ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Мићуновић: За одбрану демократије

- A +
Проф. др Драгољуб Мићуновић у обраћању поводом Међународног дана демократије (Фото сервис ДС) Београд, 15. септембра 2017.

Говор проф. др Драгољуба Мићуновића поводом Међународног дана демократије

Данас је свечани дан посвећен демократији. Демократија очигледно увек мора да се брани и не постоји ни један тако диван период у људској историји кад није било потребно бранити демократију. А то је зато што не постоји добра власт, постоји само добро контролисана власт. То значи да је прва претпоставка демократије слободна јавност. То значи да је грађанин свестан својих права, да је он један од носилаца суверенитета и има права да јавно употреби свој ум. Јавна употреба ума значи да има право на критику власти и на свој говор, да постоји будно око народа јер власт је увек склона кварењу. То је задатак демократије.

Не бих говорио о демократском поретку, о њему пише у свим уставима. Грађани су једнаки, слободни, безбедни, да постоји толеранција. Тако данас стоји у уставима земаља које су у УН. Међутим, тога данас у свету има јако мало. Демократија је свуда угрожена. Од Америке, Русије, па ево до нас. Код нас је мало другачије, да не лицитирамо. Где данас проблем настаје? У великим друштвима треба овладавати масама, јер су гласови на тржишту, па као и свака друга тржишна економија, то је борба за гласове. Рекламе лажу, надувавају. Хвале се да би продали своју робу. Тако раде политичари, лажу или се хвале, да би продали своју робу. То је судбина представничке или парламентарне демократије. Али, из овога не треба извести закључак да је демократија демагогија, она се штити од демагогије, популизма, стварањем јаких институција.

Има ли Србија данас јаке демократске институције? Нема. Ко год тврди да их има, волео бих да са њим обавим разговор и да му покажем да нема. Прва демократска институција или иститут је подела власти. Да ли је у Србији данас подељена власт? Она не само да није подељена међу институцијама у којима се помиње, односно законодавна власт, тј. Скупштина, извршна власт, односно Влада, или судство и правосуђе. То је наравно под командом једне партије и једног човека. Те институције нису самосталне и у равнотежи да једна другу контролишу. Ми тек треба да изградимо праве институције. Није то никакво моје оговарање режима, о томе стално говоре свуда, па и у Бриселу када говоре о нама као о кандидатима за ЕУ. То су стандарди, они се морају поштовати. Ако се стандарди не поштују, то говори да расте популизам. И на истоку и на западу имамо јаке импулсе личне власти. Не бих набрајао државнике, јер могу да уђем у кривичну одговорност. Довољно је да читате новине и да видите да данас у свету постоји велики број земаља које су демократске или су у великим демократским заједницама, као што је Европа или неке друге, а не поштују у потпуности начела демократије. Али ми на то не можемо да утичемо, превише смо мали да утичемо на свет. Мада код нас има појединаца који мисле да можемо. Хајде да видимо шта се са нама дешава?

Проф. др Драгољуб Мићуновић у обраћању поводом Међународног дана демократије (Фото сервис ДС) Ако желимо да будемо грађани, добри грађани, морамо да створимо добру државу. Нема добре државе, без добрих грађана. Али исто тако, нема добрих грађана без добре државе. Да ли наша држава производи добре грађане? Не. Почнимо од елементарних ствари. Од образовања па надаље. Демократија опстаје ако поставимо равнотежу између слободе и једнакости. Код нас има много мање једнакости него слободе. Многи су жељни да ту ствар прикажу друкчије. Велику буку имамо око слободе. Тако и треба јер је слобода онај први корак, али много је данас већа неједнакост међу грађанима. Међу оним богатима на разне начине и међу онима који су толико сиромашни да су гладни. Незапослени, гладни, обесправљени, необразовани, су велики део наших суграђана. У таквим околностима, нема праве демократије. Они су жртва манипулације, популизма, и чега год хоћете. Тиме је угрожена и она трећа светиња Француске револуције која се звала Фратерните - братство, коју можемо превести као хуманизам или солидарност. Ми данас просто не верујемо да ће држава обезбедити једнакост. Онда играмо на сентиментални хуманизам добровољним прилозима да неки несрећни људи дођу до неког права и опстанка. Није демократија пропадала због много непријатеља. Има их она много. Сваки амбициозни властодржац је непријатељ демократије, него је она пропадала зато што нема доста пријатеља.

Демократска странка апелује на све грађане, да буду пријатељи демократије. Да је бране. То је задатак демократије и ДС-а. ДС је не само бренд, што би рекли данас маркетиншки стручњаци, без ДС-а нема демократије. Зато је она била на удару многих којима демократија није била при срцу, али је увек било неке снаге да се она обнови, да се око ње окупе, и ДС ће то радити. Не радимо да бисмо се допали било коме како би то неке самозване патриоте желеле да прикажу него пре свега због свих грађана. Тражећи да будемо слободни, и да будемо равноправни са другима, ми потврђујемо своје достојанство. Зашто бисмо били „нижи“ од других грађана?

