ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Драган Шутановац: Јанковић је већ победио Вучића

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 14. јануара 2017.

Интервју Драгана Шутановца за "Данас"

Председник Србије треба да се понаша у најбољем интересу грађана и државе и треба да оде на прославу Дана РС. Цензус није упитан за Демократску странку, ми стремимо двоцифреној подршци. Спреман сам да поднесем оставку уколико странка не испуни циљ који ћемо поставити на изборима

Демократска странка је донела државотворну одлуку јер сматра да је Саша Јанковић најбољи кандидат и да ће као такав уз подршку ДС-а бити председник Републике.

- Нисмо вођени калкулацијама, ускостраначким интересима, већ интересима грађана у потпуном уверењу да је Саши Јанковићу живот грађана на првом месту, каже у разговору за "Данас" Драган Шутановац, председник Демократске странке, одговарајући на питање зашто ова странка није подржала свог бившег функционера Вука Јеремића.

Зашто је Јеремићева политика нејаснија или непознатија од будуће политике коју ће водити Саша Јанковић?

- Саша Јанковић бескомпромисно заступа вредности за које се ДС залаже већ 27 година. Успостављање владавине права, јачање институција, социјална правда, већа права радника, мањинска као и права обесправљених грађана су темељ сваке модерне и успешне државе и основне претпоставке за стварање услова за бољи живот грађана у Србији.

Осим општих места о томе да ће Јанковић убудуће водити проевропску политику, залагати се за владавину права, изградњу институција, итд, и Ви и он допуштате да јавност нагађа какав ће став имати и заступати, односно који ћете његов став подржати у односу на Републику Српску и БиХ, Русију, независности Косова, НАТО... Зашто је то тако и зашто је то добро?

- Можда су то за вас "општа места", али њихов недостатак у Србији данас угрожава темеље наше државе и друштва и онемогућава да кренемо напред. Саша Јанковић ће као председник по свим питањима водити државотворну политику у најбољем интересу грађана, као што је то радио и до сада, и јавност ће имати прилику да његове ставове чује током предизборне кампање. Нико не мора да "нагађа" ставове ДС, они су кристално јасни. Залажемо се за потпуно поштовање Дејтонског споразума који је гарант мира и стабилности, верујемо да је неопходно имати квалитетне односе са Русијом, а има још пуно могућности за сарадњу са НАТО кроз партнерство за мир.

Ако се процењује Јеремићев рад као министра спољних послова, онда се може рећи да је он водио политику коју је заступала и ДС. Зар се нешто променило у ставовима ДС о на пример Косову, односно његовом очувању у границама Србије?

- Политика Демократске странке се тада, за разлику од сада, није креирала унутар ДС и ви то врло добро знате. Сигуран сам да нико у ДС не би да понавља исте грешке због којих смо изгубили поверење грађана 2012. Питање Косова се решава кроз Бриселски споразум који је ДС подржала и то је за нас неупитно.

Да ли је тачно да по Србији Јеремић, односно његови људи, увелико разговарају и сарађују са члановима ДС? Чак га људи из ДС подржавају, на пример у Крагујевцу, Краљеву, Шапцу...?

- Чуо сам да групација људи из Крагујевца која је ушла у сарадњу са СНС и која више није у ДС има намеру да подржи Јеремића, али то није питање за мене већ за Вучића и Јеремића. А што се тиче Краљева и Шапца, злонамерно сте доведени у заблуду.

Верујете да ће Јанковић бити изабран за председника. Мислите ли да ће он као председник следећег 9. јануара отићи на прославу Дана РС? Да ли би требало да оде?

- Саша Јанковић ће бити председник Републике на кога ћемо бити поносни. Председник треба да се понаша у најбољем интересу грађана и државе и треба да оде на прославу Дана РС.

На основу чега тврдите да ће Јанковић победити? Да ли победу доводите у питање ако се Вучић кандидује или сматрате да је Јанковић "јачи” и од њега?

