ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Шутановац: Вучић је тигар од папира

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото: Курир)   Београд, 21. новембра 2016.

Интервју Драгана Шутановца за "Курир"

Ристичевић је напао Вашег колегу преко болесног детета. Како бисте Ви наступили да сте на месту Дејана Николића?

- Маријан Ристичевић је уз своју бахатост и неваспитање које промовише као вредности у парламенту, увредио не само Дејана Николића већ све родитеље и децу у Србији. Начин на који једну животну ствар банализује и спушта на ниво дневне политике потпуно је непримерен и неприхватљив. Не могу да замислим како бих реаговао, јако је тешко ставити се у ситуацију нашег колеге који се већ више од годину дана бори за живот своје ћерке. А поготову не могу да замислим како се осећате кад неко то сведе на дневну политику. Још страшније је да је председница Скупштине Маја Гојковић томе дала подршку. Запитам се какви су то људи.

Кад је покушао да се извуче, Ристичевић је рекао да сте ви први почели да користите дете у политичке сврхе кад сте написали да нећете да се деца лече путем СМС.

- Уопште тема није била ничије дете појединачно, већ сва деца којима је неопходна таква помоћ. Мислим да је страшно да се у другој деценији 21. века скупљају прилози путем СМС порука за лечење деце, и о томе говорим дуго. А моја породица учествује годинама уназад у низу хуманитарних акција – од давања новца, лекова, болничких кревета...

Шта је ваша супруга рекла кад је видела да у Скупштини машу њеном сликом на којој ставља плесачици бакшиш у корсет, а све у контексту насиља над женама?

- Моја жена то није ни видела. А и да објасним где је настала фотографија – били смо на прослави рођендана у Истанбулу, у клубу у којем девојке и момци играју кабаретски. Моја Марија је ставила бакшиш, као и други људи у клубу.

Да ли вас је било срам што су вас тако увукли у причу око насиља над женама?

- По систему "држ‘те лопова", управо они који су део ријалити Србије, коју предводи Ристичевић, а подржава Маја Гојковић, покушавају да пребаце одговорност на некога другог. А сведоци смо да је тог истог Маријана Ристичевића оптужила бивша супруга да ју је физички злостављао. Искрено, срамота ме је што уопште полемишемо с таквим људима или, можда боље рећи, нељудима.

Колико је извесна опција да се опозиција уједини око једног кандидата за председничке изборе?

- То је једна од опција. Рекао сам да ћемо уложити максималан напор да нађемо заједнички језик и заједничког кандидата који заступа вредности које подржава ДС. Али нисмо ми странка која ће инсистирати на компромисном договору уколико тај договор не поштује наша начела. Сматрам да у Србији има више људи који могу да буду квалитетни кандидати, али морамо да знамо која политика се кандидује, не само човек. ДС је од свог оснивања странка која подржава европске интеграције и сматрамо да ту не сме да буде било какве дилеме око евентуалног кандидата.

Да ли сте причали са Сашом Радуловићем и Борисом Тадићем на ту тему?

- Сваки дан разговарам с неким. Виђао сам се с готово свим људима на политичкој сцени који подржавају европске вредности, разговарамо у пријатељској атмосфери.

Провукла се прича да сте ви расположени за разговор, али да ћете инсистирати да кандидат буде из ДС, односно да то будете ви.

- Желимо да видимо јасну политику евентуалног кандидата, а ми свакако разговарамо у оквиру наше странке и донећемо одлуку.

Шта мислите хоће ли Вучић да подржи Николића за још један мандат?

- Мислим да се пред Вучићем налази велики број дилема. Од тога да ли ће да подржи Николића, да ли ће да одржи Владу на европском курсу, који сада не подржава добар део посланичке групе његове странке, а ни странака које су у коалицији, да ли ће можда он да се кандидује и тако распише ванредне парламентарне изборе... То су дилеме уз које он, верујем, леже и устаје. Николић је за ових пет година показао колико лош председник може да се буде и мислим да би за Вучића било погубно да подржи кандидата који тешко може да победи.

Која је ваша теорија у "случају Јајинци"? Шешељ не искључује могућност да је све то игра.

- Не располажем конкретним информацијама, али ми искуство говори да постоји безбедносни проблем. Као неко ко се бавио тим послом, позивам органе који брину о безбедности наших грађана и чланова Владе да добро пазе шта се дешава око њега (Вучића), шта се дешава у земљи, јер имам осећај да је атмосфера лоша. Не мислим ту на "случај Јајинци", генерално мислим да је стање изузетно лоше и да само онај ко се не разуме или не жели да разуме то не види. Апелујем на службе и самог премијера да изврши адекватне измене, као и реформу безбедносног сектора што је могуће пре како би предупредили евентуалне последице.

Један од синдиката Војске најавио је протест. Да ли је ово први пут да Војска излази на улицу?

- Ово је први пут у историји Србије и морам да изразим разумевање за припаднике Војске. Смањена им је плата, биће мање и пензије, смањене дневнице... Доведени су на руб егзистенције.

