ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

ДС Нови Сад: Нови скандал градске власти, непосредна погодба уместо јавног конкурса

- A +
Демократска странка Нови Сад, 17. децембра 2015.

Градски одбор Демократске странке (ДС) у Новом Саду оценио је да је сазивање хитне седнице градске Скупштине кршење Пословника новосадског парламента и свих норми у раду највишег представничког дома свих Новосађана.

У саопштењу ДС у Новом Саду се објашњава да је градска власт, коју предводи Српска напредна странка (СНС) и градоначелник Милош Вучевић, за вечерас сазвала хитну седницу на којој би требало да се донесу две одлуке које ће им омогућити да наставе свој, како се оцењује, игроказ о новој фабрици у којој ће, како је обећао премијер Александар Вучић, бити запослено три хиљаде људи.

"Спорне одлуке је потребно донети баш данас јер је то од локалних првака Српске напредне странке захтевао њихов партијски шеф, који жели да испуни обећања дата својим страним партнерима, те да се управо тиме похвали на сутрашњем митингу који, у знак подршке самом себи, организује у Новом Саду", навеле су новосадске демократе.

У саопштењу Демократске странке се оцењује да су хитан начин сазивања седница и приземни мотиви с којим се крше Пословник и парламентарни обичаји само део још једног скандала који је приредила градска власт у Новом Саду.

Новосадске демократе су поручиле да су за њих неприхватљива и оба предложена акта, јер се њима наставља низ спорних одлука које треба да омогуће уређење грађевинског земљишта и изградњу фабричких хала о трошку Новог Сада које би после користила страна компанија с којом се, иза леђа грађана Новог Сада па и саме градске власти, о свему већ договорио председник Владе Србије.

"Скупштински акти које данас треба да усвоји Градски парламент, наиме, дају право Јавном предузећу Пословни простор да фирмама које запошљавају најмање хиљаду људи издаје пословни простор путем непосредне погодбе, а не путем јавног конкурса, те одговорност за све одлуке с тим у вези преноси на Скупштину града. На тај начин су се сви они који учествују у сумњивом и тајном договарању о уређењу и коришћењу Радне зоне Север 4 заштићени од будуће одговорности пред законом, што имплицитно указује на то да и сами знају како је оно што предузимају заправо штетно по јавни интерес", објашњава се у саопштењу.

Настојање власти да се у Нови Сад пошто-пото доведе неки страни инвеститор, додаје се, мотивисано је искључиво пропагандним потребама режима, јер и сами представници власти знају како овакав "мегаломански подухват" не може донети опипљиву корист Новом Саду.

"Само за уређење плаца површине 38 хектара у градском буџету је већ резервисано милијарду динара, док за изградњу објеката у новој радној зони градска власт планира улагање од још 2,8 милијарди. Како је замишљено, потенцијални инвеститор би се после уселио у готове хале и покренуо производњу, а прве рачунице указују на то да би таква фабрика морала да ради пуним капацитетом бар 15 година да би се Новом Саду, кроз порезе и на друге начине, само вратила уложена средства. При том нема никаквих гаранција да ће та фабрика уопште радити толико година, нити да ће запослити три хиљаде људи", истакле су новосадске демократе.

У саопштењу Демократске странке се оцењује да ниједна одговорна власт, којој је поверено управљање јавним добром, не би правила такве пословне аранжмане. ДС је поручила да би одговорна власт свим потенцијалним инвеститорима обезбедила једнаке услове за улагање, а партнере би бирала путем јавног позива.

У саопштењу се додаје да ће тако радити и будућа градска власт уколико у њој буде учествовала Демократска странка. Демократе су закључиле и да озбиљне инвеститоре одбијају управо нетранспарентни послови попут овог који сада покушава да реализују председник Владе Србије и градска власт у Новом Саду.

(Извор: www.autonomija.info)

Повезане вести

Демократска странка

ДС Нови Сад: Локална самоуправа и грађани таоци унутрашњег раздора у СНС

Нови Сад, 16. јуна 2017.Одборничка група Демократске странке у Скупштини Новог Сада захтева...
Проглашена изборна листа Демократска странка – др Вељко Крстоношић (Фото: Градски одбор ДС Нови Сад)

Нови Сад: Проглашена изборна листа Демократска странка – др Вељко Крстоношић

Нови Сад, 14. марта 2016.Градска изборна комисија Новог Сада прогласила је изборну...
Представљање изборног програма и Тима за Нови Сад (Фото: www.021.rs)

Нови Сад: ДС представила изборни програм и Тим за Нови Сад

Нови Сад, 30. јануара 2016.Демократска странка у Новом Саду је предизборну кампању за локалне изборе почела...
Аутобуси СНС паркирани на зеленим површинама у Новом Саду (Фото: Градски одбор ДС Нови Сад)

Грађани Новог Сада и Војводине за СНС грађани другог реда

Нови Сад, 19. децембра 2015.Председник Покрајинског одбора Демократске странке Мирослав Васин и председник Градског одбора...
Демократска странка

ДС Нови Сад: Митинг СНС-а путујући циркус

Нови Сад, 18. децембра 2015.Градски одбор Демократске странке Нови Сад оценио је да је митинг СНС "путујући циркус" који ће грађани врло брзо...