- Саша Јанковић је већ победио Вучића. Победио га је у поштовању правног поретка, храбрости, бескомпромисној борби за Србију, за њене грађане и институције. Верујем да ће Јанковић уз помоћ и ДС-а наставити да ниже победе над овом владом која је људе довела до потпуног колапса и да ће бити председник Србије.

Да ли побеђује у првом или другом кругу? И ког кандидата побеђује у случају другог круга?

- Рано је говорити ког кандидата побеђује кад још увек не знамо ни ко се кандидује, али у другом кругу побеђује свакако.

Можете ли да устврдите да ће ДС прећи цензус на следећим парламентарним изборима, кад год они били?

- Цензус није упитан за Демократску странку. Ми стремимо двоцифреној подршци, зато смо почели и наставићемо грађанима да нудимо решења за проблеме са којима се суочавају.

Јесте ли спремни да уколико не пређете цензус дате оставку на место председника странке?

- Наравно, и не само уколико странка не прође цензус већ и уколико не испуни циљ који ћемо поставити на тим изборима, а који ће свакако бити изнад цензуса.

Постоји ли могућност да са ЛДП и ЛСВ заједно изађете на парламентарне изборе?

- У овом тренутку не размишљамо о парламентарним комбинаторикама.

Да ли вам је СДС Бориса Тадића можда блискија од ЛДП и ЛСВ?

- Видећемо коју ће политику подржавати те странке на изборима.

ДЈБ сматра да су они сада најјача опозициона снага, што је била позиција ДС. Ако то није тачно, како ћете спречити да тако не буде?

- Не бавим се другим странкама опозиције. Демократска странка од октобра месеца има константан и стабилан раст подршке и то ће се тако и наставити зато што грађани препознају алтернативу овој катастрофалној власти.

Може ли се очекивати неки заокрет у политици ДС у наредном периоду и у којим питањима?

- Вредности за које се залаже Демократска странка већ 27 година остају непромењене. За савремене проблеме грађана нудимо нова и конкретна решења. Предложили смо реформе пореске политике, аграра, грађевинске индустрије, реформу безбедносног сектора... и са тиме ћемо и наставити.

Србија не треба да уводи санкције Русији

Зашто се ДС јасно не изјасни по питању увођења санкција Русији. Можете ли јасно рећи Србија треба или не треба да уводи санкције Русији и зашто?

- Више пута сам јавно рекао и није проблем да поновим, Србија не треба да уводи санкције Русији јер то није у складу са интересима грађана Србије. Сматрам да би санкције Русији нанеле велику штету пре свега домаћој пољопривреди и да је дужност људи који воде нашу земљу да са Европском унијом испреговарају на такав начин да наши интереси не буду оштећени.

(Извор: Данас; ауторка: Л. Валтнер)

Повезане вести

Потпредседник Демократске странке Јован Марковић (Фото сервис ДС, архива)

Марковић: И поред атмосфере страха, подршка Вучићу значајно опала

Београд, 24. априла 2017.Јован Марковић, потпредседник Демократске странке, за агенцију Бета изјавио је да Српска напредна странка на свим...
Председник Демократске странке Драган Шутановац састао се са Мартином Котхаусем, директором сектора за Европу у Савезном министарству спољних послова Немачке

Шутановац се састао са директором за Европу немачког МСП

Београд, 24. априла 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац састао се са Мартином Котхаусем, директором сектора за Европу у Савезном...
Демократска странка

Промене крећу са локала

Београд, 24. априла 2017.Упркос недемократској и нерегуларној атмосфери на локалним изборима у пет општина, резултати показују да промене у Србији данас, као и деведесетих година, крећу са локала. И поред...
Атмосфера застрашивања и уцењивања на локалним изборима

Атмосфера застрашивања и уцењивања на локалним изборима

Београд, 23. априла 2017.Након кампање за локалне изборе у Ковину, Зајечару, Врбасу, Оџацима и Косјерићу која је протекла у нерегуларној атмосфери, чија је...
Демократска странка

МУП на страни насилника, а не закона у Оџацима

Београд, 23. априла 2017.Изјава локалних органа Министарства унутрашњих послова Србије у којој тврде да се аутомобил члана Демократске странке из Оџака, Мирослава Илића, сам...