ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Зрењанин: Како је прекршен закон на конститутивној седници скупштине

- A +
Портпаролка Градског одбора Демократске странке Зрењанин Алиса Коцкар (Фото: Градски одбор ДС Зрењанин, архива)Зрењанин, 25. маја 2016.

Јуче је одржана конститутивна седница Скупштине града Зрењанина о којој може доста тога да се каже. Алиса Коцкар, портпаролка Градског одбора Демократске странке у Зрењанину и одборница, појаснила је тезу: "Ако занемаримо поштовање тајности гласања и гласање за столом прошлог, садашњег и будућег градоначелника, што не бисмо смели да урадимо, остаје нам велико питање поштовања закона. На седници су прекршени и Пословник о раду Скупштине града Зрењанина и Закон о локалној самоуправи."

Наиме, на конститутивној седници треба да се изаберу и председник Скупштине и његов заменик, и градоначелник и његов заменик, као и целокупно веће. То није учињено. Већина је изгласала измену дневног реда и није одабран нити један заменик, нити један члан већа. То је директно кршење и Пословника о раду и Закона о локалној самоуправи, а опозиција од 15-ак одборника није могла много тога да учини.

Члан 34. Став 1.

Када одлучује о избору Градоначелника, Скупштина истовремено одлучује о избору заменика Градоначелника и чланова Градског већа.

Пословник о раду Скупштине града Зрењанина

Члан 39.

Председник скупштине има заменика који га замењује у случају његове одсутности и спречености да обавља своју дужност. Заменик председника скупштине бира се и разрешава на исти начин као и председник скупштине.

Закон о локалној самоуправи

Демократска странка је апсолутно против стављања политике испред интереса грађана, што је овом приликом учињено. Јасан је интерес грађана да институције буду формиране у што краћем року и да сви функционери буду познати, као и да већ на првој седници буде јасно ко је власт, а ко опозиција, како би целокупан апарат могао да функционише и заиста ради у интересу Зрењанинаца.

"Демократска странка оштро осуђује непоштовање закона и позива Српску напредну странку, као у овом тренутку једину јасну представницу власти, да преузме одговорност за учињено, као и да убудуће ограничи своје деловање унутар закона", закључила је Алиса Коцкар.

Градски одбор Демократске странке Зрењанин

Повезане вести

Одборница Демократске странке у Зрењанину Алиса Коцкар (Фото: Градски одбор ДС Зрењанин, архива)

ДС Зрењанин: Замислите да...

Зрењанин, 23. новембра 2016.Шеста седница Скупштине заказана је за 29. новембар. Власт је дочекала последњи тренутак да се заиста позабави проблемом јавних предузећа и сад...
Портпаролка Градског одбора Демократске странке Зрењанин Алиса Коцкар (Фото: Градски одбор ДС Зрењанин, архива)

ДС Зрењанин: Чија је одговорност?

Зрењанин, 8. јуна 2016.Демократе су на редовној конференцији за медије као поставиле питање како се борити против апатије и како грађанима може да се објасни да...
Портпаролка Градског одбора Демократске странке Зрењанин Алиса Коцкар (Фото: Градски одбор ДС Зрењанин, архива)

ДС Зрењанин: Нова-стара власт, а све по старом

Зрењанин, 1. јуна 2016.На редовној конференцији за медије Градског одбора Демократске странке у Зрењанину закључено је да ће ипак све...
Демократска странка

ДС Зрењанин: Запошљавање и запослени у јавном сектору

Зрењанин, 18. маја 2016.На редовној конференцији за медије Градског одбора Демократске странке у Зрењанину, портпаролка Алиса...