ЖИВОТ НА 1. МЕСТУ.

ДС Вршац: Дечје књижевно вече у Гудурици

- A +
Демократска странка Вршац, Гудурица, 9. октобра 2015.

У организацији удружења жена "Бернадет" и "Богатство различитости", подрума "Недин" и уз подршку Форума жена Општинског одбора Демократске странке Вршац и Клуба Демократске омладине у петак, 9. октобра, у Дому културе у Гудурици, одржано је дечје књижевно вече поводом обележавања Дечје недеље.

Том приликом своје радове на тему "Подршка породици - најбоља подршка деци" читали су ученици четвртог разреда ОШ Моша Пијаде из Гудурице: Страхиња Филиповић, Анђела Шевердија и Дуња Макарин. На књижевној вечери причало се о важности читања и образовања, о омиљеним дечјим књигама и књижевним јунацима, а овом приликом је др Татјана Вешовић, председница Општинског одбора ДС Вршац, поклонила основној школи у Гудурици књиге за школску библиотеку и уникатне зидне сатове за сваку учионицу.

Специјални гост књижевне вечери био је Мирослав Васин, потпредседник Владе АП Војводине и председник Покрајинског одбора ДС за Војводину. Он се присетио свог детињства и издвојио лектире "Дружина Пере Квржице" и "Орлови рано лете" као своје омиљене дечје романе.

"Отац и мајка су ми били професори књижевности тако да сам растао окружен књигама и много читао као младић. Данас не могу да се похвалим да пуно читам, јер не стижем од пословних обавеза, али кад год уграбим слободни тренутак, трудим се да прочитам неку квалитетну књигу", рекао је Мирослав Васин. Он је додао да веома воли Гудурицу и да је у последњих годину дана овде већ четврти пут.

"Влада Војводине је препознала привредни и туристички потенцијал који има Гудурица и у више наврата смо по различитим конкурсима додељивали средства Гудурици за развој виноградарства, подрумарства и етно-туризма", рекао је Васин.

Он је нагласио да покрајинска влада предузима конкретне мере како би се оживела војвођанска села и како би се зауставила тенденција одласка младих из села у градове. "Једна од конкретних мера Владе Војводине да се оживе војвођанска села јесте и куповина кућа на селу као помоћ младим брачним паровима да остану на селу и да ту живе са својом породицом. У току ове године поклонићемо 150 кућа, а конкурс ће бити отворен и наредне године. Позивам све који нису решили своје стамбено питање, а желели би да живе на селу, да се пријаве не овај конкурс", додао је Мирослав Васин.

На чињеницу да је велики проблем села у Војводини и Србији депопулација сеоског становништва указала је и др Татјана Вешовић, начелница Одељења гинекологије и акушерства Опште болнице у Вршцу и председница Општинског одбора ДС Вршац.

"Статистички подаци о броју новорођених су поражавајући за нашу општину. Прошле године у општини Вршац су се родиле само 382 бебе, од тога у граду 241, а у селима 141. У Гудурици је рођено 6 беба, док у Шушари и Потпорњу није рођено ниједно дете. Велики проблем Гудурице је што данас ова лепа школа има само 98 ученика, а некада их је било дупло више. Зато апелујем на све младе брачне парове који живе на селу да се одлуче да имају бар троје деце, а обавеза државе је да створи такав амбијент да људи на селу могу достојанствено да живе од свог рада", рекла је др Татјана Вешовић.

Општински одбор Демократске странке Вршац

Повезане вести

Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Згодно је бити министар Вујовић

Вршац, 15. децембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Зашто је посланик Балша Божовић (ДС) оптужен за нешто чега нема у скупштинском стенограму Баш је...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Шамари политичког комесара

Вршац, 1. децембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Трагом посланичког питања да је координатор напредњака "лупао" по Вршцу Пре недељу дана Мариника Тепић,...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

Кад се правиш да не видиш како комшији ломе воћњак

Нови Сад, 16. новембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за портал Аутономија Не потцењујте 5.000 динара које је Вучић пре неки дан...
Драгана Ракић, одборница ДС у Скупштини Града Вршца (Фото архива)

„Тако је стигло одгоре“

Вршац, 7. новембра 2017.Ауторски текст Драгане Ракић за "Данас" Реченица која је постала универзални одговор у Вучићевој Србији Прва ствар коју је новопостављена „в. д.“...
Татјана Вешовић (фото архива)

Осам купатила вредније од 600 беба

Вршац, 25. октобра 2017.Ауторски текст Татјане Вешовић за Данас Нејасни мотиви због чега се одустало од завршетка новог породилишта у Вршцу Када је др...