ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Ко се боји "манекенке"?

- A +
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива) Вршац, 25. јануара 2017.

Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас"

Нисам манекенка, већ библиотекарка, али то није важно, питање је исто: Где сам погрешила?

Да ли сам погрешила што сам због љубави из Сремске Митровице дошла у Вршац и што сам већ 18 година у срећном браку и што сам родила једног Вршчанина, који иде у вршачку школу, што имам кућу у Вршцу и што уредно уплаћујем све порезе и дажбине у вршачки буџет? Да ли сам погрешила што ћу једног дана вероватно бити и сахрањена на вршачком гробљу, јер сам овај град по слободној вољи изабрала да у њему живим и умрем?

Да ли сам погрешила што је мој супруг инжењер за телекомуникације и што већ 18 година часно, поштено и стручно ради у Ваздухопловној академији у Вршцу?

Да ли сам погрешила што сам дипломирала на Вишој школи за спортске тренере у Београду - смер кошарка, и као један од најбољих студената (просечна оцена 9,87) прихватила позив КК Хемофарма и почела да радим са најмлађим вршачким кошаркашицама давне 1999?

Да ли сам погрешила када сам се као дипломирана филолошкиња светске књижевности са просечном оценом 9,35 запослила у Градској библиотеци у Вршцу и што тренутно радим на докторској дисертацији "Историја читаоница и библиотека Јужнобанатског округа до 1944"?

Да ли сам погрешила када сам се учланила у Демократску странку у жељи да допринесем бољем животу свих Вршчанки и Вршчана, и што тврдоглаво остајем члан ДС без обзира што су је "сви паметни напустили" како то они кажу?

Да ли сам погрешила што сам одбила највише функције у Скупштини Града Вршца које су ми нудили само да будем "њихова"?

Да ли сам погрешила што сам летос за скупштинском говорницом питала поједине одборнике да ли их је "бар мало срамота што су прелетачи"?

Да ли сам погрешила што сам такође за скупштинском говорницом питала "Ко је тај Маловић?" Пошто одговор нисам добила до дан-данас, то исто питање поновила сам на свом фејсбук профилу негодујући због очигледне злоупотребе локалних медија који се финансирају из буџета Града Вршца у чисто страначке пропагандне сврхе. Дотични локални електронски медиј нас је информисао, преносим вест у целини: "Бранко Маловић, координатор Српске напредне странке за јужни Банат од данас је задужен и за Подунавски округ". И то је све, читава вест је стала у једну једину реченицу. Ми обични грађани о извесном Маловићу знамо само да је "координатор СНС-а за јужни Банат". Запитала сам се има ли тај човек још неки атрибут којим га новинари могу описати и тако нама обичним грађанима приближити његов лик и дело с обзиром на то да се за све што је од јавног интереса у јужном Банату искључиво он пита? Како да не упитам које су му квалификације? Шта има завршено од школе? Какво радно искуство има? Где је до сада радио и чиме се бави? Од чега живи? Поседује ли неке посебне вештине које ће унапредити животе грађана јужног Баната, а од скоро и житеља Подунавског округа? И шта то уопште значи "координатор"? Чиме он координира? Људским душама? Животом? Смрћу? Страхом? Парама? Радним местима?

На сва ова питања Српска напредна странка је узвратила школским примером медијског линча и организованог насиља на друштвеним мрежама. Уместо да ми коначно одговоре на питање: Ко је Маловић и чиме се бави тај човек?, они су грађане Вршца упознали са мојим приватним животом исцртавајући мету на леђима мене и мог супруга. Измислили су вест да смо веома богата породица и мој живот оценили као "живот из бајке", притом ме називајући "манекенком која мења шарене тоалете" и оцењујући да сам мање вредна јер нисам рођена Вршчанка. Изнели су низ неистина, на које сам покушала да одговорим у уводном делу овог отвореног писма. Наравно, да о координатору Маловићу није било ни речи.

Но, то напредној вршачкој власти није било довољно. Уследили су најпрљавији коментари препуни мржње који су се сручили на фејсбук страницу локалног електронског портала и мог личног фејсбук профила. Мој лик и дело су коментарисали људи који ме уопште не познају. Администратор дотичног електронског медија је очигледно био задовољан. Чланак о одборници Ракић је био убедљиво најпопуларнији. Више се коментарисао бајковити живот лажне Вршчанке него неке друге теме које јесу од јавног интереса.

Из свега овог наведеног је очигледно да сам негде погрешила. Јер и даље нисам њихова.

Као што рекох, ја сам библиотекарка, нисам манекенка. Никако не бих желела да увредим манекенке, али ја се просто не уклапам у стандард 90-60-90.

Да сам рођена у Вршцу можда бих била паметнија. Можда бих умела боље да ћутим и не питам превише. Али сигурно да Вршац не бих умела више да волим.

Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца

Повезане вести

Никола Лунић, капетан бојног брода у пензији и секретар ресорног одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке

Војска Србије постаје Војска Југоимпорта

Београд, 11. маја 2017.Ауторски текст Николе Лунића за "Данас" Како избећи партијску контролу владајућег естаблишмента над системом одбране Југоимпорт СДПР је де јуре државно...
Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива)

Напад на опозицију је напад на демократију

Београд, 10. маја 2017.Ауторски текст Мирослава Васина за "Данас" Многи новинари и аналитичари афирмисањем схватања „сви су они исти” снаже Вучића Статус „дежурне или омиљене...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Европи потребна нова политичка архитектура

Београд, 9. маја 2017.Ауторски текст Драгана Шутановца за "Данас" Дан Победе слави се широм нашег континента, тог дана пре 72 године, побеђен је фашизам. Након шест година...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Убијање Антигоне на СНС начин

Вршац, 8. маја 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Локална власт у Вршцу није дозволила комеморацију високом функционеру само зато што је био члан Демократске странке Није античка Теба него...
Др Марина Николић, председница Ресорног одбора ДС за образовање, науку, омладину и спорт (Фото: Александар Гирафон Живаљевић, архива)

Бунт и будућност политике у Србији

Београд, 5. маја 2017.Ауторски текст Марине Николић за "Данас" Млади не желе да буду као њихови родитељи. Свакако то већ нису. Они немају времена, њихово време брже пролази од времена њихових...