ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Форум жена ДС Вршац: Обележена Дечја недеља у Уљми

- A +
Демократска странка Вршац, Уљма, 11. октобра 2015.

У препуној сали Дома културе у Уљми, свечано је обележена Дечја недеља. Ову хуману акцију намењену ромској деци заједничким снагама су организовали Друштво Рома за културу, образовање и социјалну интеграцију Рома "Романо крло - ромски глас" из Вршца и Форум жена Општинског одбора ДС Вршац.

Деца су добила поклоне у виду књига, школског прибора, играчака и слаткиша, а имала су прилику и да учествују у креативној радионици коју је водила глумица Вања Јањић.

Др Татјана Вешовић, председница Општинског одбора ДС Вршац организовала је здравствену трибину "Здрава мајка - здраво дете" намењену Ромкињама. Она је истакла да је велики проблем ромске популације необразованост, а то касније повлачи и проблем запошљавања, лошег имовинског стања и уопште веома ниског квалитета живота.

"Осим што је Дечја недеља у току, данас је и Дан девојчица који се широм света обележава са циљем да се скрене пажња на угрожавање права девојчица у областима као што су доступност образовања, здравствена заштита, сексуално и репродуктивно здравље, законска права и заштита од дискриминације, насиља и уговорених бракова. Од присутних тридесетак жена, само једна има завршену средњу школу, што је поражавајућа чињеница за једну тако развијену општину каква је Вршац", истакла је др Татјана Вешовић. Она је додала да многа ромска деца живе испод границе сиромаштва, да су више гладна него сита, а о слаткишима и играчкама могу само да маштају.

"Не смемо да дозволимо да у нашој лепој и богатој Војводини деца гладују", рекла је др Татјана Вешовић. Она је поручила да се сви морамо борити за друштво једнаких шанси, за право свих на образовање, рад и људско достојанство.

"Обавеза државе је да помаже социјално рањивим групама, а ромска популација то свакако јесте. За решавање неких проблема нису потребна додатна новчана средства већ само боља организација и ефикасније коришћење средстава која се већ издвајају у те сврхе", рекла је др Татјана Вешовић.

Снежана Лазин, председница Форума жена Општинског одбора ДС Вршац, истакла је да су активисткиње Демократске странке током трајања Дечје недеље посетиле четири села у вршачкој општини и да су уживале у дружењу са малишанима.

"Сваки дан треба да буде 'дечји дан', а ми одрасли смо одговорни за квалитет њиховог детињства, образовања и животне перспективе. Демократска странка настоји да охрабри жене на селу да буду ангажованије у креирању локалних политика, да се њихов глас даље чује и да помогну у развоју својих локалних средина", истакла је Снежана Лазин.

Испред удружења "Романо крло - ромски глас" присутнима се обратио Амет Рамадановић, председник удружења.

"У Вршачкој општини живи 1.400 Рома. Већина њих живи у веома тешким условима и зато су овакве хуманитарне акције увек добродошле. Захваљујемо се женама из Демократске странке које су ромској деци донеле лепе поклоне и улепшале им бар на кратко њихово не баш срећно детињство", рекао је Амет Рамадановић.

Општински одбор Демократске странке Вршац

Повезане вести

Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Драгана Ракић: Премијерка против Лукаса

Вршац, 25. августа 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Александар Вучић отвара робне куће, а Ана Брнабић вашаре Изгледа да...
Основан Форум пензионера Демократске странке у Вршцу

Основан Форум пензионера Демократске странке у Вршцу

Вршац, 28. јула 2017.Општински одбор ДС у Вршцу основао је Форум пензионера. За председника је изабран Александар Мак,...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Три гласа за Вучића - прасе за Ускрс

Вршац, 14. априла 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Александар Вучић рече да је његова победа на изборима за председника Србије „чиста као...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Страх од братије већи од срамоте

Вршац, 30. марта 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Песник и дипломата Јован Дучић (1874‒1943) једноставно тог петка није имао среће. Десило се да...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

СНС напред, остали стој

Вршац, 23. марта 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Актуелна власт треба да зна да се не може довека владати страхом Министар је одлучио да састанак са директорима...