Али у време вашег мандата десио се "случај Поњигер" – пилот у пензији гурнуо је жену и дете с прозора, па скочио и сам. Он је извршио убиство и самоубиство, како је тада речено, због финансија.

- Из пијетета према дечаку никад нисам изашао у јавност да кажем све што сам знао о том случају. То што се десило нема везе с финансијама, тај човек је имао животни стандард бољи од других припадника Војске. Тај човек је извршио убиство, покушај убиства и самоубиство.

Кад кажете бољи животни стандард – они су живели у самачком хотелу у собици од пет квадрата, са заједничким тоалетом...

- Тај човек је имао пензију много већу од просечне. Тврдим вам да то што се десило није имало везе с финансијама. И није живео у пет квадрата.

СНС каже да су смањили плате и пензије јер морају да враћају дугове које сте ви направили. Да ли ми сад лоше живимо јер сте нас својевремено частили?

- СНС може да каже да је земља четвртаста и да је носе слонови на леђима, али прво морају да објасне како је могуће да, ако смо се ми задужили и оставили дуг од 15,7 милијарди, он данас износи чак 25. Само од акцизе на струју, која је уведена ове године, биће пара за повећање плата и пензија. Дакле, СНС већ четири године преко својих режимских медија убеђује грађане да није истина да им ваде новац из једног џепа и онда, много мање, враћају кроз други.

Ви из ДС кажете да је власт узела народу десет одсто од плата и пензија, а сад их части са два одсто, а опет пола Србије је за Вучића. Како то објашњавате?

- Ако погледате медије, тамо је само Вучић. Да ли сте видели дуел неког из опозиције с Вучићем? Не. Три месеца сам председник странке и још нисам добио позив с Јавног сервиса. Чуди ме да Вучић нема сто посто. Али, верујте ми, Вучић је змај од папира, тигар од хартије и само је питање момента кад ће да се сруши. А срушиће се кад грађани погледају у свој фрижидер уместо да гледају интервју премијера у којем он побеђује сам себе и збуњену новинарку која му је наклоњена.

Хоћете ли ви да будете тај који ће Демократској странци да врати стару славу, оних чувених 30 и нешто одсто?

- Учинићу максимум, пре свега, да ДС промовише позитивну политику промена, у којој ће живот бити на првом месту, а онда сам убеђен да ћемо добити подршку која ће бити адекватна. Да ли ће бити 30 одсто, то ћемо да видимо.

Суд га ослободио

НИСАМ КРИВ ЗА "ПАШЊАК"

Шта је на крају било са афером "пашњак" због које сте често били тема у медијима?

- Кад је почело суђење, на питање судије како се осећам, одговорио сам: "Прогоњено". Тај осећај имао сам четири и по године и драго ми је да се сада једна потпуно измишљена афера завршила судским епилогом. Након толико година прогона моје породице и мене, суд је пресудио да нисам крив.

Сет реформи

НИЈЕ ДОВОЉНО САМО ДА СЕ ВИЧЕ "УА, ВУЧИЋУ"

Шта је то што ви нудите да нам буде боље?

- Спремили смо сет реформи у различитим секторима који могу да омогуће да се у Србији живи боље. Прва је пореска реформа. Неприхватљиво је да неко ради осам сати дневно и пет дана у недељи за 200 евра. Направили смо предлог реформе за стимулацију оних послодаваца који плаћају пуну цену коштања својих радника. Ту је и предлог реформе у аграру. Имамо план и за грађевинску индустрију. Нисмо навијачи, у смислу само да вичемо "Уа, Вучићу", а нема човека који бар једном дневно то не викне, али тај исти човек од нас очекује решења, и ми их нудимо.

(Извор: Курир; ауторка: Катарина Благовић)

Повезане вести

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Драган Шутановац: ДС зна да води Београд

Београд, 10. децембра 2017.Председник Демократске странке говори за Данас о политичкој сцени, опозицији и власти "Размишљамо о томе да кампања, ако будем кандидат, крене са тог пашњака....
Шутановац: И Вучић је свестан да само ми можемо да га победимо

Шутановац: И Вучић је свестан да само ми можемо да га победимо

Шабац, 2. децембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац на главном одбору странке, који се одржава у Шапцу, рекао је да је...
Шутановац: Немамо намеру да учествујемо у било каквом обрачуну унутар опозиције

Шутановац: Немамо намеру да учествујемо у било каквом обрачуну унутар опозиције

Београд, 30. новембра 2017.Једино странке могу да организују опозицију и промене власт, изјавио је лидер ДС Драган...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Нема никаквог прислушног центра ДС

Београд, 29. новембра 2017.Председник ДС Драган Шутановац каже да нема никаква сазнања да је ДС икада учествовала у стварању или да је имала неку паралелну службу безбедности. ...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Терор СНС широм Србије, нападнуте просторије ДС у Крушевцу

Мионица, 25. новембра 2017.Нападнуте су просторије Демократске странке у центру Крушевца приликом чега су разбијена врата и брава...