ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Драган Шутановац: Ријалити шоу сценариста из Владе

- A +
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото: Време) Београд, 10. новембра 2016.

Интервју Драгана Шутановца за "Време"

Овде је огроман проблем што се све ради сценски, као у драми, као у некаквом трилеру, а да је у исто време наша држава у фази пропадања, са највишим степеном сиромаштва, најнижим животним стандардом, смањеним платама и пензијама и повећаним свим порезима и све то постаје небитно кад крену текстови о "државним ударима"

Дан после изборне скупштине Демократске странке, одржане у суботу, 29. октобра, разговарали смо са њеним новим, сада и званичним председником Драганом Шутановцем. Као осми председник по реду, рачунајући од првог оснивања странке, Шутановац у свом говору на Скупштини ДС-а, а нарочито после убедљиве победе на непосредним унутарстраначким изборима, није пропустио прилику да истакне нову енергију, нови оптимизам и победнички дух као најаву једног новог периода демократа. Имајући у виду резултате странке на овогодишњим парламентарним изборима и расколе унутар ње, природно, прво што смо га питали јесте на основу чега гради тај свој оптимизам.

На основу чега градите оптимизам, на основу којих страначких резултата?

- Познајући ситуацију унутар странке, енергију коју сам осетио током наше изборне кампање, енергију пре свега младих на које сам се посебно ослонио и којима сам се посебно обратио, уверен сам да сам потпуно у праву и да не само да ДС има шансу, него и да ће Србија имати шансу уколико коначно престанемо да се делимо и покажемо грађанима да можемо да будемо јединствени и да понудимо решења за проблеме у којима се Србија налази.

Прети ли, Вашим избором, још једно цепање странке?

- Не. Не очекујем цепање странке. Оно што је у јавности део медија дочекао на нож јесте чињеница да је неколико чланова странке напустио странку пре и након избора. Подсећам да смо ми до 2012. имали 180.000 чланова, а сада имамо 20-30.000 активних чланова, тако да би неко могао да каже да је 150.000 чланова напустило странку од 2012. до 2016. године. Дакле, није то тема и ја ћу учинити све да странка ојача и драго ми је да имамо прилику да то управо учинимо са оним људима који су мени у фокусу, а то су млади.

У странци сте од средине деведесетих и та чињеница, нарочито код ондашњих "шетача" даје Вам на квалитету. Зашто Вам није у фокусу, рецимо, Ваша генерација?

- Чињеница је да тренутно у странци имамо недостатак "моје генерације". Разлога има више, од одлуке да сви министри који су учествовали у влади од 2008. до 2012. буду практично избачени из ДС или смењени, до тога да постоји очигледан замор материјала пре свега код оних људи који су вршили власт на било ком нивоу, а онда након тога се нису снашли у опозицији и разочарали се у политику. И ја сам био на врло високом положају, али свестан сам да политика није константа и да некад губите, некад добијате, али пре свега морате да будете посвећени и да радите оно што мислите да је исправно а не популарно. Реално, већина такав рад не препозна одмах, али пре или касније то дође на своје место. Један од доказа за то је и што је на Скупштини ДС било пет адмирала и генерала који су дошли да ме подрже, и то иде у прилог управо томе да се квалитетан рад пре или касније препозна. Коначно, јавност је имала прилику да сазна, кроз један текст у "Политици", да тенкови никад нису топљени у Сартиду и напокон сам са себе скинуо и ту анатему која је просто из домена научне фантастике.

Како се то поједини нису снашли у опозицији?

- Нажалост, наша странка се у последње четири године није снашла у опозицији и мислим да је опозициони посао у Србији погрешно постављен. Највећи део руководства странке, у периоду од 2012. до 2016. године, сматрао је да је сасвим довољно да се ми уклопимо у амбијент који влада на стадионима на којима се вређа Вучић, да вичемо "Уа Вучићу!", а да онда након тога одемо кући и чекамо позитивну реакцију. Промена коју смо ми понудили на изборној скупштини је у следећем: да критикујемо, али да иза сваке критике нудимо и решење. Када Александар Вучић каже "за две године пензије ће бити повећане", ми имамо решења због чега и како сматрамо да не морају да се чекају две године.

