ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Интервјуи

Згодно је бити министар Вујовић

Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива) Вршац, 15. децембра 2017.

Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас"

Зашто је посланик Балша Божовић (ДС) оптужен за нешто чега нема у скупштинском стенограму

Баш је згодно бити министар у Влади Републике Србије, а поготово бити министар финансија Душан Вујовић. Када си министар Вујовић онда можеш у Скупштини да тврдиш како грађани немају право на загарантован износ пензије већ само на пензију као такву и да власт може да одређује њен износ. Ако неко од народних посланика пожели да ти реплицира и да те подсети да не можеш од пензије да правиш социјалне додатке, да је пензија стечена имовина и право које се не може смањивати и чија висина зависи од тога колико су радници током радног века издвајали за осигурање, потпредседник Скупштине Ђорђе Милићевић побринуће се да дотични посланик буде ућуткан и да не добије право на реплику. За сваки случај седница ће бити прекинута, а посланику изречене и две опомене приде.

Опширније...

Пара има само за мегаломанске спектакле

Горица Мојовић (Фото сервис ДС, архива) Београд, 13. децембра 2017.

Ауторски текст Горице Мојовић за Данас

Буџет за културу 2018. мањи је за 360 милиона динара у односу на прошлогодишњи

* Само за годишњице Миланског едикта и Великог рата потрошено је више пара него за завршетак реконструкција два највећа музеја

Буџет за културу у 2018. години биће мањи за преко 360 милиона динара у односу на 2017. годину.

Планирано је да се за ову делатност потроши седам милијарди 760 милиона и неки кусур динара. Упркос "најбољем буџету у новијој српској историји", упркос расту државних прихода, смањеном дефициту и другим беспрекорним резултатима и честиткама свих релевантних чинилаца, посебно ММФ, учешће културе у том историјском буџету Републике Србије спало је на 0,64 одсто. У 2017. години тај проценат је био око 0,70%, а према плановима изнетим у "Стратегији развоја културе Србије" требало је да износи 0,78%, што значи преко милијарду динара више. Ако ме сећање не вара, ово је после оног "историјског минимума" из 2013. године од 0,52% најниже процентуално учешће културе у укупном буџету Републике Србије последњих година. Некима ће и ово већ бити довољно да схвате: има пара, али за културу нема наде.

Опширније...

Сексуално - шта?

Председница Форума жена Демократске странке др Марина Николић (Фото: Александар Гирафон Живаљевић, архива) Београд, 12. децембра 2017.

Ауторски текст др Марине Николић за Данас

Крај новембра и почетак децембра обележени су кампањом „16 дана активизма против насиља над женама“. Организације у Србији годинама уназад придружују се овој међународној акцији, која је подржана и од стране Уједињених нација. Почетак кампање везује се за 25. новембар, Међународни дан борбе против насиља над женама, да би се обележавањем 1. децембра, Светског дана борбе против АИДС-а, 3. децембра, Међународног дана особа с инвалидитетом и 6. децембра, Годишњице Монтреалског масакра, завршила 10. децембра, на Међународни дан људских права.

У ово доба износе се различите статистике - о феминициду и партнерском насиљу, о женама на тржишту рада, о уговореним браковима малолетница и тако даље, о чему смо имали прилике да ових дана читамо или гледамо у медијима.

Опширније...

За ким звони скупштинско звонце

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива) Крушевац, 11. децембра 2017.

Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас

Српска напредна странка свесно унижава парламент у очима јавности

Као посланик у Народној скупштини Србије у три мандата, детаљно сам упознао архитектуру, али и историју нашег храма демократије.

Овај неми а тако речит сведок наших времена, нераскидиво је везан са новијом историјом нашег народа, делећи његову судбину која је и креирана под моћним куполама и сводовима ове грађевине. Монументално здање подигнуто је на месту некадашње Батали џамије, пред којом је за време Милоша Обреновића 30. новембра 1830. године одржана Велика народна скупштина на којој је обнародован Други султанов Хатишериф. По турском напуштању Београда, срушена је Батали џамија, а овај простор је зарастао у трску и шевар. Потом су га предузимљиви трговци претворили у марвену пијацу, на чије постојање нас још увек подсећају, како атмосфера, тако и поједина збивања у овом високом дому, подигнутом баш на том месту.

Опширније...

Драган Шутановац: ДС зна да води Београд

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac (Foto arhiva) Београд, 10. децембра 2017.

Председник Демократске странке говори за Данас о политичкој сцени, опозицији и власти

"Размишљамо о томе да кампања, ако будем кандидат, крене са тог пашњака. Реч је о измишљеној афери."

Грађани и не знају због чега сам имао поступак, као што не знају да се огромна површина на Врачару још води као пољопривредно земљиште, што није моја кривица већ катастра. Немам ту никакав нити правни нити морални проблем, али очигледно је да то мора да се појасни. С друге стране, још је Ђинђић говорио да жели људе у опозицији које напада РТС, а не хвали“, каже за Данас Драган Шутановац, председник ДС, одговарајући на питање како ће баласт афере пашњак утицати на кампању демократа, јер је она, без обзира на позитиван судски исход по њега, остала тема у јавности и једна је од првих асоцијација на његово име.

Како каже, Председништво ће у догледно време донети одлуку ко ће бити кандидат ДС за градоначелника Београда.

