ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

Форум жена ДС Вршац: Обележена Дечја недеља у Уљми

- A +
Демократска странка Вршац, Уљма, 11. октобра 2015.

У препуној сали Дома културе у Уљми, свечано је обележена Дечја недеља. Ову хуману акцију намењену ромској деци заједничким снагама су организовали Друштво Рома за културу, образовање и социјалну интеграцију Рома "Романо крло - ромски глас" из Вршца и Форум жена Општинског одбора ДС Вршац.

Деца су добила поклоне у виду књига, школског прибора, играчака и слаткиша, а имала су прилику и да учествују у креативној радионици коју је водила глумица Вања Јањић.

Др Татјана Вешовић, председница Општинског одбора ДС Вршац организовала је здравствену трибину "Здрава мајка - здраво дете" намењену Ромкињама. Она је истакла да је велики проблем ромске популације необразованост, а то касније повлачи и проблем запошљавања, лошег имовинског стања и уопште веома ниског квалитета живота.

"Осим што је Дечја недеља у току, данас је и Дан девојчица који се широм света обележава са циљем да се скрене пажња на угрожавање права девојчица у областима као што су доступност образовања, здравствена заштита, сексуално и репродуктивно здравље, законска права и заштита од дискриминације, насиља и уговорених бракова. Од присутних тридесетак жена, само једна има завршену средњу школу, што је поражавајућа чињеница за једну тако развијену општину каква је Вршац", истакла је др Татјана Вешовић. Она је додала да многа ромска деца живе испод границе сиромаштва, да су више гладна него сита, а о слаткишима и играчкама могу само да маштају.

"Не смемо да дозволимо да у нашој лепој и богатој Војводини деца гладују", рекла је др Татјана Вешовић. Она је поручила да се сви морамо борити за друштво једнаких шанси, за право свих на образовање, рад и људско достојанство.

"Обавеза државе је да помаже социјално рањивим групама, а ромска популација то свакако јесте. За решавање неких проблема нису потребна додатна новчана средства већ само боља организација и ефикасније коришћење средстава која се већ издвајају у те сврхе", рекла је др Татјана Вешовић.

Снежана Лазин, председница Форума жена Општинског одбора ДС Вршац, истакла је да су активисткиње Демократске странке током трајања Дечје недеље посетиле четири села у вршачкој општини и да су уживале у дружењу са малишанима.

"Сваки дан треба да буде 'дечји дан', а ми одрасли смо одговорни за квалитет њиховог детињства, образовања и животне перспективе. Демократска странка настоји да охрабри жене на селу да буду ангажованије у креирању локалних политика, да се њихов глас даље чује и да помогну у развоју својих локалних средина", истакла је Снежана Лазин.

Испред удружења "Романо крло - ромски глас" присутнима се обратио Амет Рамадановић, председник удружења.

"У Вршачкој општини живи 1.400 Рома. Већина њих живи у веома тешким условима и зато су овакве хуманитарне акције увек добродошле. Захваљујемо се женама из Демократске странке које су ромској деци донеле лепе поклоне и улепшале им бар на кратко њихово не баш срећно детињство", рекао је Амет Рамадановић.

Општински одбор Демократске странке Вршац

Повезане вести

Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Згодно је бити министар Вујовић

Вршац, 15. децембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Зашто је посланик Балша Божовић (ДС) оптужен за нешто чега нема у скупштинском стенограму Баш је...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Шамари политичког комесара

Вршац, 1. децембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Трагом посланичког питања да је координатор напредњака "лупао" по Вршцу Пре недељу дана Мариника Тепић,...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Кад се правиш да не видиш како комшији ломе воћњак

Нови Сад, 16. новембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за портал Аутономија Не потцењујте 5.000 динара које је Вучић пре неки дан...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

„Тако је стигло одгоре“

Вршац, 7. новембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Реченица која је постала универзални одговор у Вучићевој Србији Прва ствар коју је новопостављена „в. д.“...
Татјана Вешовић (фото архива)

Осам купатила вредније од 600 беба

Вршац, 25. октобра 2017.Ауторски текст Татјане Вешовић за Данас Нејасни мотиви због чега се одустало од завршетка новог породилишта у Вршцу Када је др...