Сматрате да ћете тим решењима, иако немате моћ да их спроводите, да вратите поверење грађана?

- Управо ћемо на тај начин и мотивисати људе и вратити поверење, енергију, и коначно показати да Србија не мора да се води на начин на који се тренутно води - лажним пројектима, лажним реформама, лажним дипломама. У Србији је очигледно све постало лажно.

Јесу ли нам и узбуне лажне? Ево од јуче, актуелан је најновији "покушај атентата на премијера".

- Са својим тимом сам озбиљно анализирао не само тај случај, већ све случајеве у последњих четири године и дошли смо до више десетина насловних страна на којима "само што није" или "управо јесте" покушан атентат и на премијера и на државни врх. Не улазим у то да ли је то заиста тако или не, али ниједна озбиљна држава на такав начин не пласира информације. Уколико се такве ствари дешавају и уколико имамо људе који у врху МУП-а одају државне тајне, онда се поставља питање ко је радио безбедносну проверу тих људи и како су они дошли на те позиције и како је могуће да до сада ти људи нису процесуирани. Овде је огроман проблем што се све ради сценски, као у драми, као у некаквом трилеру, а да је у исто време наша држава у фази пропадања, са највишим степеном сиромаштва, најнижим животним стандардом, смањеним платама и пензијама и повећаним свим порезима и све то постаје небитно кад крену текстови са "државним ударима".

Пошто сте и сами из безбедносног сектора, да ли је тако било и раније и да ли имамо реалног разлога за забринутост?

- Пре више година, док сам био министар одбране, добили смо информацију да је одређена група људи, десничара, у процесу набавке снајперске пушке којом је требало да на фудбалској утакмици Србија - Италија буде пуцано у председника Републике Бориса Тадића и мене. ВБА је професионално урадила свој посао, приведени су људи, процесуирани и то никад није било у медијима. Дакле, медији овде очигледно служе да би се јавност узбунила, сажалила, али не да би се дошло до коначне истине. Ми нажалост немамо сазнања ни око тога шта се десило са афером хеликоптер, са рушењем у Савамали, ко носи чарапу преко дана на нози а ноћу на глави, а онда одједном имамо фантомске организације које само што нису побиле цео државни врх, и то ствара конфузију. То је веома неодговорно према грађанима и потпуно сам убеђен да је све само резултат немоћи ове власти да омогући оно што је нама на првом месту, а то је бољи животни стандард. Зато се бавимо неким ријалити шоуом који се сад протегао до самог врха државе.

Ипак, можда сада постоји већа могућност геостратешких притисака?

- Више је него очигледна чињеница да реформа сектора безбедности, изузев сектора одбране, није озбиљно ни започета, а далеко је од тога да је завршена. МУП је потпуно хаотично министарство у коме се доносе ad hoc одлуке које се не уважавају од људи са искуством, што је јако важно у полицији, што се не уважавају људи који имају иза себе резултате већ се постављају они који су ближи позицијама власти било на локалном било на републичком нивоу. Све то доводи до једне потпуне ентропије система. Србија јесте угрожена од претњи, али реч је о асиметричним претњама као што је организован криминал, тероризам, миграције..., али не видим разлог да Србија у три године прави три или четири војне параде, најављује куповину наоружања ради одбране од неких сила које само што нас нису напале. Мислим да све то служи за замајавање грађана, јер се исто радило и деведесетих.

Познајете ли Вучића из 90-их, као политичари вероватно сте имали неке контакте?

- Не, нисмо.

Па опет, колико је у складу са његовом тадашњом реториком овакав начин владања?

