ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Зоран Гајић: Брига о грађанима на првом месту

- A +
Председник општине Чукарица Зоран Гајић (www.novosti.rs)Београд, 27. августа 2012.

Интервју Зорана Гајића за "Данас"

За разлику од Чукарице у прошлости, када су у тој општини доминирале велике фабрике, сада велике индустрије више нема. Актуелни председник општине Чукарица Зоран Гајић каже у разговору за "Данас" да ће се у овим тешким временима економске кризе трудити да обезбеди оно што је најбитније за живот људи: пут, воду, здраву и чисту средину, да грађани могу да овере документа без чекања у реду и да имају где да се лече. Брига о обичном човеку, појединцу и породици основа је на којој ће наредне четири године градити однос са грађанима. У плану су и многи пројекти.

- Најпре ћемо искористити туристичке потенцијале или зелене оазе које имамо, као што су Ада Циганлија и Кошутњак, са свим њиховим садржајима и то је нешто што Чукарица пружа Чукаричанима, осталим становницима града и гостима Београда.

Ту су још и Липовичка шума и наш Хиподром, који тек треба да врати стари сјај и постане култно место окупљања Београђана недељом. Коришћењем потенцијала обилазнице око наше престонице трудићемо се да створимо комерцијалне зоне у којима ће се Чукаричани запослити.

Често говорите да ћете штедети. На шта ће се та штедња конкретно односити?

- Неопходна је максимална рационализација трошкова и свака ставка општинског буџета ће бити јасно распоређена како бисмо што више конкретних пројеката реализовали у мандату који нам је поверен. Свесни смо економске кризе и потребе да се штеди. Одлучили смо да не користимо службене аутомобиле од куће до посла, већ да их ставимо на располагање оним суграђанима којима је неопходан превоз до лекара и болнице.

Постоје пројекти за чију су реализацију неопходна мања улагања, а који решавају проблеме који су грађанима велики. За такве пројекте ћемо настојати да нађемо решење кроз рационализацију и уштеде које су увек могуће.

Који су приоритети?

- Брига за наше најмлађе Чукаричане свакако је један од приоритета. Ове године у школу полази права "армија" од 1.900 наших ђака првака који започињу образовање и то је наше богатство. Наиме, у нашој општини има 16 основних школа, две школе за децу са инвалидитетом и однос општине је према свима потпуно исти. Овог лета смо реконструисали 11 школа: заменили столарију, старе електроинсталације, поправили тоалете и заменили подне облоге. Жеља нам је и да тако мотивишемо наставнике да што боље и квалитетније раде на образовању наше деце.

Добили смо и средства од Европске уније која ћемо уложити у пројекат Дневног боравка у школи "Свети Сава" за 15 деце и младих са инвалидитетом који досад нису били обухваћени системом социјалне заштите.

Како и колико помажете избегле и интерно расељене породице?

- Помажемо избегле и интерно расељене породице кроз помоћ у грађевинском материјалу за изградњу кућа. Ове године је 25 породица остварило то право и наставићемо са том акцијом следећих година. У недељу сам посетио породицу Арсић, која се иселила из места Сува Река на Косову у Сремчицу.

Средствима које смо обезбедили довршили су кров на кући, чиме су је оспособили за становање. Нисмо заборавили те људе и желимо да им обезбедимо квалитетан и нормалан живот на Чукарици. Наиме, у сталном смо контакту са Центром за социјални рад на Чукарици и у сарадњи са њима и уз њихову помоћ добијамо сугестије када је заиста потребно одобрити овакве једнократне помоћи. Помажемо најугроженије суграђане кроз једнократну помоћ и помоћ у виду набавке лекова, лечења.

Колико је Чукарица добила изградњом Моста на Ади?

- Осим што је постао нови симбол града Мост на Ади постао је и симбол Чукарице и могуће га је видети са многих тачака наше општине, и са Кошутњака и из правца Железника и Сремчице. Изградња Моста на Ади, који Чукарицу спаја са Новим Београдом, од виталног је значаја за развој наше општине, омогућује комуникацију са највећом општином као што је Нови Београд, али и центром града преко савремене петље на Царевој ћуприји.

Сада грађани за неколико минута могу из Пожешке улице, која је жила куцавица Бановог брда и околине, да стигну у други део града преко реке и није потребно да иду на Газелу. Када буду изграђене и пуштене у рад све прилазне саобраћајнице, мост ће заиста имати и пун капацитет.

Које су најчешће примедбе грађана?

- Чукаричани, баш као и остали становници овог града, имају проблема са несавесним суграђанима који праве дивље депоније. Потребно је много радити на подизању грађанске свести, културе становања и добрим примерима мењати лоше навике. Чистимо локалне путеве заједно са "Градском чистоћом", као што је то учињено у близини петље на Ибарској магистрали или чишћењем атарских путева.

Тренутно имамо проблем и са псима луталицама, које неодговорни власници оставе и пусте да сами наставе живот. Снабдевање водом је такође један од проблема. Управо је у току изградња 7,5 километара дугог водовода кроз Умку.

Да ли ће и колико општина улагати у младе таленте?

- Имамо срећу да смо општина са великим бројем младих и ту је наша будућност. Задатак нам је да им обезбедимо услове у којима могу да развијају своје таленте, да уче и усавршавају се. Трудимо се да награђујемо најбоље ученике, финансирамо њихове одласке на такмичења у земљи и иностранству и мотивишемо их да буду све бољи. Од ове године покрећемо и доделу општинских плакета спортистима са Чукарице који освоје медаље на европским или светским првенствима. Општина ће подржати бесплатне спортске секције у школама, јер желимо да промовишемо здрав начин живота.

Управо сада смо покровитељ Међународног фестивала фолклора, који се одржава од 25-30. августа на Чукарици, где ће поред наших играча из КУД "Димитрије Туцовић" са Бановог брда учествовати и гости из Пољске, Бугарске и Македоније.

(Извор: Данас; ауторка: Златија Вуковић)

Повезане вести

Демократска странка

ДС Чукарица: Промоција књиге Веселина Шљиванчанинa увреда за Чукарицу

Београд, 13.10.2017.Општински одбор Демократске странке Чукарица се придружује апелу Иницијитаве младих за људска права поводом...
Милош Стојадиновић (Фото: www.zajecaronline.com)

Милош Стојадиновић: За вртиће НЕМА ПАРА, али има 5 МИЛИОНА за кума Бошка Ничића!

Зајечар, 1. октобра 2017.Милош Стојадиновић, председник Градског одбора Демократске странке и одборник Коалиције...
Демократска странка

Саопштење ДС Суботица поводом иницијативе г. Маглаија

Суботица, 29. септембра 2017.Поводом извештавања појединих медија о исходу иницијативе Мађарског покрета, којом се захтевало од Скупштине града Суботица доношење...
Демократска странка

Политичка подобност пресудна за избор директора школа

Нови Сад, 15. септембра 2017."Покрајинска влада поништава конкурсе и поставља кандидате који немају подршку ни колега, ни родитеља" Покрајински одбор Демократске...
Председник Покрајинског одбора Демократске странке за Војводину Мирослав Васин (www.vojvodina.gov.rs, архива)

Васин: Недопустиво смањење права националних заједница

Васин: Недопустиво смањење права националних заједницаНови Сад, 19. јуна 2017. Изјава Мирослава Васина, председника Покрајинског одбора ДС за Војводину: На последњој седници Скупштине...