ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

25 година општинског одбора ДС у Великој Плани

- A +
Демократска странкаВелика Плана, 23. децембра 2014.

Говори функционера Демократске странке на прослави 25 година од оснивања првог општинског одбора ДС у Великој Плани

Бојан Пајтић, председник ДС  о буђењу Србије против садашњег режима и оснивању првог општинског одбора пре 25 година

Драги председници општина, драге демократкиње, поштоване демократе, заиста је велико задовољство бити данас у Великој Плани и могу да вам кажем да оваква енергија није јединствена само за вашу општину, овакву енергију, оволики број људи сусрећем у свим градовима и општинама Србије. Србија се буди, Србија има енергије, Србија има наде коначно поново да постоји шанса да се режим Александра Вучића, овај режим који нас интензивно упропаштава и који у 2015. улази у четврту календарску годину свог постојања - сруши.

Ви сте пре 25 година, само неколико недеља после пада Берлинског зида, показали високу свест о томе у ком правцу ће се кретати свет, у ком правцу ће се кретати наше друштво, формирали Општински одбор ДС. За разлику од човека који влада овом државом, који по сопственом признању 20 година није схватио да је пао Берлински зид, мада је било доста очигледно то у медијима и који је управо захваљујући одсуству тог сазнања украо велики број најлепших година свима нама, заједно са својим саборцима.

Ви сте имали свест о томе шта значи 1989. година и шта значи потреба да се установи странка која ће баштинити традицију чика Љубе Давидовића и Милана Грола, и оних људи који су у предратном периоду покушавали да Србију учине социјално одговорном државом, правом државом, демократском државом.

Када смо код чика Љубе Давидовића треба да се сетимо, ви сте овде у специфичној позицији, у локалу на власти, на националном нивоу смо опозиција, једина, велика, парламентарна, опозициона странка. Треба се подсетити његових речи да бисмо били мудрији, да бисмо били успешнији. То је - на власти се немој богатити, у опозицији се немој понизити.

То је ДС и такву ДС желим, и верујем да сви ми делимо такав став.

Бојан Пајтић, председник ДС  о политичком боју против садашњег режима и ДС као јединој алтернативи СНС

Вероватно нема бољег места од Велике Плане са тако богатом слободарском традицијом, из Првог, из Другог српског устанка, из Првог светског рата, из 1941. године, када је наша војска пружала грчевити отпор управо овде, да на прагу 2015. године - годину којом се навршава стогодишњицом Радовањског боја, најавимо нови бој - бој за демократску, за слободну Србију, бој у коме ћемо срушити режим аматера, незналица, оних који дипломе купују, оних који докторате плагирају, оних који су за само неколико година успели да пониште све демократске тековине у овом друштву. То је наша цивилизацијска обавеза, то је наша историјска обавеза, одговорност, не само према оним људима који су пре 25 година имали храброст да ДС оснују него и према онима који су пре стотину година управо једну такву странку сањали, и у таквој странци се борили за бољу Србију.

Драги пријатељи, нема Србија бољу алтернативу од ДС и Србија се нада да ће ДС ову борбу да поведе.

Бојан Пајтић, председник ДС  о масовном страначком запошљавању СНС

Ми смо кренули са борбом која подразумева заштиту оних који су најугроженији у овом друштву. То су они људи који су на удару режима, онај средњи слој људи који је завршио средње школе, више, високе школе, који ради, који ствара, који жели да живи од свог поштеног рада и знања. Тај слој који не гласа за СНС је управо због тога на удару, и на том слоју се спроводе такозване реформе, такозвана погрешна фискална консолидација владајућег режима. Све то чини се да би се надокнадила она средства која су утрошена за финансирање 50.000 новозапослених партијских активиста СНС у последњих готово три године.

И да вам кажем само једну ствар, жртве тог и таквог масовног запошљавања данас су све медицинске сестре, сви лекари, сви полицајци, све судије, сви наставници, сви они људи који јесу стуб овог друштва.