- Нисам сигуран да је он креатор или је то неки Delivery Unit који анализира стање у друштву и, ето, када резултати не иду у корист овом режиму, као што је најављено поскупљење грејања, цене струје, нафтних деривата..., они кажу хајде сад да у јавности подигнемо теме као што су проблем са Хрватском, са Бошњацима, са руским шпијунима, са хрватским, америчким шпијунима. Ово очигледно постаје земља Душана Ковачевића у којој он више и не може да напише нови сценарио, јер су сви сценаристи данас у влади. Све нас занима зашто Влади грађани нису на првом месту, а не фантазмагорије о томе да 200 авиона слеће у Србију за који дан, да нам стижу неке стратешке ракете, да Теслино оружје само што није активирано, такви натписи су се раније читали у часописима типа "Треће око".

Колико је у свему томе присутан утицај страних сила?

- Утицај страних сила се по правилу мистификује. Исувише себи дајемо на важности. Оно што је другима битно то је да овде не постоје тзв. војни изазови, да нико озбиљан, сем у медијима, не звецка оружјем нити је спреман да са неким зарати.

А када је о политици реч, конкретно, да ли страни амбасадори "бирају" председничког кандидата у Србији?

- Срео сам се са готово свим амбасадорима ЕУ, са амбасадором САД и апсолутно нико од њих ниједном речју није наводио на евентуалног кандидата или показивао симпатије. Интересовало их је какву ће политику ДС да води, хоће ли и даље остати странка која промовише европске вредности, да ли ће наставити да инсистира на јачању правне државе, слободи медија... И то су наше главне теме. Био сам пет и по година министар одбране и никада ми нико није рекао које наоружање можемо да купимо, које не можемо, на који начин да реформишемо нашу војску. Тврдим да ми за ових 16 година од када се професионално бавим политиком никада нико није рекао: "урадите то".

Сада се ипак не бавите војском, у жижи сте приче о председничким изборима.

- Иста ствар је и са тим изборима. Оно што могу да закључим је да они желе да Србија настави европски пут и да им је то приоритет, да желе да се стабилизује цео регион, против тога су да у региону било где завладају десничари који би нас вратили било реториком било активностима у деведесете године.

Хоћете ли подржати заједничког опозиционог кандидата или ћете се сами кандидовати?

- ДС ће учинити максимум да се договоримо око заједничког кандидата, унутар целокупне демократске опозиције, коју чине опозиционе странке које подржавају европски пут Србије. Оно што је важно и што смо на скупштини могли да видимо, а без обзира на лош резултат на прошлим изборима због чега је преко 87 одсто нашег чланства гласало за промене унутар ДС, то је да је наша странка показала да је кичма целе опозиције и да ће без наше странке ипак бити тешко да се било који опозициони кандидат озбиљно супротстави кандидату Александра Вучића. Кажем, учинићемо напоре али сви морају да схвате да ова странка није на коленима ни у колапсу, управо супротно, налазимо се у залету и већ у наредним месецима показаћемо ту енергију.

Хоћете ли се Ви кандидовати?

- Чињеница јесте да постоји део странке који би најрадије да на челу Републике види председника наше странке, што је природно. И ја сам својевремено сматрао да Борис Тадић треба да буде председник Републике, и тада нас је било изузетно мало који смо у то веровали, па се то десило. Али, није то императив. Императив је да видимо ко ће да се удружи, ко је противник, да ли истовремено имамо градске изборе или немамо, постоји много ствари које дефинишу шта ће бити договор.

Око чега се воде толики међустраначки договори, када заједнички кандидат, по проценама, има највише шанси за успех? Или, можда не мислите да је тако?

- Логички гледано, јесте. Политички гледано, није. Морамо имати кандидата, невезано од тога да ли га подржава цела опозиција, који има шансу да победи. А да би се то имало морају да се ураде озбиљне анализе, дубинске, практично да се добије прво фото-робот па да видимо да ли се кандидат уклапа у ту могућност. Присталица сам аналитичног приступа јер ово је озбиљан посао. Председнички избори су прва реална могућност да се у Србији ствари промене на боље и никако не смемо да правимо егзибицију.

