ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

ДС-ЗЗШ: 24. априла крај понижавања грађана Крагујевца

- A +
Конференција за медије изборне листе Верољуб Верко Стевановић – Заједно за Крагујевац, Демократска странка, ЗЗШ (Фото: Градски одбор ДС Крагујевац)Крагујевац, 5. априла 2016.

Српска напредна странка, иако има и локалну и републичку власт, није успела да сачува статус Крагујевца као регионалног лидера, истакнуто је на конференцији за медије Изборног штаба листе Верољуб Верко Стевановић – Заједно за Крагујевац (Демократска странка, ЗЗШ).

"Неко ће рећи да је то политикантство, уколико остарашћено браните свој град од оних који су вама политички опоненти, али ми данас имамо ситуацију да регионални центар, четврти град по величини, један универзитетски центар, културни центар, пропада у свим сегментима. Сматрамо да је то што нема приватних инестиција катастрофално, актуелна градска власт заправо није успела да обезбеди ни очување онога што смо имали од државних привредних друштава.

За четири регионална центра, Београд, Нови Сад, Краљево и Ниш, постаће територијални центри са нижим овлашћењима у оквиру дистрибуције ЕПС-а, док је за пети центар у Крагујевцу предвиђено гашење и припајање Нишу. То је понижавање четвртог града у Србији које наноси штету 'Електрошумадији', запосленима, граду и грађанима", истакао је Душан Обрадовић, кандидат за одборника и народног посланика.

Ово је огроман губитак за град. Од сада ће све дозволе морати да се траже ван града, оне важније у Београду, а оне мање важности у Нишу. Крагујевац ће постати провинција Ниша у овој привредној грани. Број запослених у дистрибуцији Крагујевац временом ће се смањивати, град губи нешто што је пре десет година тешком муком сачувано.

Центру Шумадије оспорава се регионални статус тиме што се регионални центри неких важних државних предузећа премештају у околне мање градове. Познато је да је прошле године регионална дирекција ПТТ Србије из Крагујевца премештена у три пута мању Јагодину. Још раније неки делови регионалне дирекције "Телекома" постављени су у Краљеву.

Градска власт је требало много јаче и упорније да брани интерес града и грађана. Све претходне власти су тако радиле.

"Врло брзо осетићемо последице због губитка регионалног центра. Пре 10 година изборили смо се да ПД Центар остане у Крагујевцу, и тада се политика мешала превише у посао у који није смела да се меша. Сада, све што будете хтели да урадите у Крагујевцу, мораћете тражити сагласност из Београда. Крагујевац не постоји, чак ни као територијални центар, Електрошумадија ће постати само једна од 32 електродистрибуције у земљи, иако је четврти град по величини. Све оно што Крагујевац има од својих ресурса, свакаквих, па и људских, практично сада не значи ништа, неко други одлучује.

Један град који је био престони град, сада је паланка. Држава мора да поштује принципе и да поштује централни град Србије. Овај град је сада потпуно девастиран, покушаћемо то да променимо. Разумемо шта је штедња и рационализација, али на штету грађана Крагујевца не разумемо и не прихватамо.

Данас само дижемо глас против уништавања Крагујевца, јер смо свесни да у овом тренутку не можемо учинити ништа, али ће, убеђен сам, доћи тренутак када ћемо моћи да променимо ствари", истакао је Верољуб Стевановић, кандидат за градоначелника и народног посланика.

"Примери Пошта Србије и ЕПС-а говоре да Српска напредна странка наставља континуирано унижавање Крагујевца, показујући свој однос према четвртом граду у Србији и универзитетском центру, не водећи рачуна о финансијској користи Крагујевца. Премештање регионалних центара државних профитабилних предузећа из Крагујевца у мање средине, осим политичке трговине коалиционих партнера СНС-а, показује и политичку тежину коју има градоначелник Радомир Николић, син председника Републике Србије, који као председник Извршног одбора најбројније странке у парламенту није у стању да се избори за интересе града за чије је вођење преузео одговорност. Крај понижавању грађана Крагујевца десиће се 24. априла", закључио је Душан Обрадовић.

Градски одбор Демократске странке Крагујевац

Повезане вести

Конференција за медије коалиције Заједно за Крагујевац (Фото: Градски одбор ДС Крагујевац)

Крагујевац: Коалиција Заједно за Крагујевац једина права опозиција

Крагујевац, 20. маја 2016.У новом сазиву градског парламента једина права опозиција биће у редовима...
Конференција за медије изборне листе Верољуб Верко Стевановић – Заједно за Крагујевац, Демократска странка, ЗЗШ (Фото: Градски одбор ДС Крагујевац)

ДС-ЗЗШ: Грађани у недељу бирају између две јасне опције

Крагујевац, 21. априла 2016.Представници листе Верољуб Верко Стевановић Заједно за Крагујевац (Демократска странка, ЗЗШ) још...
Конференција за медије изборне листе Верољуб Верко Стевановић – Заједно за Крагујевац (Фото: Градски одбор ДС Крагујевац)

Крагујевац: Подршка коалицији ДС-ЗЗШ

Крагујевац, 1. априла 2016.Бивши одборник и шеф Одборничког клуба ЛДП-а (2012-2014) Марко Николић подржао је изборну листу Верољуб Верко Стевановић – Заједно...
Конференција за медије у Градском одбору Демократске странке у Крагујевцу (Фото: www.kragujevac.ds.org.rs)

Заједно за Крагујевац: Искрени договор са грађанима Крагујевца

Крагујевац, 18. марта 2016."У име изборног штаба и целог победничког тима Демократске странке и Заједно за...
Конференција за медије у Градском одбору Демократске странке у Крагујевцу (Фото: www.kragujevac.ds.org.rs)

Крагујевац: Захтевамо хитно отварање завршене деонице ауто-пута Крагујевац–Баточина

Крагујевац, 14. марта 2016.Ових дана када је у Србији актуелно отварање...