ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Интервјуи

Милиони динара за мржњу

Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива) Вршац, 16. октобра 2017.

Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас"

Опозиционе политичарке поново на удару локалне власти у Вршцу због политичког деловања

Уколико сте жена која живи у малој средини и имате своју професију, породицу, децу, унучиће, али неки ђаво вам не да мира, па сте се усудиле да се бавите политиком и то оном опозиционом, онда сигурно постајете главна мета локалног медија чији се рад у милионским износима финансира из градског буџета, што значи да је под директном контролом локалне власти тј. Српске напредне странке.

У Србији је данас сасвим нормална појава да уколико сте, рецимо, одборница у локалном парламенту, а притом сте и лекарка са највишим научним звањима и универзитетска професорка у пензији, онда се некако подразумева да ће вас дотични медиј описати као „грађанску бабу која не зна да ли је пацијент или доктор”. Или ако сте председница Градског одбора Демократске странке и одборница, а уз то и лекарка специјалисткиња гинеколошкиња акушерка која је породила преко 3000 жена, и мајка сте троје деце, нико неће спречити локалног СНС бота да вас у медијима прогласи мушкарачом која је опседнута функцијама. А уколико сте, пак, жена са кратком фризуром, радите у библиотеци и пишете колумне за новине, онда сте дефинитивно „мушкарац, љубитељ књига, који заробљен чучи у женском телу”, јер „кратка фризура довољно говори о карактеру”. Ове несретне жене које су се дрзнуле да се активно баве политиком и то опозиционом, ем су мушкараче, ем се „намећу галамом и гестикулацијом коју би нормални наградили искључиво рукавима који се закопчавају са задње стране”, мудро ће закључити повлашћени медиј миљеник власти и градског буџета.

Опширније...

Драган Шутановац: Фингирани дијалог

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 12. октобра 2017.

Ауторски текст Драгана Шутановца за НИН

Непријатна бука и глуви телефони

Медијски игроказ приликом избора мандатарке открива суштину дијалога који Вучић иницира, јер показује да је питање избора било ког функционера небитно зато што је он и председник, и премијер, и министар, и директор, и начелник, и управник и портир 

Модерна друштва нису унисона и зато људи, институције и различите групе разговарају и на крају долазе до компромисног решења. Предуслов дијалога је разумевање и уважавање, без осуда и напада на другачије ставове. Да ли дијалог на који Вучић позива испуњава те предуслове? Нити постоји платформа о којој се разговара, нити зрнце жеље за разумевање другачијих ставова. Напротив. Данас у Србији не постоји дијалог у циљу подстицања и размене међусобних ставова како би се дефинисала стратегија доласка до заједничког циља. Уместо дијалога имамо гласну, непријатну и непрекидну буку која, по правилу, служи да се дезавуише туђи став и медијски оптужи свако ко другачије мисли.

Вучић фингира друштвени дијалог кроз разговор глувих телефона са омиљеним уредницима, заслужним за никад шаренију медијску ријалити понуду, док је Србија суштински у мраку.

Опширније...

Лечић: Опозиција Вучићу служи за подгревање охолости

Бранислав Лечић, потпредседник Демократске странке (Фото: Данас) Београд, 07.10.2017.

Говори Бранислав Лечић, драмски уметник и потпредседник ДС

ДОС је пропустио шансу да направи потпуно модерну уређену Србију по свим европским и цивилизацијски важним правилима.

Енергија и визија за то је постојала, али нажалост није спроведена до краја јер је Зоран Ђинђић имао препреку да би то могао да уради. У датом тренутку препрека је био Коштуница, а касније и сам ДОС. Није обављена круцијална ствар која би потпуно променила климу у држави, а то је лустрација свих оних политичара, партија и њихових лидера који су сви заједно омогућили да Србија зађе у контаминирану зону. Наш посао деконтаминације би трајао јако дуго и још увек траје јер није обављена лустрација. Да су политички фактори које је требало лустрирати били одсутни десет година из политике ми бисмо са новим демократским снагама формулисали систем и друштво које је модерно и у складу са свим цивилизацијским правилима која и даље фале у Србији, наводи у разговору за Данас Бранислав Лечић, чувени драмски уметник и потпредседник Демократске странке, одговарајући на питање које су према његовом мишљењу највеће шансе које је коалиција ДОС пропустила након петооктобарских промена.

Опширније...

„Патриоте“ против хероја

Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива) Вршац, 4. октобра 2017.

Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас"

Прелепљивање имена улице Тот Фрица у Избишту без реакције власти

Група младих људи окупљена око удружења „Алтернатива“ који за себе кажу да су студенти Правног факултета у часовима доколице бавила се анализом имена улица у Србији. Тако су дошли до „скандалозног открића“, да „више од стотину улица широм Србије, носи име злочинаца, кољача, осведочених фашиста и нациста“. Ове младе српске патриоте са мањком знања из историје, а вишком самопоуздања и слободног времена своје откриће објавиле су у тексту „Нацисти имају улице“ који су пре десетак дана пренели поједини српски медији и друштвене мреже. Читајући надаље овај чланак сазнајемо да једна од улица која срамоти српски народ и чије име под хитно треба мењати јесте улица Тот Фрица у банатском селу Избишту. Наиме, ови млади истраживачи тврде да једна од главних избиштанских улица носи име озлоглашеног нацисте Тот Фрица, министра наоружања у Хитлеровој влади. Испадоше тако Избиштанци, потпуне историјске незналице, јер ево, већ деценијама се рађају, живе и умиру у овом селу које, наводно, слави Тот Фрица, једног од најближих Хитлерових сарадника.

Опширније...

Мигови, коњи и национални интерес

Никола Лунић, капетан бојног брода у пензији и секретар ресорног одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке Београд, 3. октобра 2017.

Ауторски текст Николе Лунића за "Данас"

Влада Србије одавно је напустила политику војне неутралности

* Нико не даје одговор зашто Војска одржава ергелу са арапским коњима и из ког буџета, зашто је Министарство одбране дало касарну Јакуб Кубуровић као донацију и истовремено примило донацију хаубица које се нигде у свету не могу продати

Актуелна реторика политичке елите у Србији је карактеристична по све чешћој употреби синтагме "национални интереси", а све у циљу обезбеђења шире подршке за сопствене политичке ставове или одбијања даље дебате по неком питању.

Иако национални интереси представљају један од најважнијих појмова у реалистичкој теорији међународних односа, у Србији их је тешко дефинисати, а још теже препознати. Нажалост, истина је да национални интереси Републике Србије нису нигде наведени, пре свега због непостојања националних стратегијских докумената.

Опширније...

Београд на води је приватни пословни подухват настао насиљем над урбанизмом

Александар Црквењаков (фото архива) Београд, 2. октобра 2017.

Александар Црквењаков, шеф ресорног одбора ДС за спољну политику, говори за Данас

* Ја сам Савамалац, и знам да тај део обале никада није имао то зашећерено и страно име "Променада", већ му је назив Трај-ла-ла. Таман се сада таквим маниром и гради * Црквењаков је става да би ДС и Покрет слободних грађана Саше Јанковића и те како требало да сарађују

Александар Црквењаков, шеф ресорног одбора ДС за спољну политику, и према писању медија један од могућих кандидата ове странке за првог човека главног града, за Данас каже да не зна колико су озбиљне информације да био он могао бити кандидат за градоначелника ДС.

Опширније...

Вучић је једини кандидат напредњака за градоначелника

Председник Демократске странке Драган Шутановац (Фото архива) Београд, 1. октобра 2017.

Интервју Драгана Шутановца за Блиц

Напредњаци ће покушати да прикрију првог на листи, па ће Александар Вучић бити први, други, трећи и сто десети - каже у интервјуу за “Блиц” Драган Шутановац.

Лидер Демократске странке истиче да је председник Србије и лидер СНС свој најбољи кандидат.

- Вучић је свестан да нико унутар СНС не може да добаци ни 10, 15 одсто, а не да победи. Врло прецизно ће кроз своје медије водити кампању на себи.

Опширније...

Воз у 15:10 за Јуму

Балша Кашћелан, председник Ресорног одбора ДС за правна питања, државну управу и локалну самоуправу Београд, 28. септембра 2017.

Ауторски текст Балше Кашћелана за Данас

Не тако давно садашња позиција а ондашња опозиција нас је убеђивала како у Србији треба да постоје две јаке стожерне странке преко чијих политика би се артикулисале жеље огромне већине бирача. Међутим, после доласка на власт тадашње опозиције, све је учињено да се финансијски и медијски уништи до темеља Демократска странка. Демократска странка је оптужена да је за време њене дванаестогодишње власти Србија опустошена и то прво економски па онда и морално, иако су демократе, никада саме, већ у коалицији владале непуних седам година. Ипак, тај цех, за све оно што се дешавало од петог октобра испоручен је искључиво Демократској странци, заједно и са оним годинама у којима ДС није био на власти. Занимљиво, нико од коалиционих партнера ДС-а, (без чијих уцена је тешко могла која одлука Владе проћи), није учествовао у плаћању тог истог цеха.