Не мислите да грађани пре свега, па и самог кандидата, реагују на здружену опозицију?

- Не мислим. Мислим да данас постоји неколико кандидата који би могли да буду изузетно озбиљни кандидати, а да их не кандидује ни опозиција ни власт.

Мислила сам на кандидата кога би подржала здружена опозиција.

- А ја од самог почетка говорим да ћемо учинити напор да нађемо кандидата кога би подржала опозиција и који би имао највећу шансу због тога.

Па, заиста, колики је тај напор и шта га све чини?

- То би било као да вас ја питам колики би напор био да се ви, НИН, Недељник, Нови магазин удружите сви у једне новине и да ми као читаоци имамо само једне добре новине и да читамо само њих.

Подсетићу на изборе 2000, здружену опозицију и заједничког кандидата.

- Управо мислим да не смемо да направимо грешке 5. октобра, јер и данас плаћамо њихову цену. Тада смо такође могли да направимо одличан резултат, а не да уђемо у једну спиралу проблема у којој до дан-данас не знамо ко је био петооктобарац, ко је био против. Просто је фасцинантно да се и ДСС, чијег смо председника 5. октобра устоличили, одриче 5. октобра. И онда се стварно поставља питање ко је ту све погрешио, мислим да ми на те грешке више немамо право.

Циљам на ваш однос са Доста је било. Саша Радуловић је већ напоменуо да неће гласати ни за једног председника партије као председника државе.

- Исувише је рано да се сада тиме бавимо.

Дуго се прича о Саши Јанковићу као председничком кандидату, а Ви сад вероватно нећете рећи да ли ће он заиста и бити ваш кандидат.

- Па ни он сам човек није рекао да ли ће бити. Саша Јанковић је у последње време медијски стрељан зато што се помиње као кандидат за председника. Дакле, помињати било које име било би јако неодговорно према тим људима и ваљда би био ред да прво они кажу да су спремни да преузму ту одговорност. Не мислим на одговорност вођења државе, него одговорност терета који падне на леђа у тренутку када изађете за говорницу и кажете да сте спремни да се такмичите у нефер условима. Погледајте, ја нисам био кандидат ни за једну функцију па сам медијски сатанизован, четири и по године се против мене водио судски процес и коначно сам ослобођен, иако сам од првог тренутка знао да нисам крив.

Ослобађајућа пресуда за аферу пашњак стигла је дан пре него што ћете бити изабрани за председника странке. Да ли Вас је изненадило то што је пресуда стигла у прави час?

- Судија је померио пресуду на 28. октобар и мој адвокат је то прихватио, кад се то дешавало наша скупштина још није била ни заказана за 29. октобар. Али, верујте ми, то ми није ништа мање важно од избора за председника странке. Као председник странке улазим у историју странке, али сам као човек, родитељ, отац два сина, четири и по године имао реалан страх да ћу бити осуђеник. У мојој породици никада нико није био осуђеник, моји су били ратни заробљеници, били су у логорима, били су у домовима за ратну сирочад, али нико никад није имао ни прекршајну пријаву. И мени је то био мач над главом и пред мојим прецима али и према мојој деци. То ме је толико исцрпело, а знао сам, на крају крајева, да мора бити тако, јер су докази на мојој страни и да је одлука могла бити другачија само уз тешко правно насиље.

Чињеница је да сам оптужен за прикривање шест квадратних метара иако сам два пута био у Агенцији за борбу против корупције и то са Тањом Мишчевић, са женом којој државни врх верује, која преговара са ЕУ, која је била и сведок на суђењу, у жељи да изнађемо решење. Дакле, у питању је потпуни неспоразум који се онда злонамерно појавио као "афера пашњак". Злонамерни су писали, а лаковерни поверовали да сам зидао "стамбено пословни комплекс" на пашњаку у центру града. То што се део порте Храма Светог Саве и сад у катастру води као "пашњак", то никоме није тема.

Јесте ли то доживели као правни или политички обрачун?

