ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Лечић: ДС је лидер промена

- A +
Бранислав Лечић, потпредседник Демократске странке (Фото: Данас) Београд, 9. априла 2017.

Интервју Бранислава Лечића за "Данас"

Прослављени глумац и учесник бројних демонстрација о протестима младих широм Србије

Вучић и његова "врхушка" инструментализују демократију. Опозиционе странке треба да усмере енергију младих

Ја сам се, наравно, придружио протестима које су покренули млади у Србији. Сматрам да је веома важно што су млади били у стању да испоље своју енергију јер је то доказ да ова земља, ма колико поједини тврдили супротно, није демократска.

Чим млади, као и други људи у Србији, имају потребу да еминирају такву енергију и јавно испоље своје незадовољство, значи да то не могу да учине кроз институције демократског система, да те институције не функционишу, каже у разговору за Данас Бранислав Лечић, прослављени глумац и активни учесник бројних демонстрација које су организоване у протекле две и по деценије у Србији.

Коментаришући изјаву премијера Александра Вучића да су протести "прави знак демократије", наш саговорник каже да је то "веома важно место које објашњава однос актуелне власти према демократији", као и да Вучић "само инструментализује демократију".

- Он је, онако успут, рекао: "Шта би било да ја позовем оне моје на улицу". Добро знамо шта је под тиме подразумевао. Вучић сматра: "Избори су завршени, ја сам победио, и шта би се догодило да ја позовем своје присталице на улицу". Дакле, он само инструментализује демократију, ту нема истинске демократије, нема праведног односа према људима, већ само постоје манипулације. Вучић је прибегао манипулацији и током минуле кампање. Тотална манипулација огледа се у томе што је максимално искористио премијерску функцију као позицију с које је освојио председнички мандат. То подразумева и да је загосподарио малтене свим медијима, нарочито телевизијом, да је онемогућио својим противкандидатима да имају ТВ наступе, ако изузмемо плаћене термине. Ни у једном емисији која је политичка важна нисмо могли да чујемо поруке, ставове кандидата о томе шта би они радили када би били изабрани. Врло добро знате да су млади ти који у највећој мери користе мобилне телефоне и друштвене мреже, па не чуди што су управо они изашли на улице у знак протеста, истиче Лечић.

Бранислав Лечић, такође, сматра да Вучић и његова "врхушка" уопште не уважавају демократију, као и да се, по Вучићу, "народом" могу назвати само чланови СНС и бирачи те странке, "док остали, ето, могу да демонстрирају зато што је неко изманипулисао њима".

- За Вучића протести нису израз незадовољства условима које је управо он прописао и начина на који се понашао током кампање, већ је то судар два елемента, "оних мојих" и оних, којима, према Вучићевом мишљењу, "манипулишу друге странке". Управо се рађа исти онај тренутак који је направио Слободан Милошевић када се поставио у односу на збивања на Теразијској чесми 1991. године, одакле сам се, као што знате, и сам обраћао демонстрантима. Сада се осећа потреба за новом Теразијском чесмом, као парламентом, "народном скупштином" на којој би се ови млади људи могли "озвучити", да се чује шта они мисле. У њима се крије отпор, али то није довољно, они морају да говоре. Тврдњама да су то "Соросеви људи", или "људи са Запада" или "људи са Истока", Вучић шаље поруку да не постоји политичко биће у Србији, већ да постоји утицај на "пуку масу", на "стадо оваца које се зове народ". Он сматра људи у Србији политички функционишу само ако су "заведени". Ја на такве тврдње не пристајем, никада нећу пристати. То није љубав према мом народу, није разумевање интереса житеља Србије, већ манипулација коју спроводе Вучић и ова власт, наглашава он.

Лечић истиче да "према Вучићевом мишљењу, било какав бунт потиче од манипулације, а ту манипулацију, сматра Вучић, спроводи или његова врхушка или опозиција, или неко на Западу, или неко на Истоку, не постоји аутентично биће које промишља, не постоји лични однос према политици унутар система у Србији".