Данас се Демократска странка налази на коленима, гажена неизгажена, ломљена несломљена, паљена незапаљена... и као таква чека еутаназију. Владајућа странка видећи да је у питању жилавији противник него што је очекивала, (а у жељи да угаси једину странку која јој може организационо парирати), убедила је некадашње бирачко тело Демократске странке како је ДС превазиђена и анахрона друштвена појава, како јелте, партије не треба да постоје (осим наравно владајуће), и да ће све њихове проблеме решити ad hoc удружења грађана којима се гаде политичке странке.

Опширније...

Посао напредног гласача

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива) Крушевац, 21. септембра 2017.

Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас

Чим одабрани изађу из аутобуса, поред снажних момака који су ту ваљда да им понесу непостојећи пртљаг, чекају их симпатични водичи, који ће им показати најближу полицијску станицу у којој ће новопридошли Крушевљани, Краљевчани, Смедеревци експресно постати Београђани. А самим тим и бирачи и јуришници на гласачке кутије

Овог септембра топло михољско лето, као да је решило да додатно усија ринглу на балканском шпорету, на ком се крчка српски политички лонац.

Док из излупаног лонца бије врела пара у небо, а главни кувари додају зачине и тајне састојке, крчка нам се јело изненађења. За то време нам БДП незаустављиво расте, тако да је најнижи у Европи. А да би чорба била гушћа, у Србији која је у демократији до гуше, неки су свој напредни демократски потенцијал исказали, скачући у лонац заједно са Рамушом Харадинајем. Па су сада још бржи, бољи и јачи када су са њима Рамуш и Тачи.

Опширније...

Магијско дејство председника на подлактици

Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

04. септембра 2017.

Ко је мислио да се "данга" или жигосање исплати само у Домановићевој сатиричној причи, гадно се преварио.

Ових дана се по вршачким сокацима шапуће да ће извесна млада васпитачица која је на подлактици крупним ћириличним словима истетовирала "А. Вучић" добити по трећи пут шансу да ради у једном од вршачких вртића.

Ова млада активисткиња СНС-а пре пар месеци похвалила се новом тетоважом за коју је рекла да "представља израз њеног поштовања према лидеру СНС и председнику Србије".

"Његови потези и говори мотивишу вас да се покренете, да урадите нешто корисно", истакла је предузимљива васпитачица. И гле чуда, ова млада жена се брже, јаче, боље покренула и урадила нешто корисно - од "обичне" васпитачице постала је васпитачица са тетоважом.

Додуше, тетоважа "А. Вучић" није истетовирана на челу као што је предлагао Домановић, али је истетовирана такође на веома видном месту - подлактици и то довољно крупним словима да и најкратковидији могу без проблема да схвате колику љубав и дивљење према председниковом лику и делу гаји ова активисткиња СНС-а. По сведочењу очевидаца, сав бол и непријатност који је ова храбра Вршчанка морала да истрпи седећи сатима у неком од татоо салона, веома брзо се исплатио. Тетоважа је одмах кренула да испољава своје магијско дејство, те јој је омогућила трећу шансу да се запосли у струци, иако је пре тога већ два пута одустајала, јер јој је наводно било "јако тешко".

Добро обавештени извори тврде да тетоважа има универзално дејство, па осим што ти омогућује да добијеш "трећу шансу" за посао у струци, можеш да радиш и ван струке, нпр. у приватним компанијама где су плате много веће него у јавном сектору. Тако је јунакиња наше приче испробала и добро плаћени посао код приватника, али је ипак схватила да је "мање тешко" бити васпитачица.

Предшколска установа из Вршца требало би ускоро да распише конкурс за пријем неколико васпитачица у радни однос. Међутим, питање које ових дана интригира Вршчане јесте: да ли је списак примљених васпитачица можда већ направљен, као и списак оних које су остале испод црте? И да ли ће неке од примљених васпитачица ту доћи без положеног државног испита, без лиценце и без радног искуства, само зато што имају одговарајући "жиг" или чланску карту. И да ли ће испод црте остати васпитачице од којих неке имају све потребне стручне квалификације, вишегодишњи рад на заменама, положени државни испит и лиценцу коју им је својевремено финансирала држава управо са циљем да имају предност при запошљавању.

Да ли ће испод црте остати васпитачице којима "није тешко" да раде са децом, напротив, које би са љубављу и великом посвећеношћу обављале овај посао?

Врло брзо ћемо добити одговор на ова питања.

Ових дана нечији родитељи у неком другом граду данима протестују, јер не желе да Министарство смени директора једне основне школе који одлично ради свој посао и који не пристаје да се истетовира.

Вршчанима не пада на памет да протестују, јер ваљда они најбоље знају шта је добро за њихову децу. Ускоро ће неки од њих, као и код Домановића, брже, јаче боље, стати у ред и - по свему судећи - понудити властито дете на жигосање.

Ауторка је одборница Демократске странке у Скупштини града Вршца

Извор:  Данас