ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

ДС Вршац: Дечје књижевно вече у Гудурици

- A +
Демократска странка Вршац, Гудурица, 9. октобра 2015.

У организацији удружења жена "Бернадет" и "Богатство различитости", подрума "Недин" и уз подршку Форума жена Општинског одбора Демократске странке Вршац и Клуба Демократске омладине у петак, 9. октобра, у Дому културе у Гудурици, одржано је дечје књижевно вече поводом обележавања Дечје недеље.

Том приликом своје радове на тему "Подршка породици - најбоља подршка деци" читали су ученици четвртог разреда ОШ Моша Пијаде из Гудурице: Страхиња Филиповић, Анђела Шевердија и Дуња Макарин. На књижевној вечери причало се о важности читања и образовања, о омиљеним дечјим књигама и књижевним јунацима, а овом приликом је др Татјана Вешовић, председница Општинског одбора ДС Вршац, поклонила основној школи у Гудурици књиге за школску библиотеку и уникатне зидне сатове за сваку учионицу.

Специјални гост књижевне вечери био је Мирослав Васин, потпредседник Владе АП Војводине и председник Покрајинског одбора ДС за Војводину. Он се присетио свог детињства и издвојио лектире "Дружина Пере Квржице" и "Орлови рано лете" као своје омиљене дечје романе.

"Отац и мајка су ми били професори књижевности тако да сам растао окружен књигама и много читао као младић. Данас не могу да се похвалим да пуно читам, јер не стижем од пословних обавеза, али кад год уграбим слободни тренутак, трудим се да прочитам неку квалитетну књигу", рекао је Мирослав Васин. Он је додао да веома воли Гудурицу и да је у последњих годину дана овде већ четврти пут.

"Влада Војводине је препознала привредни и туристички потенцијал који има Гудурица и у више наврата смо по различитим конкурсима додељивали средства Гудурици за развој виноградарства, подрумарства и етно-туризма", рекао је Васин.

Он је нагласио да покрајинска влада предузима конкретне мере како би се оживела војвођанска села и како би се зауставила тенденција одласка младих из села у градове. "Једна од конкретних мера Владе Војводине да се оживе војвођанска села јесте и куповина кућа на селу као помоћ младим брачним паровима да остану на селу и да ту живе са својом породицом. У току ове године поклонићемо 150 кућа, а конкурс ће бити отворен и наредне године. Позивам све који нису решили своје стамбено питање, а желели би да живе на селу, да се пријаве не овај конкурс", додао је Мирослав Васин.

На чињеницу да је велики проблем села у Војводини и Србији депопулација сеоског становништва указала је и др Татјана Вешовић, начелница Одељења гинекологије и акушерства Опште болнице у Вршцу и председница Општинског одбора ДС Вршац.

"Статистички подаци о броју новорођених су поражавајући за нашу општину. Прошле године у општини Вршац су се родиле само 382 бебе, од тога у граду 241, а у селима 141. У Гудурици је рођено 6 беба, док у Шушари и Потпорњу није рођено ниједно дете. Велики проблем Гудурице је што данас ова лепа школа има само 98 ученика, а некада их је било дупло више. Зато апелујем на све младе брачне парове који живе на селу да се одлуче да имају бар троје деце, а обавеза државе је да створи такав амбијент да људи на селу могу достојанствено да живе од свог рада", рекла је др Татјана Вешовић.

Општински одбор Демократске странке Вршац

Повезане вести

Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Драгана Ракић: Премијерка против Лукаса

Вршац, 25. августа 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Александар Вучић отвара робне куће, а Ана Брнабић вашаре Изгледа да...
Основан Форум пензионера Демократске странке у Вршцу

Основан Форум пензионера Демократске странке у Вршцу

Вршац, 28. јула 2017.Општински одбор ДС у Вршцу основао је Форум пензионера. За председника је изабран Александар Мак,...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Три гласа за Вучића - прасе за Ускрс

Вршац, 14. априла 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Александар Вучић рече да је његова победа на изборима за председника Србије „чиста као...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Страх од братије већи од срамоте

Вршац, 30. марта 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Песник и дипломата Јован Дучић (1874‒1943) једноставно тог петка није имао среће. Десило се да...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

СНС напред, остали стој

Вршац, 23. марта 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Актуелна власт треба да зна да се не може довека владати страхом Министар је одлучио да састанак са директорима...