- Вучићево гледиште није исправно. Протести су праведан пут, који показује да су се млади дигли, да су показали да су незадовољни, показали да се буне јер воле своју земљу, зато што желе да овде остану, а не да оду. Како да млади остану ако им ова власт говори да су "олоши, страни плаћеници", да им је дозвољено да шетају јер је ово "врхунац демократије"... Млади показују да желе да се ствари мењају набоље, да желе да учествују у политичком животу Србије, да буду део система, а не да се њима манипулише, поручује Лечић.

Одговарајући на питање опажа ли сличну енергију у младима који данас протестују са енергијом која се осећала током протеста против Милошевићевог режима одржаних 1990-их или 2000. године, наш саговорник наводи да је "енергија присутна и расте".

- Сигуран сам да ће бити све већа и већа, али да се не лажемо, она не може да успе само без усмерења, мора да има свој разлог. Дакле, млади још нису успели да таргетирају, да усмере своје незадовољство, зато неки мисле да је то само пражњење, а у ствари је пуњење енергијом. Опозиционе странке морају да усмере ту енергију младости, да им омогуће структуру, како би се овај Вучићев систем оборио. Другачије неће моћи. Вучић напредује ка тоталитаризму, он је и на председничким изборима добио крила, што ће покушати да искористи да оде и даље, а ми га морамо спречити у таквој намери, сматра Лечић.

Упитан какав однос Демократска странка, чији је потпредседник, треба да има према будућем покрету Саше Јанковића, Бранислав Лечић каже да то треба да буде "апсолутно савезнички однос у свему".

- На крају крајева, ДС је изабрала да подржи Јанковића, и то не само на позив грађана, већ је и раније препознала његове вредности. ДС је нова странка, стари кадрови више нису ту, они су или код Вука Јеремића, или код Бориса Тадића, или код Александра Вучића... Ово је препорођена странка која се вратила својим изворним принципима, које смо поставили Зоран Ђинђић и ми. Нећемо стати у намери да реформишемо друштво, да учинимо све оно што нисмо успели досад, са свим крстовима које носимо на леђима, као странка која је била нападана и оптуживана за много штошта, али смо доказали својим политичким потезима да смо спремни да направимо промену, што ћемо и урадити, напомиње он.

Лечић прецизира да је у ДС ушао када је схватио да је та странка у опозицији, да је "поражена, анатемисана, ушао сам да је дижем и управо то и радим, и наставићу да то чиним".

- ДС је партија која у себи има снагу да буде лидер промене, што ћу и показати својим политичким радом. ДС је лидер промене и помоћи ће и Јанковићу и његовом покрету, као и свим осталима странкама и појединцима који су спремни да мењају систем набоље, како бисмо оборили ову препреку која нас води у потпуни тоталитаризам, закључује Бранислав Лечић.

Порука интелектуалцима

Лечић сматра да интелектуалци и "грађани од имена и презимена" не могу да препусте своју и судбину своје деце другим људима, већ треба да активно учествују у променама. "Без политичког ангажовања и политичке партије, свака се енергија расипа и нема успеха. Дакле, треба артикулисати енергију унутар система који нуди политичка партија. Ја бих исто био представник грађанског покрета да је то решење. Моје искуство и решеност да о мојој судбини и судбини моје деце не одлучују лопови, криминалци и слични, показују да је за демократске промене потребно и страначко деловање", истиче саговорник Данаса.

(Извор: Данас)

Повезане вести

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Драган Шутановац: ДС зна да води Београд

Београд, 10. децембра 2017.Председник Демократске странке говори за Данас о политичкој сцени, опозицији и власти "Размишљамо о томе да кампања, ако будем кандидат, крене са тог пашњака....
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Шамари политичког комесара

Вршац, 1. децембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Трагом посланичког питања да је координатор напредњака "лупао" по Вршцу Пре недељу дана Мариника Тепић, посланица Нове странке, у делу седнице...
Татјана Манојловић (Фото: Данас, архива)

Жене у транзицији

Београд, 24. новембра 2017.Ауторски текст Татјане Манојловић за Данас * Чак 70 одсто најсиромашнијих људи на планети су жене Форум жена Демократске странке апелује на хитност у поступку усвајања Закона о родној равноправности,...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Зарђала кашика у Европи

Крушевац, 23. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Кад неко после година ревносног ношења Шешељевог шињела схвати да је тај комад гардеробе демоде, па хватајући корак са светским модним...
Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива)

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Крушевац, 20. новембра 2017.Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним...