ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Три гласа за Вучића - прасе за Ускрс

- A +
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива) Вршац, 14. априла 2017.

Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас"

Александар Вучић рече да је његова победа на изборима за председника Србије „чиста као суза“. Та чистоћа је толико убедљива да је не могу помутити ни банатски прасићи нуђени људима у замену за три гласа Вучићу. Наиме, мештани Уљме, они који гласају на бирачком месту бр. 48, морали су по други пут на изборе, јер су претходни резултати гласања поништени због једног гласачког листића вишка пронађеног у кутији.

Руководство вршачког СНС-а мудро је закључило да ће излазност овог пута бити мала, јер се гласа радним даном, а и време је када има пуно посла на банатској равници, па ће велики број Уљмана бити на радним местима и на њивама уместо на бирачком месту бр. 48. Зато је порасла цена сеоској сиротињи и примаоцима социјалне помоћи. Осим стандардних метода које су активисти СНС-а до сада примењивали приликом мотивације најсиромашнијих слојева становништва да гласају за Вучића (претњи да ће им бити одузете пензије, да ће им бити ускраћено право на социјалну помоћ, застрашивање мајки да ће им укинути дечји додатак, традиционалне куповине гласова за хиљаду динара или за паклицу цигарета), овог пута били су приморани да своју трговину обогате неком атрактивнијом понудом. Спас је дошао у виду прасића које на својој фарми узгаја контроверзни локални функционер, а од скора и перјаница вршачког СНС-а. Понуда је била више него примамљива: она породица која обезбеди бар три сигурна гласа за Вучића може да рачуна на прасе за Ускрс. С обзиром на то да сеоска сиротиња ретко има прилику да види месо у свом тањиру, не чуди податак да је око 40 заинтересованих гласача за једење прасетине желело и два пута да гласа за Вучића. Међутим, у томе их је омела УВ лампа која је показала сјај издајничког спреја. Није помогла ни кукњава да је траг спреја на прстима остао од прошлог гласања због непрања руку. Једоставно, Вучићева победа морала је бити чиста као суза.

Донацији прасића Вучићевој кампањи, обрадовао се и сам власник фарме, већ споменути новокомпоновани СНС функционер и један од многобројних прелетача из вршачке скупштине. Ово је за њега била одлична прилика да додатно опере и угланца своју спорну биографију и да се наметне као неизоставни члан СНС дружине. Наиме, баш тај узгајивач свиња, са импозантном чиновничком каријером оствареном у протеклих двадесет година (начелник полиције у Вршцу, директор СПЦ Миленијум, председник општине, покрајински посланик, државни секретар у Министарству за инфраструктуру, у два мандата председник Скупштине општине Вршац...), баш он је прошле године од стране СНС-а означен као један од највећих локалних тајкуна и пљачкаша градског буџета против којих ће се напредњаци брже, јаче и боље борити онда када буду имали апсолутну власт. Једно од питања које је прошле године уочи локалних и паралментарних избора веома копкало тадашње руководство вршачког СНС-а јесте баш та фарма свиња: одакле једном државном чиновнику, који читав живот ради за беду државну плату, 9 милиона евра да уложи у изградњу фарме? То питање је толико опседало напредњаке да су се веома детаљно и страствено у својим медијима бавили анализом лика, дела и имовинске карте поменутог узгајивача свиња и прасића. И таман кад је СНС коначно освојио апсолутну власт у општини Вршац и само што није кренуо у дуго најављиван обрачун са локалним тајкунима, кад оно - не остаде никог за обрачунавање. Сви прелетеше у СНС и постадоше донатори странке.

Будимо праведни и признајмо да ови председнички избори имају и своју позитивну страну. Вишемесечна кампања „од врата до врата“ у којој су СНС активисти са бирачким списковима у рукама бар три пута обишли свако домаћинство у Србији тренутно представља најажурнији државни документ. То је драгоцена база података о политичким ставовима грађана на којој Вучићу може да позавиди и сам Ким Џонг Ун, а да не говоримо о Ердогану или Орбану. Корист од ових података је вишеструка: на пример, РИК уколико жели, може на основу ове страначке документације одмах да утврди колико има мртвих са правом гласа. Нико то боље не зна од Изборног штаба СНС-а.

Такође, овим СНС списковима сигурних тј. капиларних гласова, радују се и држава и невладин сектор који се бави ромском популацијом. Наиме, коначно смо добили најпрецизнији могући попис ромског становништва у Србији. Многи Роми и Ромкиње су захваљујући овим изборима добили личну карту и по први пут искористили своје право гласа. А богами, то гласање и наплатили.

Већ неколико дана на улицама Србије протестује више од стотину хиљада незадовољних грађана. Како њих мотивисати да следећи пут у још већем броју изађу на изборе и гласају? Али, о томе нека мисле опозиционе странке. Нека пронађу прасиће за своје гласаче.

СНС сада иде на заслужен одмор и да ужива у победи чистој као суза.

Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини града Вршца

(Извор: Данас)

Повезане вести

Демократска странка

Пресуда Оливеру Дулићу је хајком донета, на суду је било само да је објави

Београд, 12. јула 2017. Пресуда која је донета бившем министру, председнику Народне скупштине Републике Србије и...
Потпредседница Демократске странке Тамара Трипић (Фото архива)

Трипић: Изгледна победа над Вучићевим режимом

Београд, 7. јула 2017. Интервју Тамаре Трипић за Данас Потпредседница Демократске странке говори за Данас о власти и београдским изборима Фама око кандидата за...
Демократска странка

Смедеревска Паланка у ванредном стању: СНС нема ни легитимитет ни већину

Смедеревска Паланка, 6. јула 2017.Режим Александра Вучића наставља да показује своје право лице. Локалне фракције СНС, удружене са...
Проф. др Балша Кашћелан, председник Одбора за правосуђе Демократске странке

Дискриминација ванбрачних партнера у наследном праву

Београд, 5. јула 2017.Ауторски текст Балше Кашћелана за Данас Устав Србије је изједначио ванбрачну заједницу са брачном и тиме отворио пут њеном даљем...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац за Бету: Опозиција у две колоне које неће сарађивати са СНС

Београд, 4. јула 2017.Интервју Драгана Шутановца за Бету Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је у...