ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Замислите ово у Немачкој

- A +
Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива) Нови Сад, 30. марта 2017.

Ауторски текст Мирослава Васина за "Данас"

Највећи непријатељ демократије још од античке Грчке, јесте лажна демократија. Демократски процеси подразумевају културу дијалога, сучељавање и конфронтирање различитих мишљења и ставова, једнаке услове за све учеснике у дебатама и изборима, слободу изражавања и међусобно уважавање такмаца у изборним процесима. Да ли је процес бирања председника Републике Србије, коме присуствујемо, демократски или лажно демократски процес? Без икакве сумње, ово друго.

Први основни услов за слободне изборе је постојање демократске атмосфере у држави. Није тешко закључити да она не постоји у друштву нетолеранције, лажних вредности, партократије, култа личности и Скупштине која подсећа на сеоску пијацу. Други услов који је потребно испунити да би се могло рећи да је председник Републике изабран на демократски начин је да сви кандидати имају равноправне услове у кампањи. Да ли је то тако? Апсолутно, не.

Неједнакост између једног кандидата свих осталих је толико очигледна да то већ прелази гротеску и у зону шаљивости. Можда некоме вицеви који круже Србијом о начину на који се бира њен председник делују духовито, али су последице оваквог поступка више него опасне. Првенствено због тога што наша деца и млади нараштаји све ово посматрају и што се код њих ствара искривљена слика о демократији. Последице су драстичне, млад човек ће, или стећи криву слику о демократским процесима или ће му се она трајно огадити.

Да ли се већ сада може рећи да ће председник Републике Србије бити изабран на недемократски начин? Наравно.

Један од кандидата, наравно, владајуће коалиције, одлучио је да кампања траје само месец дана јер то њему одговара. Дао је обавезујући савет мировању рада Скупштине да му не би наудила скупштинска препуцавања. Присутан је на медијима десет пута више него сви остали кандидати заједно. Његовом вољом дуели председничких кандидата, који представљају део избора председника свих држава свету, проглашени су непотребним. Он је у исто време и премијер и кандидат за председника. У улози премијера отвара фабрике, посећује стране државнике, Ангелу Меркел и Путина, на пример. У улози председничког кандидата држи митинге, уз хиљаде људи доведених аутобусима из целе Србије и армије запослених из јавног сектора којима је присуство митинзима најважнији радни задатак.

У сваком моменту, користећи неограничен простор у медијима, спреман је да прича о огромном новцу који користе други кандидати, иако је цела Србија преплављена само његовим билбордима, иако се на ТВ станицама врте само његови спотови. И много је још тога... Замислите да се ово дешава у Немачкој или Француској, нпр.

Нажалост, нисмо положили испит из демократије. Ни они који је тренутно "спроводе", ни ми који то посматрамо уз згражавање. Ко је више крив, није ни битно. Трагична је само једна чињеница: председник Републике Србије, ма ко то био, биће изабран после изборног процеса коме није било ни Д од демократичности. Ако након избора заборавимо како су они изгледали, нисмо ни заслужили боље.

Мирослав Васин, председник Покрајинског одбора ДС за Војводину

(Извор: Данас)

Повезане вести

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Драган Шутановац: ДС зна да води Београд

Београд, 10. децембра 2017.Председник Демократске странке говори за Данас о политичкој сцени, опозицији и власти "Размишљамо о томе да кампања, ако будем кандидат, крене са тог пашњака....
Александра Јерков (Фото архива)

Јерков тражи формирање Анкетног одбора о АТП Војводина

Београд, 6. децембра 2017.Александра Јерков, посланица Демократске странке предложила је на седници Скупштине Србије да се дневни ред допуни образовањем...
Шутановац: И Вучић је свестан да само ми можемо да га победимо

Шутановац: И Вучић је свестан да само ми можемо да га победимо

Шабац, 2. децембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац на главном одбору странке, који се одржава у Шапцу, рекао је да је...
Шутановац: Немамо намеру да учествујемо у било каквом обрачуну унутар опозиције

Шутановац: Немамо намеру да учествујемо у било каквом обрачуну унутар опозиције

Београд, 30. новембра 2017.Једино странке могу да организују опозицију и промене власт, изјавио је лидер ДС Драган...
Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива)

ДС: Обуставити приватизацију Луке Нови Сад

Нови Сад, 18. новембра 2017.Лука Нови Сад има промет од преко милион тона робе годишње, статус луке од посебног европског значаја, представља бренд Новог Сада и значајну развојну шансу....