ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Србија ће гласати за промене јер се тешко живи

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Пожаревац, 17. фебруара 2017.

Председник Демократске странке за "Данас" о политичкој ситуацији

Један од гостију на прослави сеоске славе Свети Трифун у Кличевцу био је и председник Демократске странке Драган Шутановац, који је радо пристао да за "Данас" одговори на неколико питања о председничким изборима и политичкој ситуацији.

Шта очекујете на предстојећим председничким изборима?

- Очекујем да у другом кругу буду Саша Јанковић и Александар Вучић. Убеђен сам да ће Србија гласати за промене, јер се веома тешко живи. Промене су неопходне свуда, потребне су свим људима који се сећају да се пре само пет година живело боље, да стандард није био овако низак, биле су веће плате и пензије, нису били оволики порези, нити акцизе на струју.

ДС је подржала Сашу Јанковића за председничког кандидата, а не бившег министра спољних послова и некадашњег члана ДС-а Вука Јеремића. Зашто?

- Демократска странка водила се онима због којих постоји већ 27 година и руководила се оним вредностима на којима је и настала. Саша Јанковић је оличење тих вредности и сигуран сам да ће победити. Као заштитник грађана максимално је радио у корист грађана, а као председник радиће на заштити државе.

Сматра се да ће кандидатура Јеремића допринети мањем броју гласова за Сашу Јанковића.

- Не размишљамо о резултатима Јеремића, једини наш противкандидат је Александар Вучић, други нам нису мета, нити тема. Верујем да ће за Јанковића гласати сви они који нису задовољни тренутним стањем у земљи, а то је већина грађана.

Хоће ли медији равноправно представљати кандидате опозиције?

- Тога нема у медијима већ пет година, јер владају цензура и аутоцензура. То се сад нарочито види кад је бивша супруга Синише Малог, градоначелника Београда, саопштила како јој је он рекао да је учествовао у рушењу у Савамали, а то уопште нису пренели такозвани велики медији. Јасно је да у Србији влада ванредно стање кад су медији у питању.

Да ли прогнозирате крађу гласова?

- Поразно је да се у другој деценији 21. века размишља да је могуће прекрајање гласова. ДС ће учинити све да до тога не дође и спречићемо сваки такав покушај, јер ћемо обезбедити велики број контролора на сваком бирачком месту.

Шта замерате актуелној власти и да ли мислите да је ЕУ блага према њој?

- ЕУ заиста има неки благонаклон став према њој, али недавни извештај Дејвида Мекалистера у Европском парламенту показао је да су они свесни свих мана ове власти. Европска унија је једини прави пут у бољи живот и ДС је у потпуности посвећена том путу. А о томе шта замерам садашњој власти, списак је заиста дуг. Свакодневно урушавају државу и сваки сегмент друштва. Уништавају стандард грађана, па ни они који имају посао не могу да преживе од првог до првог.

Да ли мислите да ће бити расписани и парламентарни избори?

- Лично мислим да све зависи од договора унутар СНС, односно договора на релацији Вучић – Николић. Ја их прижељкујем, јер је ДС спремна за њих, али мислим да их неће бити.

Како коментаришете долазак Богољуба Карића и његов политички ангажман?

- Не бих на било који начин коментарисао Богољуба Карића, јер је он неважан.

Време да обојица оду

Како видите кандидатуру Томислава Николића?

- Двојац Вучић – Николић који већ пет година урушава животни стандард грађана и капацитете правне државе данас се дели због политичког плена и утицаја, а не због интереса грађана или државе. Подједнако лоши окупирали су државу и време је да обојица оду. Грађане Србије не интересује њихова бракоразводна парница већ пре свега излазак из кризе у коју су их Вучић и Николић гурнули. Зато захтевамо расписивање и парламентарних избора како парламент не би био пијаца у којој се тргује посланицима. Грађани знају да им је потребна држава, а не дружина и зато ће управо једини кандидат који то гарантује Саша Јанковић и победити на предстојећим изборима.

(Извор: Данас; аутор: М. Вељковић)

Повезане вести

Демократска странка

ДС једногласно: На изборе са својим кандидатом

Београд, 18. октобра 2017.Председништво Демократске странке на заједничкој седници са посланичким клубом донело је једногласну одлуку да Демократска странка на предстојећим...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Суђење Павлу и Гаврилу је прогон

Београд, 17. октобра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је на скупу подршке студентима Павлу Терзићу и Гаврилу Вучетићу, да је дошао „и као родитељ и као...
Демократска странка

Демократска странка подржала Оливера Ивановића на локалним изборима на Косову и Метохији

Београд, 16. октобра 2017.Председништво Демократске странке донело је једногласну одлуку да на...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Милиони динара за мржњу

Вршац, 16. октобра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Опозиционе политичарке поново на удару локалне власти у Вршцу због политичког деловања Уколико сте жена која живи у малој средини и имате своју...
Шутановац и Папандреу: Настављамо заједничку борбу

Шутановац и Папандреу: Настављамо заједничку борбу

Београд, 12. октобра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац састао се данас са председником Социјалистичке интернационале и некадашњим премијером...