Ми те људе морамо да заштитимо, ми за те људе треба да се боримо. Зато ДС постоји и зато ће ДС и победити.

Радослав Милојичић, председник општине Смедеревска Паланка  о значају оснивања првог општинског одбора ДС

Драги пријатељи, пре свега драго ми је што вас видим у оволиком броју, вероватно је разлог за то што је наш драги председник овде. До сад се никада нисте скупили у оволиком броју. Желим да честитам и да се захвалим свим оним људима који су вечерас са нама, и онима који нису – који су посадили клицу демократије у Великој Плани, и клицу демократије у Србији.

Да није било вас сада не би имао ко да се бори против овог зла и ове тираније, која хара Србијом.

Драги пријатељи, желим такође да вам честитам што сте коначно у Великој Плани успели да дођете на власт. Не да вам честитам из разлога да би ви имали бенефит и корист од тога што сте на власти, већ због тога што сте општину Велика Плана, заједно са вашим коалиционим партнерима спасли пропасти коју СНС сваког дана осликава и на републичком нивоу. Верујте ми да би још горе било, знајући кадар СНС. Грађани Велике Плане треба да буду поносни на то.

Пре неколико дана сам био у Мионици са председником и са нашим пријатељима, како би помогли у кампањи. Наравно да смо говорили о томе колика је задуженост Србије, и колико је СНС за три године, у трећој влади којом руководи Ким Џон Александар Вучић успели да упропасте Србију, о цифрама које су смањене и узете грађанима Мионице у буџету за наредну годину. Они су нама на све те наше аргументе, као и увек, одговорили цивилизовано и достојно. Рекли су да је председник Пајтић са својом свитом појео чварке за 350 евра. Стварно имају аргумент. Ми са тим аргументима не можемо да се боримо.

Ми њима кажемо, задужили сте нас седам милијарди евра, они нама кажу појели сте чварке за 350 евра. Људи, па нисмо ми Зорана Михајловић и Бабић да можемо толико да поједемо. То је 60 килограма чварака, пошто сам ја из Србије са села знам колико су чварци.

Радослав Милојичић, председник општине Смедеревска Паланка  о ДС као јединој алтернативи режиму и неопходној промени власти

Драги пријатељи, ми смо видели да су они неспособни, видели смо да су уништили све чега су се дотакли. Видели смо да у овој земљи штрајкују адвокати, штрајкују просветни радници, здравствени радници. Да се у свим цивилизованим друштвима то зове земља која иде у хаос. Једини који може да каже "стоп" деведесетих, једини који је могао да каже "стоп" двехиљадите, једини ко то може да каже сада је Демократска странка са својим коалиционим партнерима.

Они могу да нас вређају, могу да лажу о нама, могу да нас хапсе, могу да нас критикују, могу онако културно и цивилизовано јуче у Скупштини Србије да одговарају опозиционим посланицима, то заиста одговара вокабулару Александра Вучића. Јер он не зна да ли је пош'о или је дош'о. Не зна да ли је скинуо беџ Војислава Шешеља или није. Не зна да ли је за ЕУ, или је и даље за границе Карлобаг – Огулин – Вировитица. Али они знају једно, они знају да о ДС може да их угрози, да једино ДС стоји на бранику владавине правих и свих европских закона. То радимо последњих 25 година, то је нама у генетском коду, то нам је професор Мићуновић усадио, наставили су Зоран Ђинђић, Драган Ђилас и сада Бојан Пајтић.

Драги пријатељи, прошло је време страха. Позивам вас све да подигнете главе, немате чега да се бојите. Страх је однео Бојан Пајтић. Однео је страх, јер је он генерал који је први ушао у битку против зле власти која хара Србијом. Он је једини од свих опозиционих лидера који је ушао директно у клинч са Александром Вучићем. Није му нудио договоре, није му нудио компромисе, није у нудио златне акције како би са њим ушао у владу.

