драгана Шутановца за градоначелника Београда,...
Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Успех је једино смена Вучићевог режима

Београд, 14. јануара 2018.Размишљамо о томе да листу назовемо “Листа против Александра Вучића” јер је крајње лицемерно кад Вучић каже да ми не волимо Београд - каже у интервјуу за “Блиц”...
Шутановац са пољопривредницима у Гроцкој: Три мере за оживљавање аграра у Београду

Шутановац са пољопривредницима у Гроцкој: Три мере за оживљавање аграра у Београду

Београд, 14. јануара 2018.Драган Шутановац, председник Демократске странке и кандидат за градоначелника...
Шутановац: Метро који би почео од Макишког поља је потпуни промашај

Шутановац: Метро који би почео од Макишког поља је потпуни промашај

Београд, 13. јануара 2018.Председник Демократске странке и кандидат за градоначелника Београда Драган Шутановац је заједно са првом на...