Опширније...

Непоуздан систем заштите у ванредним ситуацијама

Петар Радојчић, генерал-потпуковник у пензији и заменик председника Одбора за безбедност, одбрану и ванредне ситуације Демократске странке Београд, 5. децембра 2017.

Ауторски текст Петра Радојчића за Нови магазин

Србија још није успоставила поуздан систем заштите и спасавања у ванредним ситуацијама и евентуалном рату

Ни након више година од стварања нормативних услова за изградњу јединственог система заштите и спасавања људи, материјалних и културних добара и животне средине од елементарних непогода, техничко-технолошких удеса, последица тероризма, ратних и других већих несрећа, надлежни органи Републике Србије још нису успоставили целовит и ефикасан систем безбедности.

Свет је изложен озбиљним и све учесталијим неконвеционалним безбедносним ризицима - од природних непогода, до катастрофа проузрокова¬них људским фактором. Испољене деструктивне појаве угрожавају животе и здравље становништва и узрокују губитак материјалних добара, деградацију животне средине и последице по кохезију заједница. Изостанак или недовољна примена безбедносних стандарда и процедура, друштво чини рањивијим. Извесно је да се поуздан систем заштите и спасавања не успоставља лако, јер је структур¬но и функционално сложен и у међузависности са другим деловима система националних безбедности. Зато је веома битно превентивно деловање. Благовременим реаговањем, неке несреће могу да се избегну или, барем, да се ублаже штетни ефекти истих. Да ли смо спремни за то?

Опширније...

Шамари политичког комесара

Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива) Вршац, 1. децембра 2017.

Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас"

Трагом посланичког питања да је координатор напредњака "лупао" по Вршцу

Пре недељу дана Мариника Тепић, посланица Нове странке, у делу седнице посвећене посланичким питањима упитала је министра полиције Небојшу Стефановића шта је предузео поводом тога што је политички комесар СНС Бранко Маловић шамарао градоначелницу Вршца.

Том приликом Мариника Тепић је поменула да је Маловић то исто учинио и са њеним колегом Жељком Сушецом, народним послаником из Панчева.

Опширније...

Жене у транзицији

Татјана Манојловић (Фото: Данас, архива) Београд, 24. новембра 2017.

Ауторски текст Татјане Манојловић за Данас

* Чак 70 одсто најсиромашнијих људи на планети су жене

Форум жена Демократске странке апелује на хитност у поступку усвајања Закона о родној равноправности, који је волшебно враћен десет корака уназад.

Такође, поједине изјаве у јавности о улози жена у Србији и њиховој одговорности за демографске токове, остављају утисак да тешко освајани и достигнути ниво људских права у овом моменту поново морамо да преиспитујемо.

Опширније...

Зарђала кашика у Европи

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива) Крушевац, 23. новембра 2017.

Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас

Кад неко после година ревносног ношења Шешељевог шињела схвати да је тај комад гардеробе демоде, па хватајући корак са светским модним трендовима, реши да га замени европским фраком, за очекивати је да то ново одело не навлачи и натеже преко изанђалог шињела.

Јер у противном, промотер таквог модног стила уместо жељеног утиска који жели да остави, изгледао би као Квазимодо, или какав други гротескни или карикатурални лик.

Још ако је на сакоу свежа рупа од уклоњеног беџа са Шешељевим ликом, затворена беџом са ликом Тонија Блера или неког из породице Сорош, наш Квазимодо би био пример сваког неукуса. На све ово, као јагодицу на шлагу, ваља додати да дојучерашња шајкача, пардон шубара, није замењена финим и господским европским цилиндром, већ најобичнијом балканском фантомком, на коју нит иде кокарда, нит иду европске звезде, али после коалиције са Рамушом Харадинајем савршено пристаје кече. А када само и летимично баците поглед на обућу оваквог човека, уместо опанака са закривљеним врхом, или бљештавог сјаја неких европских лакираних ципела, поглед вам се заустави на козачким чизмама које сам иду ка руској степи и Кремљу.

Опширније...

Вучићеве сеансе и непријатељски зачини

Срђан Миливојевић (Фото: Данас, архива) Крушевац, 20. новембра 2017.

Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас

Упутство за употребу страха по рецепту Српске напредне странке

У Србији, у којој се грађани од малена плаше убитачним дејством промаје, у којој је имунизација тема којом ће лаици доминирати и застрашивати родитеље на телевизијама са националном фреквенцијом, у земљи у којој је велики број грађана на позив тадашњег државног руководства ковао летве и картонске кутије на прозоре да не би ослепео у време помрачења сунца после НАТО бомбардовања 1999. године, лако је посејати страх.

Проблем настане када дође време жетве, када треба убрати плодове тог прегалачког рада на плашењу народа, о чему говоре свакодневне вести о застрашујућим примерима породичног и вршњачког насиља. Још већи проблем је када неко оцени да је потребно додати још страха, уз већ свеприсутне таблоидне најаве о тачном датуму скорашње апокалипсе, јер се народ баш опустио. А када се из балканског мрака, мало мало па изваде провидне гласачке кутије од плексигласа, на које у Србији ни не стиже да се ухвати паучина, ето потребе да се претера са терапеутском и препорученом дозом страха који тако благотворно делује на одржање ове власти.

Опширније...