Оно што данас прети демократији је пораст популизма, најгоре средство, то је системско безакоње. Ствара се ситуација да у држави нико није сигуран. Свако може да се оптужи за кршење било чега, а онда арбитрарно да буде од носиоца моћи кажњен или помилован. Причамо о тајкунима, а нема тајкуна који није аболиран после свега, после велике буке. Основни проблем данас јесте да стварамо, да апелујемо, да чинимо шта можемо, да се исправимо као грађани. Да тражимо своја права, да будемо једнаки са другима, јер ако нисмо достојанствени грађани, врло брзо ћемо бити поданици. И тако улазимо у нешто што нас нико не може оправдати, улазимо у добровољно ропство. Да се то не би догодило, морамо да инсистирамо на институцијама.

Институција парламента оваква каква је сада она негира елементарну једнакост опозиције и позиције. Да не говорим у чему све, од пословника и свега што се догађа у Скупштини, оно што се у теорији назива „тиранија већине“. Ако погледамо како изгледа Влада, њу је тешко одредити, она има и десни и леви центар, другим речима, тешко је видети куд она то води. Оно што видимо за сада је неолиберална политика десног центра, која ће водити рачуна о правима послодаваца, али врло радо се лишавати многих права радника за која се радничка класа двеста година крваво борила. То није само наш случај. Видели сте и у Француској демонстрације које су се десиле због мењања Закона о раду који смањује права радних људи. Грађане не погађа проценат БДП, већ како је он распоређен и шта се са њим ради. Затим, не заборавимо мањине. Колико данас има Рома који су неписмени? Колико има оних који уопште нису регистровани да су рођени? То су наши суграђани. Ми морамо да бринемо о сваком човеку, о његовим правима. То је задатак демократије, то је задатак Демократске странке кога се она никада не одриче. Ми имамо своје документе, своје декларације, Статут који о томе говори.

Живимо у једном врло тешком времену, изложени смо опасности ратовања а да тога нисмо ни свесни, нуклеарног и свакојаког на једној страни, а на другој фанатичних верских и политичких идеологија који могу да угрозе читаво човечанство. У таквим опасностима ми живимо, али ми живимо овде, али не због било кога или да бисмо се коме допали, већ због нас самих јер се то нас тиче, а сви они који долазе увек су добро дошли, па и они који долазе у контролне посете, то се њих много мање тиче, нека се не увреде.

Демократска странка не жели да има било какав монопол над демократијом, напротив, биће срећна ако има што више демократа у разним партијама који теже истом циљу. Одбрани и достојанству грађана, њиховој једнакости и правди. Њено начело је увек био дијалог, разговор са другима, као и слобода, једнакост и правда грађана. Не мислимо да је то нешто ново, то је оно старо добро које желимо да бранимо и да траје. Оволико речи сам употребио на данашњи дан због идеала који нико нема храбрости да га оспорава, али га у својој пракси јако много угрожава. Будимо демократи, што значи будимо људи који прихватају слободу, једнакост, братство, толеранцију, хуманизам, као основна начела под којима људи желе пристојно да живе. Хвала.

Информативна служба ДС

Повезане галерије

Драгољуб Мићуновић: За одбрану демократије

15 септембар 2017Говор проф. др Драгољуба Мићуновића поводом Међународног дана демократије

Повезане вести

Шутановац у Неготину: ДС поуздан партнер људима, настављамо борбу

Шутановац у Неготину: ДС поуздан партнер људима, настављамо борбу

Неготин, 16. децембра 2017.Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је у Неготину да је Демократска странка стабилан, поуздан,...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Згодно је бити министар Вујовић

Вршац, 15. децембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Зашто је посланик Балша Божовић (ДС) оптужен за нешто чега нема у скупштинском стенограму Баш је згодно бити министар у Влади...
Балша Божовић (Фото сервис ДС, архива)

Божовић: Одсуство реакције је подршка фашистима

Београд, 14. децембра 2017.Народни посланик и члан Одбора за одбрану и унутрашње послове Балша Божовић захтева од министра унутрашњих послова Небојше Стефановића да...
Демократска странка

Јерков и Виденовић: Нека институције реагују, или ће бити јасно да подржавају фашисте

Београд, 13. децембра 2017.Народне посланице Демократске странке Александра Јерков и Маја Виденовић...
Демократска странка

ДС Пећинци: Претње кандидатима за одборнике

Пећинци, 12. децембра 2017.Општински одбор Демократске странке у Пећинцима обавештава јавност да се прави терор власти над локалном организацијом Демократске странке и житељима...