- Пре свега политички, а онда и правни. Када кажем политички не тврдим да је неко из власти вршио притисак али ако вас свакодневно режимски медији осуђују у процесу који траје, то је више него јасан политички притисак.

Читате ли из тога тврду намеру ове власти да делегитимише своје опоненте?

- То је постао аксиом ове власти. Више немате могућност ни да изађете с неким на ТВ дуел, а у исто време сте медијски сатанизовани. Погледајте само ту чињеницу: ја сам у петак ослобођен, у име народа, па како год то звучи, и рекао сам да очекујем од медија који су ме стављали на насловне стране да бар толико учине па да на насловне ставе сад и пресуду. И нико није ставио. Али да сам осуђен на пет година робије био бих на свим насловним странама.

Да ли се исти принцип, само на другом нивоу, примењује са било којом опозиционом претњом? ДСС-ом?

- Морам признати да сам у ДСС имао пар пријатеља, људи за које сам сматрао да јесу десничари, али да је то европска десница која постоји у целој Европи и са којима смо ми као ДС могли да сарађујемо. Али, ово што се тренутно дешава, растакање у коме је Санда Рашковић Ивић по методу рада УДБЕ избачена из ДСС-а, без чије помоћи ДСС не би био парламентарна странка, то је мени просто невероватно. Коалиције на локалу су мислим само слика која жели да се прикаже, ето, као ствар принципа, али у суштини мислим да се ради о борби за моћ на једном сплаву који је полупотонуо. И само је питање ко ће се наћи на јарболу брода који тоне, да преживи најдуже.

Чињеница је, ипак, да постоје коалиције са СНС-ом на локалу.

- То је ствар која захтева изузетно висок степен дисциплине у оквиру странке, а ДСС већ дужи временски рок нема ту дисциплину. Мислим да је дешавања на локалу јако тешко обуздати, поготово странка која практично нема ни озбиљну организацију. Не желим никога да оправдам, али пошто се бавим политиком и теренски сам човек, верујте, јако је тешко објаснити некоме да не може да уђе у коалицију са својим школским другом са којим би хтео да уради у својој улици, комшилуку, у својој општини. То је питање за неко будуће време у којем ћемо морати да се озбиљно позабавимо тим питањем и видимо да ли су странке одговорне себи или грађанима. Али, то питање ће имати много предуслова, пре свега, поштовање закона, медије који не могу бити третирани као што су данас, не могу се отимати одборници, не могу се млатити кандидати. У овом тренутку ми са влашћу не делимо исти систем вредности, односно, силеџијски начин понашања на локалу је такав да ми не желимо да учествујемо у томе.

Постоји ли било где на локалу коалиција ДС са СНС?

- Не. Када би се то догодило у овом тренутку, постоји одлука да се ти одбори распусте.

Имајући у виду механизме "разбијања" противника, колика ће сутра бити одговорност опозиције, ако се оствари: што више кандидата за председника државе, мање шанси за успех на изборима?

- Већ сам поменуо да морају да се ураде озбиљна истраживања, шта ћемо да понудимо, каквог кандидата, које теме нудимо, да ли по тим темама кандидат може да одговори.

Раде ли се та истраживања?

- Још увек, колико знам, не. То је оно око чега треба да се договоримо, то није чак ни јефтино. На свету се нико не затрчи и не убаци свог кандидата тек тако. Ако желимо да будемо озбиљни, онда морамо да направимо мапу пута како доћи до председника Републике на начин којим ћемо удовољити и грађанима и интересима свих странака које га подржавају. При томе, оно што је за нас најважније јесу европске вредности, са великим знаком узвика поред. То значи, права човека, слобода медија, правна држава... Сила права, а не право силе што данас имамо и то очигледно.

Јуче је изабрано ново руководство странке, а оно што је највише пажње изазвало јесте смена оснивача странке Драгољуба Мићуновића са чела Политичког савета и на његово место постављање Зорана Лутовца. Зашто вам није одговарао Мићуновић?