Ми немамо права, као ДС, и сви људи који слободно мислимо и слободно говоримо, да нашег генерала који је ушао у битку оставимо самог. Морамо да идемо за њим и морамо 2017. године Бојана Пајтића да промовишемо за председника Србије.

Драган Цветковић, председник ОО ДС Велика Плана  о оснивању првог општинског одбора ДС пре 25 година и неопходној промени садашње власти

Осврнуо бих се на то да је пре 25 година само храброст у појединцу, и жеља да се живи у демократској земљи, овде у Великој Плани, водила тадашње осниваче ДС. Били су то угледни, храбри и часни наши суграђани. Пре свих то су били господин Бранислав Арсић, уједно и председник одбора. Он ће вам се обратити када отвори изложбу у галерији.

Затим Саша Трифуновић, Горан Раковац, Михаило Ивановић, Драгослав Бајовић, Миладин Бисенић, Владимир Тасић, Славиша Павловић, др Љубинко Петковић, др Томислав Тадић – из нама суседне Смедеревске Паланке, госпођа Љиља Митровић, као и други. Они су заједно са легендама ДС Мићуновићем, Ђинђићем, Десимиром Тошићем поново оживили идеју ДС Љубе Давидовића и Милана Грола из предратне Србије, који је у чика Љубино време – тако су га звали у то време грађани Србије.

Један од оснивача ДС — која је била у породици европских народа цењена, поштована и уважавана као ДС, што није случај данас.

Данас смо сведоци да ДС дели судбину народа који лоше живи, јер су такве економске околности које нам је напредно увела актуелна власт. И поново нас враћа у време против кога смо се скупа борили, и били водећа странка у тој борби.

Неће нас зауставити јер ми нисмо декларативно демократе и европејци, јер ми смо то суштински и идеолошки.

У жељи да свима нама идеја ДС буде водиља у достизању што квалитетнијег живота, поздрављам вас и желим да следећи јубилеј 30 година дочекамо као власт која ће Србију коначно увести у породицу европских народа.

Информативна служба ДС

Повезане галерије

Бојан Пајтић на обележавању 25 година од оснивања првог Општинског одбора ДС

23 децембар 2014(Велика Плана, 23. децембра 2014) Говор председника Демократске странке Бојана Пајтића на обележавању 25 година од оснивања првог општинског одбора Демократске странке у Великој Плани.

Повезане вести

Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић (Фото: www.sumadijapress.co.rs, архива)

Милојичић: Ко је доделио обезбеђење Звонку Веселиновићу?

Београд, 7. децембра 2017.Радослав Милојичић, посланик Демократске странке, поставио је на заседању Скупштине Србије питање министру унутрашњих послова...
Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић (Фото: www.sumadijapress.co.rs, архива)

Радослав Милојичић: Влада дала новац општинама за куповину гласова

Београд, 15. новембра 2017.Посланик Демократске странке Радослав Милојичић оценио је да је "скандалозна одлука" Владе Србије да локалним...
Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић (Фото: www.sumadijapress.co.rs, архива)

Извињење народног посланика Радослава Милојичића

Београд, 2. августа 2017.У наставку прочитајте извињење народног посланика Радослава Милојичића у целости: Реаговао сам крајње непримерено и учинио велику неправду што...
Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић (Фото: www.sumadijapress.co.rs, архива)

Милојичић одговорио Митровићу: Нећете побећи од судског процеса

Београд, 26. јуна 2017.Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић одговорио је на оптужбе власника телевизије Пинк Жељка...
Народни посланик Демократске странке Радослав Милојичић (Фото: www.sumadijapress.co.rs, архива)

Отворено писмо Жељку Митровићу: Одакле Вам право да фалсификујете стварност у којој живимо

Београд, 25. јуна 2017.Народни посланик Радослав Милојичић упутио је отворено писмо власнику...