- Као прво, до смене није дошло. Као друго, мислим да је заиста искорак што смо се Лутовац и ја, као људи који су имали и неколико најжешћих дебата, договорили да Демократска странка мора да ојача и да ми на личном примеру морамо да будемо промена коју желимо да видимо у друштву. Лутовац је добио подршку, има искуство, био је амбасадор, знам да може да ради тај посао, да пружи максимум на општу корист. Хоћу да знате да то што је Лутовац добио на изборима 20 одсто, на Скупштини могло је да буде нула, могао је да буде заборављен. То и јесте била пракса ове странке, ко изгуби тај је заборављен. У старту сам обећао да принцип "сабље" нећу да спроводим и тако сам и урадио.

А професор Мићуновић?

- Професор Мићуновић је изразио жељу да не буде председник Политичког савета.

Он сам изразио жељу?

- Да, и не само мени.

После унутарстраначких избора на којима сте Ви победили?

- Да, у међувремену. Ја се у овој ситуацији, да вам кажем искрено, не сналазим баш најбоље. Јер сам човек за кога ће вам свако рећи да када се нешто договоримо, то тако и буде. Договорио сам се у овој кампањи са неколико људи, који су после рекли да се баш тако нису договорили. Али, сад више немам времена да се бавим тиме. Значи, ДС иде даље, Лутовац ће водити Политички савет на најбољи могући начин, променили смо статут пошто смо увели почасног председника који је члан и Политичког савета и Председништва са правом гласа и који има могућност да креира политику. Ако неко сматра да је то протоколарна функција, немам ништа против. Један од предуслова да Зоран Лутовац постане председник Политичког савета био је да не смењујемо проф. Мићуновића. И сам Лутовац је рекао да не би прихватио да смењујемо Мићуновића, нити бих ја предложио смену са позиције на којој је био годинама уназад. Значи, професор Мићуновић није смењен. Никога, да знате, нисам сменио.

Не дотиче Вас то што је Мићуновић несумњиво увређен?

- 1996. године сам закорачио у ову странку, и имао срећу да упознам и радим са Зораном Ђинђићем. На скупштини сам рекао да је ово странка Зорана Ђинђића и ја ћу се потрудити да енергију, политику, визију странке водим на начин на који је то радио Ђинђић. Ако будем и бледа сенка њега, бићу јако успешан. Никога тиме не желим да увредим нити ико тако треба да се осећа. Драгољуб Мићуновић је историјска личност не само из угла ДС-а, већ из угла грађанске и демократске Србије. Поштујем га и уважавам његове опсервације на разне теме, чак и кад се не слажемо. То је демократија.

(Извор: Време; ауторка: Ивана Милановић Храшовец)

Повезане вести

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva)

Драган Шутановац: ДС зна да води Београд

Београд, 10. децембра 2017.Председник Демократске странке говори за Данас о политичкој сцени, опозицији и власти "Размишљамо о томе да кампања, ако будем кандидат, крене са тог пашњака....
Шутановац: И Вучић је свестан да само ми можемо да га победимо

Шутановац: И Вучић је свестан да само ми можемо да га победимо

Шабац, 2. децембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац на главном одбору странке, који се одржава у Шапцу, рекао је да је...
Шутановац: Немамо намеру да учествујемо у било каквом обрачуну унутар опозиције

Шутановац: Немамо намеру да учествујемо у било каквом обрачуну унутар опозиције

Београд, 30. новембра 2017.Једино странке могу да организују опозицију и промене власт, изјавио је лидер ДС Драган...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Нема никаквог прислушног центра ДС

Београд, 29. новембра 2017.Председник ДС Драган Шутановац каже да нема никаква сазнања да је ДС икада учествовала у стварању или да је имала неку паралелну службу безбедности. ...
Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива)

Шутановац: Терор СНС широм Србије, нападнуте просторије ДС у Крушевцу

Мионица, 25. новембра 2017.Нападнуте су просторије Демократске странке у центру Крушевца приликом чега су разбијена врата и брава...